vineri, 20 noiembrie 2015

CASA PENTRU JUDECATOR – Geanina Terceanu de la Tribunalul Bucuresti a fost retinuta de procurorii DNA pentru ca ar fi luat mita de la fratii Ioan si Victor Becali, si de la Cristi Borcea. DNA sustine ca pentru achitarea lotului din dosarul “Transferurilor”, Terceanu a cerut 220.000 euro. Cu o parte din banii primiti, Geanina Terceanu si-ar fi cumparat o locuinta

CASA PENTRU JUDECATOR – Geanina Terceanu de la Tribunalul Bucuresti a fost retinuta de procurorii DNA pentru ca ar fi luat mita de la fratii Ioan si Victor Becali, si de la Cristi Borcea. DNA sustine ca pentru achitarea lotului din dosarul “Transferurilor”, Terceanu a cerut 220.000 euro. Cu o parte din banii primiti, Geanina Terceanu si-ar fi cumparat o locuinta

Vineri, 20 noiembrie 2015 10:45 | Scris de E.D. | pdf | print | email

Judecatoarea Geanina Terceanu (foto) de la Sectia I penala a Tribunalului Bucuresti a fost retinuta pentru 24 de ore de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, aceasta fiind acuzata de luare de mita. In aceeasi cauza, anchetatorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si fata de impresarii de fotbal, Ioan Becali si Victor Becali, si continuarea urmaririi penale fata de ex-presedintele executive al Clubului de fotbal ”Dinamo”, Cristi Borcea, acesta din urma avand calitatea de suspect, cei trei fiind cercetati pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.
De altfel, Ioan si Victor Becali, aflati in acest moment in penitenciar, vor fi dusi, impreuna cu Geanina Terceanu, la Curtea de Apel Bucuresti cu propunerea de emitere a unui mandat de arestare preventiva.
Retinerea judecatoarei TMB a avut loc joi seara, 19 decembrie 2015, cu putin inainte de ora 00.00, Geanina Terceanu fiind scoasa din sediul central al DNA si dusa la Arestul Politiei Capitalei cu catusele la maini.
Conform informatiilor date publicitatii de DNA, judecatoarea Geanina Terceanu este acuzata ca ar fi luat mita 220.000 euro de la fratii Becalii si Cristi Borcea, in schimbul acestei sume de bani pronuntand, la data de 3 aprilie 2012, hotararea de achitare in dosarul “Transferurilor” pe motiv ca “fapta nu exista”.
Procurorii au retinut ca Geanina Terceanu a primit cei 220.000 euro in mai multe transe, incepand cu luna aprilie 2009 si pana in luna mai 2012, remiterea banilor facandu-se de catre fratii Becali sau Borcea, fie personal fie prin intermediar, in diferite locatii din Bucuresti si judetule Ilfov si Ialomita.
Cu o parte din banii primiti, judecatoarea Geanina Terceanu si-ar fi cumparat o locuinta, in cursul anului 2009. 
Prezentam in continuare comunicatul DNA nr. 1826/VIII/3 din data de 19 noiembrie 2015:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 19 noiembrie 2015, a inculpatei

TERCEANU GEANINA, judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita.

In cauza, procurorii au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si fata de inculpatii:

BECALI IOAN si BECALI VICTOR, impresari sportivi, la data faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita.

Totodata, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectul

BORCEA CRISTIAN, presedinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo”, la data faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 24 februarie 2009, inculpatei Terceanu Geanina, in calitate de judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, i-a fost repartizat spre judecare un dosar penal cunoscut in spatiul public sub numele de „Dosarul transferurilor de fotbalisti”, cauza in care inculpatii Becali Ioan, Becali Victor si Borcea Cristian, alaturi de alti inculpati, fusesera trimisi in judecata pentru comiterea unor infractiuni de inselaciune si de evaziune fiscala.

La data de 3 aprilie 2012, inculpata Terceanu Geanina a pronuntat in dosarul respectiv o hotarare de achitare fata de toti inculpatii trimisi in judecata si pentru toate infractiunile retinute in sarcina acestora, achitare pronuntata in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. a din Codul de procedura penala din anul 1968 („fapta nu exista”).

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul ca – pentru a pronunta aceasta solutie de achitare – inculpata Terceanu Geanina a primit de la inculpatii Becali Ioan, Becali Victor si de la suspectul Borcea Cristian in mai multe transe, suma totala de 220.000 de euro, incepand cu luna aprilie 2009 si pana in luna mai 2012.

Sumele de bani primite cu titlu de mita au fost remise magistratului de catre cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, in diferite locatii din Bucuresti si judetule Ilfov si Ialomita.

In cursul anului 2009, o parte din banii primiti in modalitatea de mai sus au fost folositi de inculpata Terceanu Geanina la achizitionarea unei locuinte.

Ulterior, la data de 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de catre inculpata Terceanu Geanina a fost desfiintata printr-o decizie penala a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a II-a Penala, instanta de control judiciar pronuntand condamnarea inculpatilor la pedepse privative de libertate.

Inculpatilor Terceanu Geanina, Becali Ioan si Becali Victor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand sa fie prezentati la data de 20 noiembrie 2015, Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Accesari:1763

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu