marți, 17 noiembrie 2015

EXPLOZIV! Lovitura grea pe piata jocurilor de noroc din Iasi! Iata motivul pentru care iesenii nu castiga la pacanele!



• Descoperirile anchetatorilor arunca in aer o piata care produce sume colosale din dorinta oamenilor de a se imbogati la jocurile de noroc • Mai multe nume din Iasi sunt implicate intr-o ancheta bomba a procurorilor de la DNA • Un proprietar de pacanele din Pascani a oferit diferite sume de bani unui functionar din cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, pentru a beneficia de protectie • Doar pentru a iesi bine la un control, a oferit suma de 3.000 lei • Au fost verificate mai multe locatii din Iasi si una din Targu Frumos

Dependenta de jocurile de noroc este o boala extrem de grava. Numarul iesenilor care sufera de aceasta boala este tot mai mare. Speranta unor castiguri mari ii impinge sa joace in continuu ultimul ban pe care il au in buzunar. Aceasta afacere ascunde in spate interesele unor oameni fara scrupule, care ar face orice sa obtina profit, prin orice mijloace. La finalul saptamanii trecute, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie Suceava (DNA) au anuntat oficial cum functioneaza aceasta mega-afacere chiar si in Iasi.

Soft-ul care gestioneaza castigurile de la pacanele este unul contrafacut, proiectat sa castige doar firma detinatoare. De asemenea, licentele pentru programele informatice din acest domeniu erau expirate sau verificate de un om corupt pana in maduva oaselor. Anchetatorii au descoperit ca in Iasi functionau sute de aparate de tip slot-machine in mod ilegal. Aceste aparate erau amplasate in localuri din diferite cartiere ale Iasului. Sambata dimineata, procurorii de la DNA Suceava au facut verificari inclusiv in locatiile din Iasi. Cel care conducea intreaga afacere este cel care trebuia sa o controleze si sa-i sanctioneze pe cei care care gresesc. Numele lui este Ioan Teodorescu, functionar cu atributii de control in cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc - Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava. Trebuie mentionat ca, acest serviciu se ocupa si de verificarea activitatii salilor de jocuri de noroc din Iasi.

Sediul central este la Suceava, dar activitatea de control se desfasoara si la Iasi. Ioan Teodorescu a fost arestat in urma cu doua zile, de judecatorii de la Curtea de Apel Suceava, pentru 11 infractiuni de luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu, folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, favorizarea faptuitorului si instigare la fals in incrisuri sub semnatura privata. Alaturi de Teodorescu au mai fost arestati si doi oameni de afaceri din Botosani, care detineau multe din aparatele amplasate in diferite judete din aceasta regiune. Este vorba despre Costel Calistru si Stefan Viorel Danuta, acuzati de dare de mita.

De asemenea, unul dintre cei care i-a dat mita lui Teodorescu este si Costica Tincu, administratorul unei firme din Pascani. Ioan Teodorescu a efectuat in luna iunie 2014 un control la niste aparate amplasate in Targu Frumos, care apartineau lui Tincu. Ulterior, pe data de 26 iunie 2014 a primit suma de 3.000 lei pentru a iesi bine la control. De asemenea, prin intermediul lui Costel Calistru, Costica Tincu a dorit sa aiba protectie totala impotriva acestor controale efectuate in domeniul jocurilor de noroc.

Jucatorii nu au cum sa castige

Procurorii sustin ca, mai multi functionari din cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc Suceava au oferit protectie firmelor care aveau aparate de jocuri de noroc in Iasi, incepand cu anul 2013. "În perioada 2013–2015, functionari publici din cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc - Serviciul Teritorial Nord-Est au desfasurat activitati ilicite pe teritoriul judetelor Botosani, Suceava, Iasi si Neamt, cu prilejul exercitarii atributiilor de serviciu, în scopul sprijinirii si protejarii unor societati comerciale care au ca obiect „activitati de jocuri de noroc si pariuri”, detinute de importanti oameni de afaceri din Botosani, cu puncte de lucru în judetele mentionate mai sus, în sensul favorizarii acestora în timpul controalelor, astfel încât sa nu fie sanctionati potrivit legislatiei în vigoare. Societatile în cauza, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat, prin folosirea unor echipamente de tip „Slot-Machine” fara licenta si autorizatie de exploatare, nerespectându-se prevederile OUG nr. 77/2009", au declarat procurorii.

"În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate, a fost creata aparenta legalitatii, prin folosirea de aparate donate, care au seriile de identificare si soft-urile unor aparate licentiate (aproximativ 60% din aparatele care functioneaza în mod ilegal, fiind donate)", au completat oamenii legii. O parte din locatiile in care erau amplasate aceste aparate erau luate in evidenta Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, insa, multe erau amplasate la tara si nimeni nu avea niciun control asupra lor. "Concret, în perioada respectiva, inculpatul Teodorescu Ioan, în calitate de functionar cu atributii de control în cadrul Oficiului National de Jocuri - Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, a pretins si primit de la inculpati, oameni de afaceri, si de la alte persoane, sume de bani cuprinse între 100 lei si 3.000 euro, în legatura cu neîndeplinirea atributiilor de serviciu, în contextul unor controale efectuate de functionar, referitoare la constatarea abaterilor si aplicarea sanctiunilor impuse de legislatia în domeniul jocurilor de noroc", au completat procurorii.

Cerea cu imprumut banii pentru spaga

In momentul in care Teodorescu  cerea bani, spunea ca ii vrea cu imprumut. Numai ca nu i-a mai restituit. "În acelasi context, la data de 28 iulie 2014, inculpatul Teodorescu Ioan a pretins si primit de la inculpatul Calistru Costel mai multe sume de bani, sustinând ca are influenta asupra unui coleg de-al sau si ca-l va determina pe acesta sa nu-si îndeplineasca atributiile de serviciu, ori sa îndeplineasca un act contrar acestor îndatoriri, în scopul acoperirii neregulilor constatate cu ocazia unui control la firma omului de afaceri si implicit a evitarii aplicarii de sanctiuni potrivit legislatiei în domeniu. La data de 25 iunie 2014, inculpatul Teodorescu Ioan, în aceeasi calitate, i-a furnizat inculpatului Calistru Costel informatii ce nu sunt destinate publicitatii, de care a luat cunostinta prin prisma atributiilor de serviciu, în cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc - Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, în scopul obtinerii pentru acesta din urma de foloase necuvenite, constând în evitarea aplicarii unor amenzi contraventionale sau sanctiuni mai severe. Informatiile respective i-au fost transmise omului de afaceri, prin intermediul inculpatului Budeanu Pânzariu Dragos Constantin, finul omului de afaceri", au mai explicat anchetatorii. Teodorescu era cel care ii anunta pe proprietarii de astfel de aparate de momentul in care veneau controalele. In toata acesta afacere a intrat si un politist din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Botosani. Subcomisarul Ionut Starica oferea protectie impotriva interlopilor care isi faceau de cap in salile de jocuri de noroc. Dosarul a fost instrumentat cu ajutorul oferit de Serviciul Roman de Informatii.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu