sâmbătă, 14 noiembrie 2015

LIVETEXT Parisul, prima zi dupa carnagiul soldat cu cel putin 120 de morti - Harta atacurilor/ Un jurnalist roman ar fi fost ranit grav in atacurile de vineri noapte

LIVETEXT Parisul, prima zi dupa carnagiul soldat cu cel putin 120 de morti - Harta atacurilor/ Un jurnalist roman ar fi fost ranit grav in atacurile de vineri noapte

de Red. Stiri     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, 7:48 Actualitate | Esenţial

Explozii si impuscaturi la Paris 13 noiembrie 2015
Foto: Captura Le Figaro
Barbati inarmati cu arme automate si atacatori sinucigasi au ucis in Paris in restaurante, intr-o sala de concerte si pe un important stadion din paris, ucigand cel putin 120 de persoane imprastiind moarte in ceea ce persedintele Francois Hollande a numit atacuri teroriste fara precedent.

  • Cel putin 87 de persoane ucise intr-o sala de concert
  • Un dublu atac kamikaze a tintit stadionul national de fotbal
  • Hollande a declarat stare de urgenta, a inchis granitele si a mobilizat armata
  • Nu exista inca revendicari ale masacrului, dar expertii spun ca e vorba de militanti islamisti

Desfasurarea LIVETEXT a evenimentelor de sambata:

11:05 Cel mai recent bilant anunta 128 de morti pe langa cei 8 jihadisti

10.44 Premierul interimar Sorin Cimpeanu a declarat, pentru Agerpres, ca a convocat pentru sambata dimineata, de la 10,30, la Guvern, Consiliul Operativ al Ministerului Afacerilor Interne si reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe. 

Intalnirea are loc in contextul atentatelor de la Paris de vineri seara.

10.02 Vaticanul a condamnat uciderile din Paris, despre care a spus ca sunt "violente teroriste bolnave" si a cerut un raspuns decisiv pentru a opri raspandirea "urii criminale".

09.27 VIDEO cu exploziile de langa Stade de France. Seful federatiei de fotbal spune ca spectatorii nu au fost anuntati la pauza pentru a nu provoca panica 

09.15 Simpatizantii Statului Islamic saluta faptul ca "Parisul arde" si sugereaza ca atentatele din Franta ar fi opera gruparii teroriste.

08.51 Membrii formatiei rock Eagles of Death Metal au scapat cu viata in urma atacului comis in sala de concerte Bataclan

08.27 Andrei Marian Mihai, jurnalist roman care lucreaza pentru France 24, a fost ranit grav in atentatul de la Paris

08.23 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a activat, in noaptea de vineri spre sambata, celula de criza a MAE

-----------------

Harta cu locurile atentatelor

Prima pagina a ziarelor din Franta

Un oficial din primaria Parisului a spus ca patru barbati au macelarit sistematic cel putin 87 de tineri ce participau la un concert rock in sala Bataclan. Trupele anti-tero au lansat apoi un asalt asupra cladirii. Atacatorii au detonat centuri explozive. Zeci de supravietuitori socati au fost salvati.

Circa 40 de persoane au fost omorate in cinci alte atacuri in capitala Frantei, a spus oficialul citat, inclusiv in ceea ce pare un dublu atac kamikaze, in afara stadionului national, unde Hollande si ministrul de externe german erau printre spectatori la un amical al nationalei cocosului galic cu Germania. 

Circa 200 de persoane au fost ranite.

Atacurile coordonate au venit in conditiile in care Franta - membru fondator al coalitiei conduse de SUA ce loveste luptatorii Statului Islamic in Siria si Irak - era in stare de alerta pentru atacuri teroriste inaintea conferintei pe tema incalzirii globale de luna aceasta.

Procurorul Parisului, Francois Molons a spus ca numarul mortilor este de cel putin 120. Purtatoarea sa de cuvant a anuntat ca opt atacatori au murit, sapte aruncandu-se in aer cu centuri explozive in diferite locatii, iar unul fiind impuscat de politie.

"Teroristii, ucigasii au mitraliat cateva terase de cafenele cu arme automate inainte sa intre in sala de concerte. Au fost multe victime in conditii teribile, atroce in mai multe locuri", a spus prefectul politiei, Michel Cadot.

Dupa ce a fost scos de pe stadion langa care au avut loc exploziile, Hollande a declarat stare de urgenta in toata Franta - pentru prima oara dupa 2005 - si a anuntat inchiderea granitelor tarii pentru a opri scaparea unor faptasi sau complici.

Metroul parisian a fost inchis si scolile, universitatile si cladirile municipale au primit ordin sa ramana inchise sambata. Se asteapta ca unele servicii feroviare si aeriene sa functioneze.

"Este o oroare" a spus la miezul noptii presedintele francez, vizibil zguduit, intr-o aparitie in fata natiunii. El a prezidat apoi o renuniune de urgenta a guvernului.

Mai tarziu s-a dus la locul celui mai sangeros atac, sala de concerte Bataclan, unde a promis ca guvernul va duce o lupta "fara mila" impotriva terorismului.

Toate serviciile de urgenta au fost mobilizate, liberele acordate in politie au fost anulate, 1.500 de soldati au fost convocati in regiunea Parisului, iar spitalele si-au chemat de acasa personalul pentru a face fata numarului de raniti.

Nu se stie daca alti atacatori sunt liberi in acest moment.


Citeste mai multe despre   




Citeste pe Stirile ProTV

VIDEO A supravegheat lucrarile de pe Orastie-Sibiu si anunta un dezastru si mai mare. "S-a facut in viteza ca veneau alegerile"

Unul dintre consultantii Companiei de Drumuri, care a supravegheat lucrarile autostrazii Orastie-Sibiu, sustine ca fisurile existente pe 200 de metri se vor extinde pe 4 kilometri.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu