Citește și:
"După ce s-a întâmplat în această seară nu mai vreau să fac parte din această comisie" a spus Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE.
Audierile în comisiile reunite ale Cristinei Guseth au fost suspendate. Parlamentarii ar vrea să dea aviz negativ propunerii pentru ministerul Justiţiei, catalogând prestaţia Cristinei Guseth drept "penibilă" şi au cerut pauză de consultări, a explicat Diana Lazăr, reporterul Antena 3.
Potrivit unor surse din comisii, parlamentarii au dorit să primească şi încuviinţarea liderilor partidelor, pentru a da avizul negativ.
"Este oribil ce se întâmplă. Chiar dacă parlamentarii sunt puşi pe liste de către partide, acolo ei reprezintă voinţa noastră, a cetăţenilor. Trebuie să aibă conştiinţa liberă. Ştii foarte bine că dacă îţi dai votul, o faci dacă este în interesul cetăţeanului, nu al partidului" a spus jurnalistul Adina Anghelescu.
După aproximativ un sfert de oră de consultări cu liderii partidelor, comisiile au decis să dea aviz "favorabil" Cristinei Guseth.
Cristina Guseth ar fi spus în pauza audierilor că a fost "emotivă" în faţa comisiilor şi că ar fi putut răspunde mai bine întrebărilor parlamentarilor.
Cristina Guseth, propusă pentru ocuparea portofoliului de la Justiţie, a fost pusă în dificultate la audierile din comisiile parlamentare de specialitate cu întrebări pe tema imunităţilor, fiind un moment tensionat dialogul dintre aceasta şi parlamentarul Steluţa Cătăniciu, relatează AGERPRES
Deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu i-a cerut Cristinei Guseth să detalieze obiectivul privind întărirea legislaţiei şi consolidarea integrităţii în instituţiile publice prin revizuirea sistemului de imunităţi.
"Întrebarea mea este raportată la acest obiectiv al dvs. şi, implicit, al Guvernului din care, probabil, veţi face parte. La ce instituţii publice vă referiţi şi dacă instituţia prezidenţială face parte se regăseşte în cadrul acestor instituţii? Ce înţelegeţi prin sistemul de imunităţi pe care doriţi să-l revizuiţi şi cum doriţi să o faceţi în mod concret, care este procedura pas cu pas?", au fost întrebările deputatului Cătăniciu.
Cristina Guseth a afirmat că imunităţile sunt prevăzute în Constituţie.
"Este imunitatea pentru opinia politică, dar este şi imunitatea în faţa legii care îi aşază pe unii deasupra legii", a completat aceasta. (...) Cred că pentru a funcţiona un stat în regim democratic este foarte important ca preşedintele să aibă imunitate pe perioada mandatului. În afară de imunitatea pe care o are preşedintele...", a fost răspunsul Cristinei Guseth urmat de o pauză.
Bogdan Ciucă a intervenit spunând că acesta a fost răspunsul la o parte din întrebare, respectiv că preşedintele trebuie să aibă imunitate, dar i-a amintit că întrebarea era mai complexă şi se referea la ce la alte instituţii se referă atunci când vorbeşte de imunităţi şi la revizuirea sistemului.
"Mie mi se pare că aici ar trebui făcut referire la administraţia centrală şi locală. După ştiinţa mea, oamenii care lucrează, funcţionari publici nu au imunitate şi când vorbim de imunitate vorbim de imunitate pentru o funcţie aleasă. Este imunitatea pentru declaraţii politice", a precizat Guseth.
Preşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor a întrebat-o pe Steluţa Cătăniciu dacă este mulţumită de răspuns.
"Să răspund eu? (...) Aştept răspunsul. Nu vă supăraţi. Aici noi audiem. Vă rog să mă credeţi că sunt de foarte bună credinţă. Exact la fel ca toţi colegii mei din această sală. Vă rog să aveţi în vedere că audiem viitorul ministru al Justiţiei. Dacă dvs. consideraţi că este doar o simplă formalitate, atunci eu renunţ la a primi răspunsul la întrebarea pe care eu am adresat-o. E o întrebare de bun-simţ, cea mai simplă întrebare având în vedere statul de drept pe care stimata doamnă îl clamează şi îl apără de 25 de ani. (...) Dacă această audiere este serioasă, aştept răspuns şi vă rog să nu treceţi mai departe până când nu se va răspunde la această întrebare", a afirmat Cătăniciu.
Bogdan Ciucă a dat asigurări că procedura este una foarte aplicată şi nu este deloc formală.
"Vă referiţi la imunitatea în cazul cercetării penale, atunci când se cere?", a cerut lămuriri Guseth.
Ciucă a spus că este una dintre imunităţile la care probabil face referire colega lui.
"Părerea noastră a fost că în faţa legii toţi ar trebui să fie egali, iar politicienii, cei cu funcţii alese să aibă imunitatea doar pentru declaraţii politice", a completat directorul Freedom House.
După o nouă încercare în care deputata Cătăniciu a dorit să i se răspundă la întrebare, Cristina Guseth a subliniat că s-a făcut programul de Guvernare într-un interval foarte scurt.
"Doamnă, suntem într-un moment în care s-a format un guvern pentru a depăşi o situaţie destul de complicată, pentru a depăşi o criză de încredere pe care o au politicenii. S-a făcut acest program de guvernare într-un interval foarte scurt, deci nu să mă întrebaţi de proceduri acum, într-un moment în care nu am ajuns să facem planuri de acţiuni, şi suntem doar în faza în care ne propunem să creştem integritatea în administraţia publică. Da, încă nu au fost stabilite, vor fi stabilite, acesta este răspunsul meu şi nu ştiu prin ce proceduri vor fi stabilite", a arătat Guseth.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu