Platformă online pentru părinții copiilor cu autism
04 December
11:42
2015
“Părinţii copiilor cu TSA care au nevoie de psiho-terapeuţi, medici sau alţi furnizori de servicii medicale, sociale şi educaţionale pot accesa harta interactivă – o bază de date aflată în permanentă actualizare – şi pot suna sau trimite un e-mail către persoana de care au nevoie. Dacă se caută o instituţie publică de învăţământ, o creşă, o grădiniţă sau o şcoală, se pot găsi tot acolo informaţiile necesare. De asemenea, părinţii copiilor cu TSA care au trecut prin diferite experienţe cu anumiţi terapeuţi sau cu o instituţie de învăţământ pot lăsa un review, îşi pot scrie impresiile personale despre cum au colaborat cu acea instituţie sau cu acel specialist, astfel încât informaţiile să poată fi accesate şi de alţi părinţi”, a declarat managerul proiectului Autism Connnect, Mariana Hanganu.
Pe platforma autismconnect.ro, terapeuţii îşi vor putea înregistra CV-ul cu experienţa relevantă în domeniu, iar părinţii vor putea alege în cunoştinţă de cauză cei mai buni specialişti. Totodată, harta interactivă oferă informaţii despre direcţiile de protecţie a copilului, dar şi despre centrele care furnizează servicii sociale.
Mariana Hanganu a precizat că platforma va fi actualizată, urmând să fie introduse şi articole de specialitate. Ea a adăugat că proiectul reprezintă un instrument extrem de util pentru cei din oraşe mici sau din zone izolate şi a informat că a fost lansată o caravană pentru prezentarea platformei.
Autismul este cea mai răspândită afecţiune de neurodezvoltare la copii. Potrivit statisticilor, numărul persoanelor cu dizabilităţi din România este de peste 752.000, dintre care 255.000 cu dizabilităţi mintale sau asociate. De asemenea, în ceea ce priveşte copiii, dintre cei 60.000 încadraţi cu un grad de handicap, 37.000 prezintă dizabilităţi mintale sau asociate. Statisticile mai arată arată că numărul copiilor diagnosticaţi cu TSA încadraţi în grad de handicap este de 7.561, însă, având în vedere că mulţi părinţi nu solicită un astfel de certificat, se estimează că numărul real al copiilor cu tulburare de spectru autist este de aproximativ 15.000, iar unii consideră că ar putea fi chiar mai mare, ajungând la 30.000.
Proiectul “Help Autism Connect – implicarea comunităţii în sprijinul copiilor cu TSA” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu o durată de opt luni. Proiectul are o valoare eligibilă totală de 40.509 euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu