miercuri, 16 decembrie 2015

Vom fi prima țară fără medicamente ieftine

Autor: Monica Cosac 16 Dec 2015 - 13:11
Mai multe medicamente pentru boli cronice cardiovasculare, neurologice şi psihiatrice au dispărut, în ultimele săptămâni, de pe rafturile farmaciilor din România. Alte pastile cu preţuri accesibi-le, printre care şi cel mai ieftin antibiotic, vor avea aceeaşi soartă în perioada următoare.

PUBLICITATE
„De ceva vreme, nu se mai găseşte Madopar, pentru Parkinson. Medicii au început să prescrie alt medicament, Isicom, dar acesta are alte concentraţii pentru cele două substanţe active. Pentru boli cardiovasculare, nu se mai găsesc Betaloc şi Olicard (ambele de import) şi nici unul ieftin şi foarte utilizat: Digoxin. De asemenea, Detralex (pentru boli circu-latorii venoase), Depakine (pentru epilepsie), Zoloft şi Lexotan (dintre cele pentru boli psihice). Pe acestea nu le-am mai găsit pe nicăieri. Mai sunt şi altele, din care ne mai trimit, dar câte 2-3 cutii, iar cererea e mult mai mare”, a spus, pentru Jurnalul Naţional, farmacista Marcela Anghel. Producătorii de medicamente generice (variantele cu aceleaşi substanţe active, dar mai ieftine decât cele inovative – n.n.) spun că, în ultimul an şi jumătate, au aver-tizat autoritățile în repetate rânduri că mii de produse vor dispărea de pe piață, fiind supuse unei duble presiuni: creşterea taxei clawback şi modificarea prețurilor din luna iulie. Procesul s-a accentuat în ulti-mele luni deoarece au început să se epuizeze stocurile de medicamente de dinaintea tăierii prețurilor. Prin urmare, bolnavii sunt obligaţi să cumpere pastile mai scumpe sau renunţă la tratament. „Pentru cele mai multe afecțiuni, dispar cele mai ieftine variante de tratament, dar rămân alternativele scumpe, pentru care pacientul trebuie să plătească diferența. Dacă își poate permite. Există însă și medicamente fără alterna¬tivă, cum este şi Digoxinul, care pur și simplu lasă paci¬enții fără tratament. Pe toate ariile terapeutice majore dispar medicamente, pentru că nu mai este rentabil să fie produse sau importate în România. Nu se poate să ai și cel mai mic preţ din UE și să plătești înapoi statului 25% în același timp”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Laurenţiu Mihai, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medi¬camente Generice din România (APMGR).

În ultimii trei ani, peste 1.300 de medicamente cu preţuri mici au dispărut de pe piaţa autohtonă, iar alte 1.200 de produse accesibile vor avea aceeaşi soartă în curând, mai spun producă¬torii de medicamente. Este vorba, în general, de pastile cu preţuri cuprinse între 2 şi 10 lei, pentru afecţiuni frec¬vente, cu care se confruntă majoritatea pensionarilor. Adică tocmai segmentul de pacienţi nevoiţi să supra¬vieţuiască din pensii sau venituri foarte mici.
“Aceste medicamente, cum ar fi Metoprolol, Enalapril, Omeprazol, Ranitidina, Ampicilina, Amoxicilina, Pentoxi¬filina, Ciprofloxacina, Indapamida, Ketoprofen, Ibuprofen, Diclofenac, Atorvastatina, Trimetazi¬dina şi multe altele, sunt folosite pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, digestive, reumatologice şi a bolilor infecţioase”, potrivit reprezentanţilor APMGR.

Producătorii susţin că genericele ar trebui să fie scutite de taxa clawback, așa cum se întâmplă în Bulgaria

Soluţia ar fi deblocarea proiectului de lege care introduce un clawback mai mic pentru medicamentele generice, în concordanţă cu preţul lor (limitat de stat la maximum 65% din preţul celor inovative).

Scade dramatic accesul la tratament

Lipsa pastilelor ieftine îi afectează atât pe pacienţii care le cumpără la preţ întreg, cât şi pe cei care au reţete compensate. „Pacienţii plătesc mai mult la compensare din cauză că medicamentul cu preţul cel mai mic, adică cel care dă preţul de decontare, nu se găsește pe piaţă și farmacistul îi eliberează medicamentul similar, care are un preţ mai ridicat. În acest caz, paci-entul va plăti o diferenţă mai mare: dintre preţul pe care CAS îl decon-tează şi preţul medicamentului care i se eliberează”, ne-a explicat Clara Popescu, vicepreşedintele Cole-giului Farmaciştilor din România. Potrivit acesteia, în vară, Ministerul Sănătăţii a anunţat o reducere de 20% a medicamentelor „fără să facă o analiză de preţ pentru fiecare produs în parte”.
 
Citeşte mai multe despre:   medicamente,   medicamente scumpe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu