joi, 4 februarie 2016

EXPLOZIV – Iata dovada ca SRI a bagat Justitia in campul tactic. Folosind bani europeni, SRI a antrenat 1.000 de judecatori si procurori intr-un program camuflat sub egida Ministerului Muncii, organizat, in fapt, la Academia Nationala de Informatii a SRI. 53 de judecatori si 147 de procurori au raspuns prezent. CSM nu s-a opus, desi legea interzice magistratilor sa colaboreze cu serviciile de informatii sub sanctiunea destituirii din functie (Documente)

EXPLOZIV – Iata dovada ca SRI a bagat Justitia in campul tactic. Folosind bani europeni, SRI a antrenat 1.000 de judecatori si procurori intr-un program camuflat sub egida Ministerului Muncii, organizat, in fapt, la Academia Nationala de Informatii a SRI. 53 de judecatori si 147 de procurori au raspuns prezent. CSM nu s-a opus, desi legea interzice magistratilor sa colaboreze cu serviciile de informatii sub sanctiunea destituirii din functie (Documente)

Marţi, 2 februarie 2016 16:40 | Scris de Elena DUMITRACHE - Razvan SAVALIUC | pdf | print | email
Serviciul Roman de Informatii, institutie care pregateste ofiteri de informatii, a incercat, in 2015, sa recruteze 1.000 de judecatori si procurori, toti cu functii de conducere, pentru a-i pregati in "campul tactic" sub egida unui program cu finantare europeana. Nu se stie la ora actuala daca in cadrul programului de formare profesionala a judecatorilor si procurorilor derulat la Academia Nationala de Informatii a SRI au existat sefi de instante si parchete care s-au prezentat la "instructaj". Cert este ca CSM, in loc sa fie un garant al independentei Justitiei, s-a derobat de sarcina de a se pronunta asupra legalitatii participarii la asemenea programe, astfel incat problema a fost pasata direct la instante si parchete. Cu privire la programul derulat sub bagheta SRI, opinia noastra este ca acesta nu privea doar formarea profesionala a magistratilor ci, dimpotriva, miroase o ampla actiune de antrenare a sefilor de instante si parchete in "campul tactic" recunoscut de capii SRI ca operand de la inceperea urmaririi penale si pana la solutia definitiva din instanta.
Legea interzice magistratilor sa colaboreze cu serviciile de informatii
In pofida faptului ca CSM este, prin lege, "garantul independentei Justitiei", avand pe frontispiciu acest motto, si in pofida faptului ca legea interzice magistratilor, sub sanctiunea destituirii lor din functie, sa fie ofiteri acoperiti ori colaboratori ai serviciilor de informatii, CSM a girat actiunea de la Academia SRI, fara sa constate ceea ce ar fi vazut si un student la Drept, ca o pregatire profesionala la Academia SRI poate fi asimilata unei colaborari cu Serviciul de Informatii.
Iata ce spune articolul 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:
"(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
(3) Consiliul Suprem de Aparare a tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justitiei, realitatea declaratiilor prevazute la alin. (2).
(4) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror".
"Grup tinta" - 1000 de magistrati - asta a fost formula imbietoare din adresa catre CSM
In plin scandal declansat de declaratiile facute de generalul SRI, Dumitru Dumbrava, care a afirmat, in aprilie 2015, ca instantele reprezinta "camp tactic" pentru Serviciu, Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", institutie aflata in subordinea SRI, propunea Consiliului Superior al Magistraturii sa dea sfoara in tara si sa aleaga un numar de 1.000 de judecatori si procurori pentru alcatuirea unui "grup tinta" care sa fie perfectionat si evaluat de o comisie formata din reprezentati ai Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul" pentru dobandirea "ocupatiei de 'expert in egalitate de sanse' ". Si nu din orice procurori si judecatori, ci numai din conducatori de instante si parchete. Acest lucru reiese dintr-o serie de documente ale Consiliului Superior al Magistraturii, ajunse in data de 1 februarie 2016 la redactia Lumeajustitiei.ro. Interesul Serviciului Roman de Informatii in Justitie este urias si ridica probleme privind independenta magistratilor. Este anormal ca, fie si sub forma unei "formari profesionale", sa se permita implicarea si chiar evaluarea unor magistrati de catre "reprezentati" ai unei institutii aflate in subordinea SRI.
Pe bani europeni, SRI a camuflat operatiunea sub un parteneriat cu Ministerul Muncii
"Departamentul pentru egalitate de sanse intre femei si barbati" – institutie de specialitate aflata in subordinea Ministerului Muncii - in parteneriat cu Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", a transmis, in data de 15 iunie 2015, presedintelui CSM de la acel moment, judecatorul Marius Tudose, o invitatie de participare la Proiectul "Start – o viata de calitate si siguranta", desfasurat in perioada iunie-septembrie 2015, cofinantat de Fondul Social European, prin POSDRU 2006-2013 – Axa prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de interventie 6.3 "Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii", care presupunea formarea profesionala a 1000 de magistrati, 500 de judecatori si 500 de procurori. Proiectul urmarea "sa formeze in total un numar de 1.000 de persoane din grupul tinta" in "experti in egalitate de sanse". Partea interesanta in acest proiect o reprezenta etapa a treia, care prevedea "evaluarea fiecarui cursant de o comisie formata din reprezentati ai Autoritatii Nationale de Certificare (ANC) si al Academiei Nationale de Informatii (ANIMV).
Invitatia transmisa presedintelui CSM in data de 15 iunie 2015 provenea de la Secretarul de stat in Ministerul Muncii Ioana Liana Cazacu si de la conf.univ.dr. Niculae Iancu, rector al Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul", aflata in subordinea SRI. Pesemne, SRI si-a dat seama ca in interiorul CSM s-ar fi putut crea o vulnerabilitate care sa devoaleze interesul sau fata de Justitie, din moment ce Tudose nu a raspuns in prima instanta acestei invitatii – vazand ca e vorba de Academia SRI – astfel ca, potrivit documentelor pe care le detinem, in 6 iulie 2015, invitatia a fost reiterata, insa de aceasta data purtand doar semnatura secretarului de stat, Liana Cazacu din Ministerul Muncii (pentru ca suspiciunile sa fie adormite din fasa).
In cele din urma, anuntul a fost repartizat in instante si parchete, unde din cei 1.000 de candidati doriti de ANC si Academia SRI, doar 53 de judecatori si 147 de procurori si-au exprimat disponibilitatea de participa la proiect. Nu cunoastem daca aceste efective au fost instruite si evaluate de SRI.
Dupa ce a indeplinit etapa "racolarii de magistrati" CSM a verificat legalitatea actiunilor sale si a stabilit ca legea permite ca Academia "Mihai Viteazul" sa "formeze profesional" magistratii
Uterior, procurorul Flavian Popa (foto 2), sef al Serviciului Afaceri Europene si Relatii Internationale din CSM, a solicitat Serviciul formare profesionala si statistica judiciare (SFPSJ) din CSM, prin adresa nr. 43/14729/07.07.2015, sa isi exprime un punct de vedere cu privire la legalitatea si oportunitatea urmarii de catre judecatori si procurori la programele de formare profesionala organizate de Academia Nationala de Informatii a SRI, in asa fel incat sa fie format "grupul tinta" de 1.000 de magistrati, exact asa cum prevede proiectul Academiei Nationale de Informatii a SRI (care presupunea la Activitatea 4 "Dobandirea de competente profesionale in domeniul incluziunii sociale relevante pentru prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane"). Conditia selectarii magistratilor era ca acestia "sa aiba studii superioare, sa fie manageri/experti (judecatori sau procurori) din cadrul instantelor de judecata sau a unitatilor de parchet din Romania, experienta anterioara in domeniile violenta domestica, trafic de persoane sau egalitate de sanse".
CSM a batut palma cu SRI
Ceea ce s-a si intamplat. Potrivit punctului de vedere nr.44/14729/2015, din data de 15.07.2015, semnat de directorul adjunct al Directie Resurse Umane si Organizare – Serviciul formare profesionala si statistica judiciare (SFPSJ), procurorul Constantin Micu, si avizat de seful SFPSJ, judecatorul Ionel Cristian Ionita, invocand dispozitii din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (respectiv, art. 35 alin. 1 si 2; art. 36; art. 37 alin. 1,2,3 si 4) a decis:
"Din dispozitiile legale anterior expuse rezulta ca magistratii pot participa nu numai la programe de formare profesionala continua organizate de INM, ci si de institutii de invatamant superior din tara sau din strainatate ori la alte forme de perfectionare profesionala. Potrivit HG nr. 952/2010, Academia Nationala de Informatii este o institutie militara de invatamant superior cu sediul in Bucuresti, aflata in subordinea Serviciului Roman de Informatii. Prin urmare, participarea magistratilor la programe de formare profesionala continua organizate de Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" – institutie de invatamant superior – este permisa de dispozitiile legale si regulamentare (...)
In concluzie, in lipsa unor reglementari exprese si neechivoce, excede atributiilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii sa se implice in deciziile magistratilor de a participa la cursuri de formare profesionala.
Fata de cele precizate, propunem inaintarea prezentei note pentru a analiza si a dispune, Comisiei nr. 2 – Eficientizarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii si a institutiilor coordonate, parteneriatul cu institutiile interne si societatea civila pentru:
-a aprecia ca excede atributiilor legale ale Consiliului Superior al Magistraturii sa decida asupra participarii reprezentatilor CSM, cat si a magistratilor la poiectul "Start – o viata de calitate si siguranta"
-a aprecia, de asemenea, ca excede atributiilor legale ale Consiliului sa se implice in participarea magistratilor la programele de pregatire profesionala.
-a aprecia daca se impune transmiterea unor circulare catre instante si parchete pentru ca judecatorii si procurorii care si-au manifestat intentia de a participa la acest curs, sa faca demersuri directe pentru participarea la acest program, in situatia in care apreciaza ca imbunatatirea calitatii activitatii curente si, in consecinta, a actului de justitie, sunt favorizate prin participarea la proiectul "Start – o viata de calitate si siguranta", derulat de Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, in parteneriat cu Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", institutie aflata in subordinea Serviciului Roman de Informatii".
Dupa raspunsul din data de 15 iulie 2015 al Directiei Resurse Umane si Organizare – Serviciul formare profesionala si statistica judiciare (SFPSJ), Comisia nr. 2, coordonata de presedintele CSM de la acel moment, judecatorul Marius Tudose (vezi foto 1), a decis, potrivit punctului 8 de pe ordinea de zi solutionata a sedintei din data de 21 iulie 2015, urmatoarele:
"Comisia si-a insusit nota DRUO, si a decis transmiterea unui raspuns DESFB in sensul ca solicitarea excede competentelor Consiliului Superior al Magistraturii (nefiind implicat in acest proiect), cu precizarea ca formarea magistratilor se face potrivit legii prin INM.
De asemenea, Comisia a dispus transmiterea unor circulare in acest sens instantelor si parchetelor in vedere informarii judecatorilor si procurorilor".
Lumeajustitiei.ro solicita asociatiilor profesionale ale magistratilor sa ia atitudine fata de imixtiunea SRI in activitatea profesionala a judecatorilor si procurorilor intrucat este anormal ca magistrati de scaun si procurori sa ajunga sa fie evaluati la note de agenti ai SRI, in conditiile in care Academia SRI este o institutie militarizata, componenta a unui serviciu de informatii cu care magistratilor le este interzis, prin lege, sa colaboreze.
Danilet a prins de veste si incearca sa bagatelizeze infiltrarea SRI in "campul tactic" al Justitiei
Foarte ciudat, probabil ajutat de niste baieti care se ocupa cu informatiile, vestitul membru CSM, Cristi Vasilica Danilet, a aflat ca documentele privind programul SRI au ajuns la presa. Cine l-o fi informat? Si mai ciudat, Vasilica Danilet a simtit nevoia sa iasa public pe Facebook sa bagatelizeze impactul dezvaluirilor noastre, inainte ca acestea sa se produca. 
Iata ce a publicat judecatorul Cristi Vasilica Danilet pe Facebook pe 1 februarie 2015, orele 21.55, urmatorul text:
"Maine veti auzi o stire – considerata 'bomba' - chipurile despre 1.000 de magistrati racolati de SRI si de cineva care detine un document doveditor. Subiectul vinde, ne asteptam la multe click-uri, dar... iata cum stau lucrurile:
-documentul a fost in CSM, e o banala nota interna in care se descrie o cerere si o posibila rezolvare a ei;
-nu e vorba despre SRI, ci despre un Departament din cadrul Ministerului Muncii care efectueaza un training. Acest training face parte dintr-un proiect mai larg, unde este trecut ca partener celebra Academia de Informatii Mihai Viteazu;
-magistratii nu au fost racolati de SRI, ci invitatii sa participe la un curs cu privire la violenta domestica si trafic de persoane organizat de acel Departament;
-nu e vorba de 1.000 de magistrati, ci de 53 de judecatori si 147 procurori care si-au aratat disponibilitatea de a participa la curs;
-CSM s-a opus participarii magistratilor inca din data de 21 iulie 2015, a raspuns astfel Departamentului si a trimis o adresa in acest sens catre toti magistratii" – dupa care Danilet face trimitere la punctul 8 din sedinta Comsiei nr. 2 prezentata mai sus.
Accesari:4204

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu