joi, 11 februarie 2016

Scrisoare deschisa MCPDP si CNAS

Scrisoare deschisa MCPDP si CNAS

În atenţia MCPDP şi CNAS,
cnasSalutăm inițiativa MCPDP de a transparentiza raportarea CNAS către Guvern, în contextul în care oferă un material interesant de studiu pentru performanţele sistemului de sănătate din România. Există însă şi itemi chestionabili din punctul nostru de vedere.
În România, serviciile spitalicești se împart în servicii de acuți și servicii de cronici. Considerăm că ar fi fost normală o prezentare defalcată a cheltuielilor cu aceste servicii, cu atât mai mult cu cât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate primește o raportare separată. În acest sens, ar fi oportun de ştiut durata de spitalizare, tariful mediu pe zi de spitalizare și care sunt beneficiarii acestor servicii.
Considerăm că nu se prezintă transparent formula care duce la un tarif mediu pe caz ponderat. Singura formula valabila ar fi [∑(nr pacienți externați unitate medicala x TCP unitate medicala)] / (nr total pacienți externați în RO) . TCP prezentat, de 1525, nu este în nici un caz tariful mediu, ci tariful cel mai frecvent contractat de către spitale. Prin urmare, solicităm explicitarea acestor calcule.
Cheltuiala medie pe bolnav(CNP), prezentată în raport este de peste 2000 de lei. Sistemul spitalicesc are cei mai mulți pacienți (4.12 milioane doar pe DRG în 2014) dintr-un total de 10-11 milioane de CNP-uri “tratate” în 2014. Aici observam o contradicție pe care o dorim explicată, întrucât decontarea maxima pe DRG este de 1850 de lei, iar pe ambulator de 100 de lei. În mod necesar, pentru a se obține media prezentata, rezulta ca au existat pacienți care au beneficiat de servicii mult mai scumpe decât valoarea de 1850 și care nu au fost tratați în spital. Evident, ne interesează afecțiunile tratate, numărul pacienților și dacă aceștia au fost sau nu asigurați.
De interes este şi care sunt cele mai mari 3 programe naționale, ca și cheltuieli, și câți dintre pacienții tratați prin aceste programe sunt neasigurați.
O altă întrebare validă și care nu primeşte răspuns în raport este: care este suma decontată din bugetul CNAS pe servicii de urgenţă, care este numărul acestor servicii și tariful pe caz mediu?
Referitor la programul național de radioterapie, ne-ar interesa numărul de pacienți incluși în program în anul 2014, cifră care nu apare în raport. Pe de alta parte, fiindcă un număr în sine nu înseamnă o radiografie a programului, considerăm esențial o estimare oficială a necesarului pentru radioterapie la nivelul României.
Salutăm dezvoltarea monitorizării active a bolilor oncologice. Ar trebui totuşi specificat care sunt indicatorii de performanţă urmăriți prin dezvoltarea acestui program și în ce măsură au fost atinși.
Referitor la tratamentele cu molecule scumpe, tratamente de care considerăm normal ca pacienții români să beneficieze, considerăm oportună efectuarea unui audit clinic al rezultatelor acestor tratamente, în aşa fel încât acestea să fie validate de experienţa clinicăÎn acest moment nu există, potrivit raportului, nici măcar intenția unei astfel de inițiative.
Vă înaintăm aceste întrebări în speranța unui răspuns cât mai rapid. Cu toții, pacienți, medici și decidenți, ne dorim o îmbunătățire a finanțării și performanţei sistemului de sănătate.
Vă mulţumesc,
Dr. Bogdan Tănase,
Preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu