Cele patru pagini din Gazeta de ieri despre
cartea pe care Maria o va lansa sâmbătă, de la 13:30, la pavilionul
expozițional Romexpo, au creat stupoare în rândul publicului.
Gazeta Sporturilor continuă să publice dezvăluiri șocante din viața campioanei mondiale absolute la gimnastică, Maria Olaru, publicate în cartea autobiografică "Prețul aurului. Sinceritate incomodă", care se va lansa pe 4 iunie la BOOKFEST.
Astăzi, gsp.ro publica alte două povești care-i au în prim-plan pe antrenorii români cel mai bine cotați: Octavian Bellu și Mariana Bitang. Olaru dezvăluie atmosfera de la lot și tratamentele la care erau supuse micuțele gimnaste de către cei doi tehnicieni."Așa cum am mai precizat, rulajul de gimnaste perindate pe la lot era extrem de mare. Unele nu făceau față rigorilor, altele se accidentau ori se săturau să se tot «rupă» acolo. Lotul era ca un malaxor sau ca o moară care macină continuu. (...)
Miercuri, pe 19 ianuarie 1994, eram încă la lot. Am plecat la sală. M‑am încălzit: am început cu bârna, am mers destul de binișor. La sol, nu prea. A țipat d‑l Forminte la mine.
La început de sol m‑a întrebat dacă am vreo problemă, i‑am zis călcâiul și pulpa, a zis că îmi trece. Deși mă dor mai multe, nu am la cine să spun: mă doare capul câteodată, călcâiele și pulpele.
La paralele am mers prost, a țipat iar la mine Forminte, însă nu am ce să fac, asta e viața. La forță mi‑a venit să plâng, dar nu am plâns. Mi‑a tras o palmă d‑l Bellu și a început să mă doară maxilarul", scrie Maria.
Destăinuirile o au în prim-plan și pe Mariana Bitang, care le jignea permanent pe fete: "Avea doamna Mariana un umor cu totul special, o gingășie absolut originală și o prețuire nemaiîntâlnită, cred, pentru noi - lalelele sale dragi.
Pentru încurajare și cuvenita educație, ne alinta cu adjective duios‑materne, precum «frumoaselor», «deșteptele mele dragi», «prințeselor». Doar că nu știu ce alchimie a sălii le metamorfoza. Ajungeau să sune în urechile mele cu totul altfel: «imbecile», «cretine», «țărănci», «cutre», «hahalere» (cuvântul acesta acolo l‑am auzit prima oară; nici nu știam ce înseamnă, a trebuit să mă duc la DEX, ca să n‑o mai deranjez, să‑i cer explicații ale înțelesului).
La singular, obișnuitele complimente apreciative precum «deșteaptă», «talentată», «grațioasă» ajungeau, după același mecanism fantastic al sălii, descins parcă din Twin Peaks, să‑mi sune ca «dobitoacă», «tâmpită», «idioată», «indolentă», «proastă».
Repertoriul reflectat și amplificat de pereții sălii mai conținea formula magică: «vaci medaliate», cu variantele mai scurte «vită» sau (ca să nu se simtă vreuna dintre noi discriminată!) «vite». Le repet, ca să nu zboare cumva din memoria cititorului, căci din a mea nu există nicio șansă. Din păcate...".
Citeste articolul complet, pe gsp.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu