duminică, 13 noiembrie 2016

DENTEXPERT Roman: Halena (halitoza sau respirația neplăcută) – cauze și prevenire

DENTEXPERT Roman: Halena (halitoza sau respirația neplăcută) – cauze și prevenire

poza stire dentexpert halenaRespiratia urat mirositoare, denumita medical halitoza, halenena, fetor oris, ozostomia sau stomatodisodia preupune un miros neplacut al respiratiei unei personae. Studiile arată că 40% din populaţie suferă cel puţin o dată în viaţă de halitoză. În cele mai multe cazuri, respiraţia neplăcută îşi are originile chiar în cavitatea bucală propriu-zisă. Intensitatea acesteia diferă de-a lungul zilei în funcţie de alimentele ingerate, fumatul şi consumul de alcool fiind de asemenea factori determinant.
Respiratia urat mirositoare (halena) poate fi provocata de o varietate de cauze, inclusiv dieta, medicamente, igiena orala deficitara, precum si boli sau conditii, cum ar fi diabetul zaharat, boala de reflux gastroesofagian, intoleranta la lactoza, boli ale gingiilor sau altele. Tratamentul pentru respiratia urat mirositoare depinde de cauza.
Exista multe lucruri care pot provoca halena, inclusiv urmatoarele:
1.   Problemele dentare pot cauza de asemenea halitoza: obturaţiile incorecte, coroanele dentare neadaptate, tartrul, problemele parodontale reprezintă medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
2.   Problemele de natură gastro-intestinală, ale tractului digestiv, afecţiunile tractului respirator, sinuzitele, pot de asemenea cauza halitoză. Însă în cele mai multe cazuri o vizită la medicul dentist şi urmărirea cu stricteţe a indicaţiilor medicului rezolvă problema.
3.   Consumul regulat de tutun cauzează respiraţie urât mirositoare, în acest caz soluţia fiind reprezentată de renunţarea în totalitate la acest lucru. Dacă acest lucru nu dispare, ci mai mult se ajunge la o afecţiune de natură cronică, este necesară vizita la medicul dentist.
4.   O alta cauză a respiraţiei neplăcute este reprezentată de xerostomie (senzaţia de gură uscată), caz în care scade secreţia salivară. Ea apare în mod fiziologic în timpul nopţii când secreţia salivară e scăzută şi cauzează halitoza de dimineaţa, care este îndepărtată prin periajul dentar imediat.
Însă pentru a determina cu exactitate cauzele halitozei este necesar un control stomatologic în urma căruia să se urmeze un tratament potrivit pentru a avea o respiraţie proaspătă şi sănătoasă.
Tratamentul halitozei se adreseaza cauzei care a determinat-o (in 80 - 90 % cazuri se identifica probleme stomatologice dar, uneori, sunt necesare investigatii suplimentare). În cazul în care copiii suferă de respiraţie urât mirositoare, trebuie consultat un medic, deoarece aceasta indică în general, în afara cazurilor în care există probleme dentare, o infecţie sau un simptom al unei afecţiuni medicale nediagnosticate.
Prevenirea halitozei :
1. O igiena orala corecta : spalarea dintilor dupa mese daca este posibil, dar obligatoriu dupa micul dejun si ultima masa de seara.
2. Utilizarea mijloacelor suplimentare de igiena orala: ata dentara, apa de gura, periuta pentru curatarea obrajilor si a limbii, etc.
3. Hidratare, mentinera cavitatii bucale umede.
4. Control stomatologic periodic la 6 luni - 1 an.
5. Igiena corespunzatoare pentru protezele dentare.
6. Evitarea unor alimente (usturoi, ceapa etc.)
7. Evitarea fumatului, consumului de alcool (deshidrateaza).
8. Evitarea bauturilor care au continut crescut in zaharuri.
In concluzie, halitoza este un motiv frecvent de prezentare la medicul stomatolog, dar si la medicul de familie sau medicul de medicina interna. Rezolvarea problemelor stomatologice contribuie la eliminarea mirosului neplacut al respiratiei iar igiena corecta a cavitatii bucale este cel mai important factor de preventie al halenei.
Autor: DENTEXPERT Roman
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu