joi, 3 noiembrie 2016

În așteptarea Crăciunului

Poate parea paradoxal, dar, desi nu suport iarna din anumite puncte de vedere (suport mai greu frigul, mersul pe jos este mai anevoios in conditii de gheata si polei), anumite aspecte ale iernii imi provoaca placeri imense: feeria ninsorii proaspat cazute, dantelariile de promoroaca, zilele libere in care pot sta linistita la caldura caminului, cu sosete calduroase in picioare, cu un ceai fierbinte pe masa, cu muzica colindelor in surdina, ca venind din ceruri, invaluita intr-o lumina delicata si... citind carte dupa carte, cufundata in lumea povestilor. Si ce poate fi mai frumos cand toata luma citeste si in casa se asterne o liniste in care parca se piteste complicitatea dintre om si carte, cu atat mai mult cu cat cartile sunt produse de editura/editurile preferate.
De ceva ani buni am descoperit cartile editurii RAO. Mai mici sau mai mari, extrem de elegante ca si prezentare grafica, cuprind o selectie de titluri extrem de bine alese din literatura romana si universala, clasica si contemporana.
216-sigla-rao-241x300Pentru editura RAO, cartea este totul: experiențe de viață, idei transcrise în cuvinte, oameni și locuri.
Autori clasici precum Diderot, Stendhal, Dickens sau Tolstoi, autori marcanţi ai secolului XX precum Gide, Camus, Saint Exupéry, Sartre, Steinbeck, Hesse, Kafka, Thomas Mann sau Garcia Marquez, prozatori contemporani ca Andahazi, Julian Barnes, Joseph Heller, Marguerite Duras, Rosa Montero sau Sandro Veronesi, autori de thrillere ca Dan Brown, al cărui Codul lui Da Vinci a fost un fenomen de piaţă, sau ca Tom Clancy, David Baldacci, John LeCarré, Colin Forbes, Frederick Forsyth, Anne Rice, John Saul: toți fac parte din cartea RAO.
Clasici ai genului fantasy, precum J.R.R. Tolkien, Robert Jordan, Patrick Rothfuss, dar şi autori care s-au lansat în ultimul deceniu ca Stephenie Meyer, Christopher Paolini, Moony Witcher, cărţile ilustrate, enciclopediile, poveştile clasice, cărţile-jucărie sau cele interactive cu dinozauri, piraţi sau personaje mitologice fac parte din cartea RAO.
O mamă cu puțin timp liber, dar mereu la modă, sau un tată pasionat de thrillere, un băiețel amator de dinozauri sau o fetiță îmbrăcată în prințesă, un unchi foarte stresat căruia îi place să deseneze sau o vecină care iubește gastronomia, cu toții au câte o pagină în cartea RAO.
Editura RAO. Pentru toată familia.
rao2 
Oare care ar fi cartile pe care le-as citi în zilele geroase de iarnă, încălțața cu șosete groase și pufoase, într-un fotoliu comod, în timp ce afară ninge liniștit și beau un ceai cald cu scorțișoară?Greu de spus... Cred ca in primul rand as cauta cartile care sa imi incite imaginatia si m-ar determina sa ma puna in situatia sa vreau sa fiu macar o clipa in pielea protagonistului cartii. Sau macar sa pot fi prinsa in toiul actiunii, alaturi de personajele cartii...
O asemenea carte ar putea fi Cititorul de cadavre de Antonio Garrido din secțiunea RAO Thriller. Motivul? Cred ca as fi dorit sa ma regasesc in imaginea protagonistului cartii. Iata despre ce e vorba:

În China antică "cititorii de cadavre" erau o elită de medici legişti aflaţi în serviciul împăratului care aveau sarcina de a rezolva, chiar şi riscându-şi viaţa, orice crimă, pentru ca niciun criminal să nu rămână nepedepsit.  Aceasta este povestea lui Cí Song, un tânăr de origine umilă care datorită pasiunii şi ambiţiei sale a reuşit să ajungă în această poziţie invidiată, de "cititor de cadavre".  Cí Song este considerat azi primul medic legist din istoria medicinii, recunoscut pentru metodele sale inovatoare de cercetare, dar şi pentru rezolvarea unor cazuri spectaculoase de crimă de la Curtea Imperială.  Un captivant thriller istoric, foarte bine documentat, în care ambiţia şi ura merg mână-n mână cu iubirea şi moartea în exotica şi fastuoasa Chină medievală. Palpitant, nu-i asa?
O alta carte pe care mi-as fi dorit s-o (re)citesc este Coliba unchiului Tom a scriitoarei Harriet Beecher-Stowe aparuta acum in sectiunea  RAO Clasic. Publicată iniţial în foileton în revista Naţional Era, romanul "Coliba unchiului Tom" a schimbat în secolul al XIX-lea felul în care era privită sclavia şi a devenit un bestseller de la prima publicare, cu 300 000 de exemplare vândute în doar trei luni. Cartea a avut un asemenea impact asupra societăţii americane, încât Abraham Lincoln a salutat-o la o întâlnire pe autoare drept "micuţa doamnă" care a declanşat Războiul Civil. Dincolo de toate aceste controverse, scriitoarea creează o poveste impresionantă, dramatică şi emoţionantă, cu personaje credibile în ciuda stereotipiilor folosite. Cartea am citit-o de nenumarate ori in copilarie si m-a impresionat enorm. As reciti-o acum cu aceeasi placere si aceeasi emotie intensa,
  O alta carte pe care imi propun sa o recitesc cat de curand ar fi Ultimul mohican scrisa de James Fenimore Cooper, aparuta recent in sectiunea Ficțiune Tineri. Am vazut si ecranizarea romanului de cateva ori, o ecranizare extrem de bine realizata. De ce nu as citi si cartea de cat mai multe ori? Pentru a avea un etalon cu ajutorul căruia să putem evalua romanele lui Cooper [...] trebuie să încercăm să înţelegem ce reprezentau pentru el poveştile cu Ciorap-de-Piele şi, în special, romanul Ultimul mohican. Principala motivaţie a scrierii acestei poveşti a fost încercarea autorului de a arăta că America are o istorie ancestrală, o istorie plină de violenţe, omoruri şi înşelăciuni, o istorie a unei civilizaţii precare construite pe ruinele culturii idilice a băştinaşilor. Si este o carte pe care orice adolescent si nu numai ar citi-o pe nerasuflate de la prina pana la ultima pagina.
Nu sunt singurele carti pe care le-as citi si le-as reciti de nenumarate ori. Lista este extrem de mare si, practic, poate continua la nesfarsit. Cum la nesfarsit dureaza si pasiunea mea pentru citit.
Articol scris pentru SuperBlog 2016













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu