luni, 29 iunie 2015

Milionarii de la colțul străzi

Milionarii de la colțul străzi

Milionarii de la colțul străzi
30 June
03:37 2015
Casetofoane, chiuvete, piese auto, electrocasnice, electronice şi obiecte de bucătărie stau aşezate sub cerul liber în aşteptarea clienţilor. Pe lângă vechituri stau şi produse “premium”, laptopuri, tablete, telefoane smartphone şi alte inovaţii tehnologice. 
În fiecare săptămână, o anumită zonă a oraşului prinde viaţă duminica dimineaţă: târgul de vechituri din zona Tic-Tac. Comercianţii se trezesc cu noaptea-n cap să îi aştepte pe cei dornici să cumpere obiecte folosite, dar care încă îşi pot avea rostul în casă. Casetofoane, chiuvete, piese auto, electrocasnice, electronice şi obiecte de bucătărie stau aşezate sub cerul liber în aşteptarea clienţilor. Negustorii îşi beau cafeaua de dimineaţă şi fac socoteli prognozând veniturile posibile. În timp ce unii câştigă într-o zi de vânzare bani de ceva mâncare, cei care au marfă bună scot milioane de lei vechi. Pe lângă vechituri stau şi produse “premium”, laptopuri, tablete, telefoane smartphone şi alte inovaţii tehnologice.
O vânzare bună se face cu un om bine “vrăjit” 
milionari 02După ora opt, începe agitaţia, iar larma devine tot mai apăsătoare. Negustorii sunt în mare parte trecuţi de prima tinereţe, iar cu unii dintre ei nu ai vrea un dialog, ce să mai spunem de cumpărat, dar sunt şi vânzători amabili, dispuşi să-şi împărtăşească din secretele activităţii. “Am de toate aici, de la casetofoane, la aparate utile în bucătărie. Unele mai merg, dar pe altele le mai ţin pentru piese. Cine vrea să cumpere, oricum vrea tot obiectul. Se gândeşte la rândul lui că poate o să-i folosească. Vin de ceva vreme şi am ales să fac asta din cauza pensiei care este prea mica, iar cu aceşti bani mai îmi cumpăr de mâncare şi îi reinvestesc. Când mi se oferă ocazia, cumpăr şi eu diferite aparate şi apoi vin aici să le dau. Dacă risipeşti toţi banii, ce marfă să mai vinzi?”, a spus romaşcanul Victor Apostol. El crede că secretul pentru a vinde este o bună comunicare, cumpărătorul trebuie “vrăjit”: înainte de a vinde produsul stă de vorbă cu omul, îi explică, încearcă să se împrietenească. Aşa îi câştigă încrederea şi îl face pe om să cumpere de la el, dar şi să se întoarcă atunci când mai are nevoie de ceva. “Trebuie să te îmbraci mai frumos şi să vorbeşti cu oamenii, chiar dacă nu cumpără nimic. Astfel, te vei face cunoscut. Nu cumpără astăzi, mâine, dar poimâine îl vezi că vine la tine. Marfa trebuie aranjată, să fie cât de cât arătoasă. Dacă ai nişte ruginituri, nimeni nu se uită la ea. Oamenii au bani puţini şi vor să cumpere ceva care să le folosească. Astea sunt două casetofoane care merg foarte bine, chiar şi pe baterii. A întrebat o doamnă cât costă. I-am spus că 50 de lei bucata şi 85 de lei dacă le cumpără pe amândouă. Dacă le dau, chiar scot un profit bun. Eu le-am primit de la un nepot care le ţinea într-o magazie degeaba. Vânzările sunt în funcţie de zile. Totul ţine şi de cum negociezi. Te uiţi la om şi îţi dai seama dacă este mai înstărit şi în funcţie de asta îţi faci rapid preţul. După ce se dau salariile, oamenii vin mai des. Am câştigat şi câteva milioane, dar atunci am dat lucruri mai scumpe”, a mai spus Victor Apostol.
Calitatea îndoielnică nu-i ţine pe romaşcani departe de marfă
La un “stand” distanţă este un adevărat magazin care ar putea intra în categoria “Casă şi grădină”. De la chiuvete de bucătărie, baterii sanitare, biciclete şi obiecte ornamentale, totul este de vânzare. Preţul este în funcţie de marfă, iar calitatea pare îndoielnică. Oamenii se uită, şi în mare parte pleacă. Sunt unii care cumpără, dar obiecte ce nu necesită sume mari de bani. Patru ghivece de flori şi un suport  pentru plante, a fost solicitarea, iar “pachetul” a costat 15 lei. “Stau în zonă şi uneori mai trec pe aici. Nu cumpăr mereu, dar acum mi-am cumpărat câteva plante care au nevoie de un spaţiu mai mare. Mi-a amintit că acum două săptămâni am văzut pe cineva care vinde ghivece şi am zis să încerc. E preţul mai mic ca la magazin. Nu l-am mai găsit pe respectivul domn, însă am dat de altcineva. Acum, merg acasă să le plantez”, ne-a spus Doina Simion. După orele amiezii, curioşii interesaţi de târgul de vechituri pleacă spre casele lor, în timp ce negustorii îşi pun marfa în cutii şi cărucioare şi îşi fac bilanţul: a fost o zi cu profit.

Comentarii

0 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu