joi, 12 noiembrie 2015

Romaşcanii au fost testați gratuit pentru diagnosticarea diabetului

Romaşcanii au fost testați gratuit pentru diagnosticarea diabetului

Romaşcanii au fost testați gratuit pentru diagnosticarea diabetului
12 November
12:29 2015
Persoanele bolnave de diabet, dar şi cele care au vrut să prevină această boală au fost testate gratuit joi, 12 noiembrie, la sediul Asociaţiei Pacienţilor cu Diabet “Strop de miere”, situat pe strada Bogdan Dragoş nr. 100. Acestor persoane li s-au efectuat analize de glicemie, hemoglobină glicozilată (o analiză esenţială în diagnosticarea şi tratarea diabetului zaharat) şi indicele gleznă – braţ (un instrument util în screening-ul arteriopatiei periferice).
diabet 01“Pe data de 14 noiembrie se marchează Ziua Mondială a Pacientului cu Diabet, care se derulează anul acesta sub deviza «Să punem stop epidemiei de diabet». Nu vom opri noi această boală, dar încercăm să facem ceva pentru persoanele cu diabet care au format Asociaţia «Strop de miere». Suntem sprijiniţi în această acţiune de numeroase firme cu ajutorul cărora realizăm gratuit aceste teste şi investigaţii, dar şi cu voluntari”, a precizat medicul endocrinolog Silvia Măndăşescu, specialist în diabet, şefa Compartimentului de Endocrinologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă din Roman.
Totodată, persoanele prezente la acţiune au primit câteva sfaturi în vederea prevenirii acestei boli, considerată “boala secolului XXI”. “Este bine ca o persoană să-şi facă măcar o verificare anuală a valorilor glicemiei. Sunt convinsă că această testare este înscrisă printre activităţile pe care le desfăşoară medicii de familie. Această boală evoluează, de multe ori, silenţios. Este o boală care nu «latră», dar «muşcă» rău. Din cauza diabetului, apar complicaţii. Pacienţii fac accidente vasculare cerebrale, infarcte şi se prezintă la medic cu picioare diabetice care urmează a fi amputate. Diabetul zaharat tip II este o afecţiune care produce costuri greu de suportat pentru orice sistem de sănătate. De aceea, trebuie să prevenim aceste complicaţii, să le descoperim din timp şi să le tratăm”, a spus medicul Măndăşescu.
diabet 02Lupta împotriva diabetului poate fi simplificată prin adoptarea unui stil de viaţă de sănătos. “Este foarte important ca fiecare să aibă o dietă echilibrată, un orar al meselor. Trebuie să existe trei mese şi două gustări pe zi, să nu sară niciodată peste micul dejun, să desfăşoare exerciţii fizice şi să încerce să gătească acasă. Să ne bucurăm de plăcerea de a mânca, să nu ne interzicem nimic, dar să existe o moderaţie în toate”, a spus medicul endocrinolog.
De opt ani, Dorina Elvira Enăşel este preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Diabet “Strop de miere” din Roman. “Am diabet de 24 de ani. Urez multă sănătate colegilor de suferinţă. Îi rog să ne fie alături, să se implice mai mult în cadrul asociaţiei şi să fie conştienţi că nu trebuie să lase această boală să-i distrugă. Mulţumim medicilor care s-au implicat în această acţiune”, a spus preşedinta Asociaţiei “Strop de miere” din Roman.
La aceste testări au fost prezenţi mulţi romaşcani. “Am venit să-mi controlez sănătatea. Soţul meu are diabet de 20 de ani, este operat. Ştiu ce înseamnă să lupţi cu această boală. Uneori, îmi controlez şi eu valorile glicemiei, pentru a preîntâmpina această boală”, a spus pensionara Angelica Tăbăcaru, una dintre persoanele testate joi.
Scopul acestui eveniment este acela de a antrena personalul medical, pacienţii şi publicul larg într-o acţiune de informare legată de prevenirea, diagnosticarea şi implicaţiile diabetului.

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu