luni, 7 decembrie 2015

JUDECATOAREA GIRBOVAN GANDESTE SANATOS – Presedinta UNJR Dana Girbovan acuza anomaliile: „Nu inteleg de unde atata bucurie cand o persoana este arestata si de ce atata dezolare cand cererea este respinsa. Arestarea preventiva este o masura exceptionala, iar persoana arestata este prezumata nevinovata... Am constatat zilele acestea, cu neplacuta surprindere, ca starea de graviditate a femeii este, daca nu ironizata, cel putin bagatelizata”

JUDECATOAREA GIRBOVAN GANDESTE SANATOS – Presedinta UNJR Dana Girbovan acuza anomaliile: „Nu inteleg de unde atata bucurie cand o persoana este arestata si de ce atata dezolare cand cererea este respinsa. Arestarea preventiva este o masura exceptionala, iar persoana arestata este prezumata nevinovata... Am constatat zilele acestea, cu neplacuta surprindere, ca starea de graviditate a femeii este, daca nu ironizata, cel putin bagatelizata”

Luni, 7 decembrie 2015 13:19 | Scris de George TARATA | pdf | print | email
Judecatoarea Dana Girbovan (foto), presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, atrage atentia asupra unui curent din ce in ce mai periculos care se manifesta in societatea din Romania. Si anume, placerea de a vedea oameni arestati preventiv, insotita de dezamagire atunci cand cererile procurorilor de incarcerare a inculpatilor sunt respinse de instante.
Intr-o postare pe Facebook, Dana Girbovan subliniaza ca arestul preventiv nu reprezinta o pedeapsa, masura fiind una exceptionala. De asemenea, sefa UNJR precizeaza ca nu intelege bucuria care se manifesta atunci cand o persoana este arestata. Comentariile Danei Girbovan vin pe fondul discutiilor legate de decizia Inaltei Curti de a o aresta pe fosta sefa ANRP, Crinuta Dumitrean, in pofida faptului ca aceasta este insarcinata in 7 luni.
Astfel, Girbovan se declara surprinsa in mod neplacut de faptul ca starea de graviditate a unei femei a ajuns sa fie ironizata si bagatelizata. In acest sens, judecatoarea arata ca, din punct de vedere juridic, o femeie insarcinata este considerata ca facand parte dintr-o categorie vulnerabila, impunandu-se o protectie suplimentara din partea statului. Girbovan precizeaza ca nu exista o prevedere expresa care sa interzica arestarea unei femei insarcinate, ceea ce nu inseamna insa ca o asemenea stare in care se afla respectiva femeie nu reprezinta un factor important de care judecatorul ar trebui sa tina cont. Potrivit Danei Girbovan, din punct de vedere juridic, o femeie insarcinata are mai multe drepturi decat o persoana obisnuita aflata intr-o situatie similara, fiind vorba despre o discriminare pozitiva, intrucat o femeie insarcinata este pe de-o parte, intr-o situatie vulnerabila iar, pe de alta parte, este protejata pentru viata copilului pe care il poarta. Nu in ultimul rand, presedinta UNJR aminteste si de interesul superior al copilului care este intotdeauna un criteriu ce ar trebui sa conteze atunci cand sunt dispuse masuri ce il afecteaza si pe el.
Prezentam postarea judecatoarei Dana Girbovan:
Am constatat zilele aceste, cu neplacuta surprindere – ca sa folosesc un termen politically correct - ca starea de graviditate a femeii este, daca nu ironizata, cel putin bagatelizata. Am citit o serie de articole, postari, comentarii in aceasta nota.
Din punct de vedere juridic, femeia insarcinata este considerata ca facand parte dintr-o categorie vulnerabila, fapt ce impune o protectie suplimentara din partea statului.
Concret, spre exemplu, in domeniul dreptului muncii, femeia insarcinata are drepturi specifice, precum ore libere pentru controale medicale, program redus de lucru, concediu pentru risc prenatal, interdictii specifice de concediere etc.
In materia dreptului penal, graviditatea este o cauza de amanare/ intrerupere a executarii pedepsei – art.589 alin.1 lit.b C.pr.penala instituie o norma de protectie a femeii insarcinate sau care are un copil mai mic de un an, aflate in penitenciar. Am citit recent un articol in care se mentiona ca patru copii au fost nascuti in penitenciare in acest an, fara a se mentiona daca respectivele mame erau condamnate sau detinute preventiv. Distinctia este importanta pentru ca, in primul caz, acestea puteau alege sa faca cerere de intrerupere a executarii pedepsei sau sa nasca in penitenciar, dupa cum apreciau ca era mai favorabil pentru ele si pentru copii.
In ceea ce priveste arestarea preventiva incep prin a sublinia - contrar noului val tot mai prezent pe retelele on line - ca aceasta nu este o pedeapsa. Ca atare nu inteleg de unde atata bucurie cand o persoana este arestata si de ce atata dezolare cand cererea este respinsa. Arestarea preventiva este o masura exceptionala, iar persoana arestata este prezumata nevinovata. Este un principiu important ca substanta, nu ca demagogie.
Revenind la topic, nu exista, fireste, o prevedere expresa care sa interzica arestarea unei femei insarcinate. Aceasta nu inseamna insa ca starea femeii nu reprezinta un factor important atunci cand, apreciind asupra necesitatii arestarii, judecatorul face testul de proportionalitate.
Mai mult, atunci cand persoana arestata este o persoana ce face parte dintr-un grup vulnerabil, standardele internationale, pe care impartasim, nu-i asa, prevad reguli speciale.
Spre exemplu:
'Pregnant women and women with infants should not be remanded in custody unless there are exceptional circumstances'.
Non-custodial sentences for pregnant women and women with dependent children shall be preferred where possible and appropriate, with custodial sentences being considered when the offence is serious or violent or the woman represents a continuing danger and after taking into account the best interests of the child or children, while ensuring that appropriate provision has been made for the care of such children'.
Desigur, aceste recomandari nu au forta unei legi, ele prevad niste standarde minimale. Insa aceste standarde au la baza apararea unor drepturi si libertati fundamentale, iar respectarea acestora din urma este obligatorie.
Concluzia este aceea ca, din punct de vedere juridic, o femeie insarcinata are mai multe drepturi decat o persoana obisnuita aflata intr-o situatie similara. Se numeste discriminare pozitiva si ratiunea e simpla: o femeie insarcinata este pe de-o parte, intr-o situatie vulnerabila si, pe de alta parte, este protejata pentru viata copilului pe care il poarta. Iar interesul superior al copilului este intotdeauna un criteriu de care se tine seama atunci cand sunt dispuse masuri ce il afecteaza si pe el”.
Accesari:507

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu