- Știi de ce preparatul chinezesc Furnici in copac
se numeste furnici in copac? E adevărat că în bucătăria chineză se
gătesc multe dintre „lucrurile” care mișcă sau se târăsc pe pământ, dar
să fie oare vorba de furnici adevărate? Și, dacă da, cam câte ar încăpea
într-o cutie de 300 g? Iar copacul o fi Bambus sau Paulownia?
Știi
că multe dintre denumirile preparatelor chinezești nu au absolut nicio
legătură cu respectivele preparate sau cu ingredientele acestora? Furnici în copac
(蚂蚁上树 mǎyǐ shàng shù) se referă la bucățele mici și picante de carne
tocată amestecate cu tăiței de orez. Poarta această denumire pentru că
bucățelele de carne par că se cațără pe tăiței ca pe crengile unui
copac. Putem numi asta creativitate vizuală sau înțelepciune specific
chineză.
Tot la fel stă treaba și cu Pachețelele de primăvară.
Nu te aștepta să găsești înăuntrul lor o pășune plină cu flori
proaspete de primăvară și albinuțe și miros de iarbă. În cultura
chineză, „Sărbătoarea Primăverii” e cea mai importantă sărbătoare și
marchează trecerea în noul an chinezesc. Pachețelele de primăvară sunt specifice și nelipsite din meniul acestei sărbători.
Cât despre Urechile de lemn,
să fie oare posibil ca lemnul să aibă urechi și să și audă cu ele?
Sau…? Orice e posibil. Multe dintre denumirile preparatelor chinezești
sunt confuze, te duc cu gândul către tărâmuri ciudate, însa, odată ce
ajungi să înțelegi motivul pentru care sunt gătite, ingredientele din
care sunt făcute, felul în care arată, totul devine clar, evident și
original.
Wu Xing știe toate aceste
secrete și dedesubturi ciudate ale bucătăriei chineze. Wu Xing știe să
prepare și să împacheteze zilnic cele mai gustoase Furnici în copac, cele mai proaspete Pachețele de primăvară și cele mai delicioase Urechi de lemn.
Știe și te provoacă și pe tine să faci o călătorie către cunoașterea
gusturilor, secretelor și misterioaselor cutume chinezești.
-
-
-
-
- Ador ideea de bucatarie chinezeasca. Primul impact pe care il poate avea asupra consumatorului este imaginatia debordanta de care se da dovada la denumirea preparatelor. Multe dintre denumirile preparatelor chinezești nu au absolut nicio
legătură cu respectivele preparate sau cu ingredientele acestora. De pilda Furnici în copac (蚂蚁上树 mǎyǐ shàng shù) se referă la bucățele
mici și picante de carne tocată amestecate cu tăiței de orez. Poarta
această denumire pentru că bucățelele de carne par că se cațără pe
tăiței ca pe crengile unui copac. Putem numi asta creativitate vizuală
sau înțelepciune specific chineză.
- In al doilea rand, combinarea ingredientelor este absolut geniala. Cu putine ingrediente, simple dar inteligent combinate, mancarea chinezeasca este apetisanta, hranitoare, satioasa si extrem de gustoasa. Aspectul, culoarea, aromele si gustul delicios sunt date de imbinarea ingredientelor de baza cu tot felul de sosuri, condimente si plante aromate, astfel incat hrana devine un festin. In plus, alimentele hranesc organismul fara a crea perturbari metabolice majore, asa incat organismul devine puternic fara a deveni supraponderal.
- Toate acestea sunt atuuri forte in favoarea gastronomiei chinezesti, tocmai pentru a deveni preferata multor persoane, fie ca hrana de baza, fie pe post de gustari rapide.
- Articol scris pentru SuperBlog 2016
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu