Știi că, la un moment dat, că trebuie să vorbești cu copilul
tău despre un subiect stânjenitor: viața sexuală. Sfaturile noastre te
pot ajuta cum să abordezi această dicuție necesară.
Tact în loc de prelegeri morale
La vârsta adolescenței, pe copiii noștri îi frământă o mulțime de întrebări pe care nu îndrăznesc să le rostească. La ce vârstă apare prima ejaculare? Mai crește penisul la 16 ani sau nu? Trebuie să fii îndrăgostit când îți începi viața sexuală și ce se așteaptă un băiat să faci în dormitor? La toate aceste întrebări nu primesc răspunsuri de la profesori. Nici miturile care circulă din gură în gură, cum ar fi, de pildă, că masturbarea e periculoasă pentru sănătate, nu sunt demontate la orele de curs. De aceea, rolul părinților în lămurirea acestor nedumeriri este important.
În acest context, felul în care adulții abordează acest subiect delicat este crucial. Ai nevoie de fler și de mult tact, pentru ca informațiile pe care dorești să i le transmiți adolescentului să fie și acceptate. La vârsta aceasta, copiii au nevoie, în primul rând, să îi ghidăm cu dragoste și înțelegere pe calea descoperirii propriei sexualități, fără să ne transformăm în instanțe morale.
În plus, este esențial să păstrăm un echilibru între respectarea nevoii lor de independență și dorința noastră de a-i proteja și să ne dăm seama când adolescentul își dorește autonomie și când are nevoie de sprijin.
Educația sexuală trebuie începută de timpuriu
Dacă în familie nu s-a vorbit niciodată despre aspectele care țin de corpul nostru și de sexualitate, nu putem să forțăm dintr-o dată o astfel de comunicare, la vârsta pubertății. Părerea psihologilor este unanimă: discuțiile despre acest subiect trebuie să înceapă de când copilul este încă mic.
Ideal este ca părinții să fie mereu cu un pas înaintea următoarei etape din dezvoltarea copilului lor și să îi explice, cu răbdare și tact, ce i se întâmplă. De pildă, este bine ca fiicei să i se vorbească despre menstruație înainte ca prima fată din clasă să trăiască această experiență. Astfel, fata nu va fi surprinsă de schimbare și nu se va teme de ea, explică experții. Ba mai mult, va fi mândră de cunoștințele ei, dobândite de la propria mamă.
Nu ocoli subiectul contracepție
O conversație despre sex are sens numai atunci când adolescentul este dispus să vorbească în acest sens. Iar atunci când acest lucru se întâmplă, discuția nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Psihologii spun că mulți părinți, mai ales mamele, folosesc aceste oportunități pentru a vorbi despre sarcină și procreare. Dar omit 2 aspecte importante, anume contracepția și intimitatea, actul sexual propriu-zis. De obicei, acest lucru se întâmplă pentru că părintele nu vrea să deschidă subiectul prea devreme.
„Copilul nu a spus încă nimic despre asta, deci nu a ajuns încă în acest stadiu”, ne gândim. Dar, de cele mai multe ori, această părere se dovedește a fi eronată. Este mai bine să nu te bazezi pe faptul că adolescentul va deschide discuția și îți va pune întrebări înainte de „prima dată”. Potrivit unui studiu, doar aproximativ 13% din fete și 8% din băieți fac asta. Iar atunci când descoperim acest lucru, poate fi tardiv.
Când se întâmplă „prima dată“?
Adolescenții de din zilele noastre tind să își înceapă viața sexuală mai devreme decât părinții lor, potrivit unui sondaj. Deși majoritatea celor chestionați au avut primul contact sexual între 15 și 19 ani, unele fete își încep deja viața sexuală la vârsta de 13 sau 14 ani, iar băieții, în general, cu un an mai târziu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu