miercuri, 17 mai 2017

10 pentru FILM la TIFF, 2017

Pentru al şaselea an consecutiv, Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiştii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM. Actorii vor fi prezentaţi publicului, presei şi profesioniştilor din industrie şi vor lua parte la workshop-urile, premierele şi dezbaterile organizate în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie 2017).

Impactul programului asupra celor selectaţi în fiecare an este vizibil. Mulţi dintre cei 50 de actori prezentaţi ediţiile anterioare s-au făcut remarcaţi şi au fost distribuiţi ulterior în filme, seriale TV şi videoclipuri. Maria Obretin (Umbre, 6,9 pe scara Richter), Rareş Andrici (Bacalaureat), Cristian Balint (The Blacklist), Vlad Bălan (Valea mută), Elena Ivanca (Usturoi), Fülöp Erzsébet, Lucian Teodor Rus (Inimi cicatrizate), Alex Ion (Atletico Textila), Ruxandra Maniu, Nicholas Caţianis Jr., Cezar Grumăzescu sunt doar câţiva dintre ei. În fiecare an, la TIFF, actorii au parte de broşuri dedicate, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist.

Cei 10 actori selectaţi în 2017 sunt: Alexandru Voicu (Teatrul Mic, Teatrul Act, ARCUB, Teatrul Excelsior, Godot Cafe-Teatru), Amalia Ciolan (Teatrul Naţional Bucureşti), Anca Loghin (Teatrul Naţional Târgu Mureş), András Korpos (Teatrul Naţional Târgu Mureş), Carmen Florescu (actor independent - Teatrul Mic, Teatrul Act, Green Hours, Nottara, WASP, Teatrul de Comedie), Eduard Trifa (Teatrul Municipal Baia Mare), Emilia Bebu (Bulandra, Teatrul Act, Teatrul Studenţesc Casandra, Teatrul Maria Filotti din Brăila), Lucian Pavel (Bulandra, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul de Comedie, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Artă), Radu Lărgeanu (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), Richard Hladik (Teatrul German de Stat, Teatrul Naţional Timişoara). Fiecare din aceştia va fi prezentat pe LiterNet printr-un interviu special înainte de prezenţa la TIFF.

Actorii au fost aleşi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica şi Cristiana Gavrilă, Viorica Capdefier (director de casting), Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet) şi Ileana Cecanu (publicist, coordonator proiect).

ALEXANDRU VOICU
Data naşterii: 11 august 1993
Studiază actoria la Universitatea Naţională de Teatru şi Film "I.L. Caragiale'' din Bucureşti, anul II, Master secţia Arta Actorului, şi este actor la Teatrul Mic din Bucureşti. A jucat pe scenele unor teatre precum Teatrul Act, Teatrul Excelsior, Teatrul Naţional Bucureşti, ArCub şi Godot Café-Teatru.
De-a lungul carierei sale, a strâns o seamă de premii: cel mai bun actor în rol principal la festivalul 10 minutes play 2014, cel mai bun actor în rol principal la Gala UNATC 2015, premiul de debut la Maratonul Teatrului Independent în 2015, Marele premiu Ştefan Iordache la Gala HOP 2016, nominalizare UNITER pentru Debut în 2015. Pe lângă rolurile din teatru, a avut câteva mici colaborări din zona filmului în serialul Umbre, produs de HBO, 6,9 pe scara Richter, de Nae Caranfil, şi Noaptea Ursului în regia lui Răzvan Macovei.



AMALIA CIOLAN
Data naşterii: 13 septembrie 1967
Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală si Cinematografică "I.L. Caragiale", clasa profesorului Ion Cojar, joacă din 1994 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Poate fi văzută în prezent în piesa Înşir'te mărgărite, regia şi versiunea scenică Dan Puric. Tot la Teatrul Naţional din Bucureşti a jucat în 20 de ani în Siberia, în regia lui Sorin Misirianţu, Omul cu mârţoaga, în regia Ancăi Bradu, Macbeth, în regia lui Radu Penciulescu, Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, în regia lui Florin Fătulescu, Trei surori, regizat de Yuri Krasovski. A colaborat cu regizori ca Gelu Colceag, Dan Piţa sau Alexandru Tocilescu.
A avut mici colaborări şi pe zona de film, cu regizori ca Doru Niţescu si Călin Peter Netzer, şi a avut şi participări în spectacole produse de Televiziunea Română. În 1995 a câştigat Premiul criticii pentru debut pentru rolul Nastasia - Domnişoara Nastasia, regia Ion Cojar, Teatrul Radu Stanca din Sibiu.


ANCA LOGHIN
Data naşterii: 6 noiembrie 1977
Şi-a încheiat studiile de actorie în 2003, la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş. În prezent, poate fi văzută pe scena Teatrului Naţional Târgu Mureş.
A jucat în spectacole regizate de Vlad Masacci (Visul unei nopţi de vară), Cristi Juncu (Scoala Nevestelor), Rareş Budileanu (Camera 701), Radu Alexandru Nica (Contra Iubirii), Cristian Popescu (Krumm), Mihai Mănuţiu (Don Quijote), Aleksandar Ivanovski (Crize) sau coregrafiate de Gigi Căciuleanu (Vivaldi si Anotimpurile, Carmina Burana).
A jucat şi pe scenele teatrelor Toni Bulandra din Târgovişte şi Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe. De asemenea, a avut câteva roluri mici în filme ca Billion Star Hotel (2016), regizat de Alecs Năstoiu, şi Sex Traffic (2004), regizat de David Yates.


ANDRÁS KORPOS
Data naşterii: 31 octombrie 1973
S-a născut la Târgu Mureş şi a urmat studiile Universităţii de Artă Teatrală sub îndrumarea profesorilor Farkas Ibolya şi Sebesttyen Aba.
Şi-a început cariera în 2003 pe scena Teatrului Naţional Târgu Mureş, în Nefericiţii de Füst Milán, spectacol regizat de Bodó Viktor. A continuat să lucreze cu acest teatru în cadrul companiei Tompa Miklós, colaborând cu regizori ca Liviu Pancu (Poveste din grădina zoologică), Alexandre Colpacci (Măsură pentru măsură), Király István (Fiul norocului). László Csaba (Învăţătoarea), Sorin Militaru (Îmblânzirea Scorpiei), Keresztes Attila (Tartuffe, Pescăruşul) şi mulţi alţii.
Pe lângă impresionanta carieră în teatru, András a avut câteva roluri mici şi în filme: Aglaja, regia Deák Krisztina, Oraşul pieirii şi Focul de pe munte, de Poór István, iar în 2010 a câştigat bursa artistică Erdős Irma.


CARMEN FLORESCU
Data naşterii: 11 decembrie 1980
A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală si Cinematografică "I.L. Caragiale'' din Bucureşti, sub îndrumarea profesorilor Sanda Manu şi Ion Cojar. În prezent poate fi văzută pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti în piesa Iubirea la oameni, de Dmitri Bogoslavski, regizată de Evghenia Bercovici.
A colaborat cu regizori ca Robert Bălan, Anca Ciuclaru, Gianina Cărbunariu, Iulia Stănescu şi Alexandra Badea şi a jucat în spaţii ca WASP - Working Art Space and Production (Bucureşti), Studioul Yorik din Târgu Mureş, Studioul de teatru Casandra, pe scena Teatrului Act, la Teatrul Municipal din Târgovişte şi la Teatrul de Comedie. În 2003, a participat la Festivalul de Teatru de la Avignon.
Carmen a avut câteva roluri mici şi în cinema şi televiziune, în Ho Ho Ho, de Jesus del Cerro, Aniela, un serial regizat de Iura Luncaşu, şi La Urgenţă, de Andrei Zincă.


EDUARD TRIFA
Data naşterii: 5 octombrie 1994
A studiat actoria în cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai"' din Cluj Napoca, în clasa lect. univ. drd. Ionuţ Caraş.
Eduard a lucrat cu regizori precum Andrei Dinu (în Edmond, la Teatrul Municipal Baia Mare), Marcel Ţop (în Zorba, producţie inspirată de opera lui Nikos Kazantzakis), Andrej şi Teresa Wekminski (în Crochiuri din Transilvania sau Melancolia Oului Negru (în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), Adina Lazăr (în Ivanov de Cehov) sau Ionuş Caras şi Mara Opriş (Ţara de Nicăieri, adaptare după Peter Pan şi Wendy de J.M. Barrie).
A participat la atelierul Viewpoints, susţinut de Adrian Roman, la atelierul de Tehnică de actorie de film, cu Cosmin Chivu, profesor la Universitatea de Teadru din New York, Contact improvisation cu Enikö Szilágyi şi Basic Ideas of The Cricot-2 Theater Concept susţinut de Andrej şi Teresa Welminski.


EMILIA BEBU
Data naşterii: 26 octombrie 1982
Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale'' din Bucureşti, secţiunea Actorie, clasa profesorului Gelu Colceag, a obţinut ulterior şi diploma de master, coordonată de acelaşi profesor.
Are multiple colaborări cu diverse teatre din Bucureşti (Bulandra, Teatrul Act, Teatrul Studenţesc Casandra), dar şi cu Teatrul "Maria Filoti'' din Brăila. A lucrat cu regizori apreciaţi ca Andrei Şerban (Lear(a)), Andreea, Vulpe (Platonov), Alexandru Tocilescu (Prietenii) sau Alexandru Darie (Ce păcat că-i curvă). A participat la multe workshop-uri, printre care Academia Itinerantă Andrei Şerban, şi a obţinut Premiul pentru cea mai buna actrita, promoţia 2005, la Studioul de Teatru Casandra.
În zona de film a avut apariţii în două scurtmetraje semnate de Ruxandra Ghiţescu şi Andreea Dobre şi a avut câteva roluri mici şi în seriale (Umbre, r. Igor Cobileanski, şi Deschide Ochii, r. Iura Luncaşu).


LUCIAN PAVEL
Data naşterii: 18 septembrie 1967
Lucian Pavel şi-a terminat studiile în 1994, odată cu încheierea masteratului în Arta Actorului la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale'', la clasa profesorului Ion Cojar.
Activitatea sa artistică include roluri în: Visul unei nopţi de vară, la Teatrul Bulandra din Bucureşti, Îmblânzirea scorpiei, la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Golem şi Cabaret - la Teatrul Evreiesc de Stat, Cabaret, Şi veni bărbatul la femeie la Teatrul de Artă din Bucureşti şi Nina, la Teatrul de Comedie.
În film, a lucrat cu regizori precum Alexandru Maftei, Andrei Georgescu şi Daniel Sandu.
Activitatea sa teatrală nu se rezumă la actorie. A lucrat ca producător de teatru şi TV şi regizează spectacole cu distribuţii importante la ArCuB.


RADU LĂRGEANU
Data naşterii: 4 martie 1983
Radu şi-a încheiat studiile în 2009, absolvind secţia Facultăţii de Teatru şi Televizune a Universităţii "Babeş-Bolyai'' din Cluj-Napoca, clasa lui Miriam Cuibus, specializarea Arta actorului.
Pe scena Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Radu Lărgeanu a colaborat cu regizori precum Răzvan Mureşan (Cei ce făuresc imperii), Sorin Militaru (Visul unei nopţi de vară) Eli Simon (Clovni extratereştri) sau Roberto Bacci (Don Juan). A mai jucat în Clasa noastră, de Tadeusz Slobodzaniek, în regia lui Laszlo Bacsardi, şi Zahak, spectacol de teatru Neo-Nô în regia lui Izumi Ashizawa.
A avut mici colaborări în film cu regizori precum Cristian Pascariu, Cătălin Apăvăloaie sau Sergiu Timar. S-a implicat în proiecte de teatru ca asistent regie şi ca scenograf. A participat şi la diferite ateliere conduse de David Esrig, Burghausen (Germania), Neo-Nô Theatre, la un workshop coordonat de Izumi Ashizawa (Japonia) în Cluj-Napoca şi la The Language of Shakespeare, masterclass coordonat Michael Page (SUA) în Cluj-Napoca.


RICHARD HLADIK
Data naşterii: 14 februarie 1992
Abolvent al Facultăţii de Muzică, secţia Artele Spectacolului, Actorie în limba germană, Universitatea de Vest din Timişoara, din 2012 este angajat al Teatrului German de Stat din Timişoara.
A colaborat cu Peter Kerek (Micul Prinţ), Volker Schmidt (De fapt e frumos), Silviu Purcărete (Moliendo Café), Răzvan Mazilu (Cabaret) şi Szabo K. Istvan (Fӑptaşi). În prezent joacă în Deşteptarea primӑverii, în regia lui Charles Muller.
Richard a avut câteva colaborări în cinema, în scurtmetraje şi lungmetraje, cu regizori precum Sinisa Dragin, Nils Loof sau Henning Malz. A participat la numeroase workshopuri, atât de actorie, cât şi de dans şi mişcare scenică.


Credit foto 10 pentru FILM: Adi Bulboacă

***
Programul 10 pentru FILM este realizat cu sprijinul: Mercedes, HBO România, IQOS, ECCO, Maressia, Lo Spaccio, Avon, Vestige, Kristine Bridal, Hola Media, tranzit.ro, ELLE



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu