miercuri, 24 mai 2017

Şefa Spitalului Roman îl desfiinţează pe medicul de pe Salvare: “Sunt ferm convinsă că medicul de pe maşina TIM ar fi aşteptat elicopterul!”

Şefa Spitalului Roman îl desfiinţează pe medicul de pe Salvare: “Sunt ferm convinsă că medicul de pe maşina TIM ar fi aşteptat elicopterul!”


Managerul general al Spitalului Municipal Roman, Maria Andrici susţine că un medic de o maşină de intervenţie SMURD-TIM nu ar fi procedat precum medicul Gabriel Popescu (Ambulanţa Neamţ, Staţia Roman) şi ar fi aşteptat elicopterul care venea dinspre Iaşi. Mai mult, doctoriţa Andrici spune – cu precauţia medicală şi colegială evidentă – că dacă transportul era făcut la Iaşi cu elicopterul (nu după 7 ore, prin 3 spitale), „ar fi avut altă şansă pacienta respectivă”.
Cât priveşte referirea la decizia de la faţa locului, doctoriţa Andrici (vezi şi VIDEO de mai jos, timer 25.51) pune în contrapondere cele două decizii (a medicului Popescu şi a unuia de pe SMURD-TIM) subliniind că e „ferm convinsă”.
<<Acuma, vedeti si dumneavoastră… Această maşină chiar este nevoie de ea. Şi în cazul accidentului de duminică, sunt ferm convinsă că medicul care ar fi fost pe o maşină SMURD-TIM ar fi aşteptat elicopterul şi ar fi avut altă şansă pacienta respectivă>>, spune dr. Maria Andrici.
Accidentul respectiv a avut loc duminică, lângă Roman şi după ce fusese anunţat eronat la 112 (10 victime în loc de 3, cât au fost real), de la Centrul SMURD Iaşi a fost luată decizia trimiterii la faţa locului a unui elicopter. Doctorul de pe Ambulanţă ajuns primul la faţa locului (Gabriel Popescu) a decis să nu aştepte elicopterul care urma să preia pacienta ci să o transporte la Spitalul Municipal Roman. Fiind vorba de o traumă multiplă, după cum explică directoarea acestui Spital, cazul depăşea posibilităţile de intervenţie ale acestei unităţi sanitare (la Roman este chirurg ortoped, dar nu şi chirurg vascular şi chirurg plastician). La Piatra Neamţ nu este chirurg vascular, este specialist plastician dar secţia nu este coperită cu gărzi (era duminică după-amiaza). După cum spune dr. Andrici, în momentul în care Spitalul Roman a cerut celui din Iaşi acceptul pentru transferul pacientului, răspunsul a fost că să fie urmate toate etapele şi „dacă şi Spitalul de la Piatra Neamţ se declară depăşit…”, abia atunci să fie trimis la Iaşi. Evident că şi Spitalul din Piatra Neamţ era depăşit (nu are chirurg vascular şi nici gardă pe Chirurgie Plastică) şi totuşi, pacienta a fost plimbată pe traseul Roman – Piatra Neamţ – Iaşi.
Practic transportul inutil la Piatra Neamţ şi de abia de aici la Iaşi a însemnat cel puţin jumătate din cele 7 ore în care pacienta a tot fost plimbată cu ambulanţele până să ajungă la al 3-lea spital, cel de la Iaşi. Unde… i-a fost amputat piciorul, de asta spune dr. Andrici că dacă decizia de la faţa locului ar fi fost luată de un medic SMURD-TIM „ar fi avut altă şansă”.
Cititi si: ACUM! Microbuz de călători răsturnat la ieșirea din Roman! Trei persoane rănite
Medic de la Ambulanţă răbufneşte pe subiectul coordonării SMURD: „Nu e în măsură Raed Arafat să-mi spună să arunc diploma undeva!”
Victima plimbată 7 ore între 3 spitale. La Iaşi i-au amputat piciorul: „Nu era posibilă altă intervenţie…”
Medicul Gabriel Popescu, cercetat disciplinar în cazul accidentului de la Traian
Doctorul de la Ambulanţă anchetat de DSP: „Dacă am greşit, voi plăti!”
Refăcând tot acest traseu cu informaţiile pe care le expune (vezi VIDEO de mai jos), fără să rezulte clar dacă o eventuală derobare a Spitalului din Piatra Neamţ ar fi permis transportul direct de la Roman la Iaşi (e vorba de protocol?, de orgolii?, de ce să transporţi un bolnav la un spital unde ştii că nu sunt servicii medicale conforme cu diagnosticul?), directoarea unităţii medicale a subliniat faptul că instituţia pe care o conduce şi salariaţii acesteia nu au nicio vină: <<Aici nu este decizie luată prost de Spitalul Roman. Ce treabă are spitalul Roman? Tot s-au legat iarăşi, de Spitalul Roman şi de conducere şi de altele. Unde este greşeala Spitalului Roman?>>.
Urmează ca ancheta DSP (cerută de Ministerul Sănătăţii) să stabilească dacă şi cine a greşit în acest caz. Cert este că fenomenul „pacient plimbat 7 ore între 3 spitale, la final picior amputat” + “avea altă şansă” arată nivelul real al medicinii (de urgenţă) din România. Una în care defilările şi exerciţiile demonstrative merg ca pe roate dar în care şefii multor (ca să nu spunem „toate”) instituţii sunt numiţi pe criterii şi cumetrii politice sau de altă natură, în care SMURDUL pare galonat şi e privit cu invidie de unii de la Ambulanţă („dacă ni s-ar aloca nouă fondurile astea!…”). Iar din când în când, de pe frontul acestui război surd (în care grija pentru pacient e doar un pretext), în ciuda zâmbetelor de convenienţă, mai răzbat mârâieli, reproşuri despre „ăilalţi” (evident mai puţin pregătiţi, cu note mai mici etc) iar „măreţul” pacient este plimbat cale de un judeţ şi jumătate mai ceva decât un autocar cu turişti aflat în turul Nordului Moldovei.
În România, după episodul Colectiv, au fost voci care au spus că unii dintre răniţi aveau „altă şansă” dacă în loc să fie ţinuţi prin spitalele autohtone (în care au luat şi infecţii intraspitaliceşti) ar fi fost duşi cât mai rapid în străinătate pentru a fi trataţi. Deşi pentru un non-jurist, pe româneşte, e vorba de „omor din culpă”, până acum nu a fost nimeni sancţionat nici măcar pentru culpă medicală (sau malpraxis, ca să păstrăm limbajul oficios). Dacă la Colectiv au murit atâţia oameni inclusiv din cauze datorate oamenilor şi sistemului de Sănătate (ancheta şi procesul vor stagna şi se vor stinge în jurul patronilor şi a celor doi ofiţeri şpăgari de la ISU), va merge cineva cu adevărul până la capăt pe cazul unei femei de la Neamţ care a supravieţuit (cu un picior amputat) şi care ar fi avut „altă şansă”?
Greu de crezut şi după furia iniţială în care se arată cu degetul de la Ambulanţă la SMURD şi invers iar şefii din Spitale fac inventarul medicilor pe care nu-i au, mai mult ca sigur că, în buna tradiţie românească, sentinţa va fi că „vinovat e piciorul” sau vreun protocol strâmb întocmit de către vreun profesor universitar dezgropat demult la cei 7 ani…
„Avea altă şansă” nu este o consolare pentru o femeie în putere care a rămas fără un picior. Dincolo de faptul că expresia respectivă este acum rostită, de un şef de spital, e vorba în fapt de o replică şablon rostită de atâţia şi atâţia pacienţi sau aparţinători. În multe cazuri, e vorba de o replică post-mortem…
Mai jos, înregistrarea VIDEO a conferinţei de presă de la Spitalul Roman, în care dr. Maria Andrici spune că un medic de pe o maşină TIM ar fi aşteptat elicopterul. De la timer 25.51:
Cititi si: ACUM! Microbuz de călători răsturnat la ieșirea din Roman! Trei persoane rănite
Medic de la Ambulanţă răbufneşte pe subiectul coordonării SMURD: „Nu e în măsură Raed Arafat să-mi spună să arunc diploma undeva!”
Victima plimbată 7 ore între 3 spitale. La Iaşi i-au amputat piciorul: „Nu era posibilă altă intervenţie…”
Medicul Gabriel Popescu, cercetat disciplinar în cazul accidentului de la Traian
Doctorul de la Ambulanţă anchetat de DSP: „Dacă am greşit, voi plăti!”
Daniel VINCA
sursa VIDEO (+ capturi FOTO): roman24.ro

Distribuie acest articol:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu