joi, 18 mai 2017

SANITAS amenință cu blocarea activității sistemului de sănătate din cauza legii salarizării unitare

18 Mai 2017 - 18:19
SANITAS amenință cu blocarea activității sistemului de sănătate din cauza legii salarizării unitare Christian Silva/Intact Images
Federaţia SANITAS ameninţă că vor bloca activitatea în sistemul de sănătate publică şi asistenţă socială dacă legea salarizării unitare va fi adoptată în varianta Ministerului Muncii, fără amendamentele depuse de sindicate, se arată într-un comunicat al federaţiei sindicale remis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice va crea noi dezechilibre în sistemul de sănătate publică şi asistenţă socială, dacă aceasta va fi adoptată de Parlament în forma înaintată de Guvern, fără amendamentele depuse de sindicate.

"Federaţia SANITAS a semnalat Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii şi premierului Sorin Grindeanu, în discuţii repetate, omisiunile şi discriminările între diferite categorii de personal în ceea ce priveşte nivelul şi modul de salarizare. Toate problemele identificate au fost corectate printr-o serie de propuneri de amendamente pe care Federaţia SANITAS le-a depus atât la instituţiile guvernamentale, cât şi la Parlament.", se menţionează în comunicat.

Conform sindicaliştilor, reprezentanţii ministerelor de resort au apreciat observaţiile SANITAS ca fiind pertinente, dar cu toate acestea propunerile sindicale au fost respinse în Comisia de Muncă din Senat.

"Deşi, în dezbaterile anterioare, reprezentanţii ministerelor de resort au apreciat observaţiile SANITAS ca pertinente, constatăm că, în Comisia pentru muncă din Senat, toate propunerile sindicale sunt respinse. Ceea ce este şi mai aberant, senatorii din această Comisie au dat vot negativ inclusiv amendamentelor votate de celelalte comisii senatoriale - Comisia de sănătate şi cea de Buget Finanţe! Nu există nici o dorinţă reală de consultare, de discutare a amendamentelor opuse de sindicat?", se precizează în document.

De asemenea, SANITAS punctează că legea cadru a salarizării unitare putea fi adoptată prin asumare guvernamentală.

"Singurele argumente acceptate de senatori au fost cele ale reprezentanţilor Ministerului Muncii. Practic, noi, organizaţiile sindicale, am fost invitate în sala de dezbatere doar pentru ca partea guvernamentală să nu fie acuzată de lipsă de transparenţă. La fel de bine, Legea-Cadru putea fi adoptată prin asumare guvernamentală, căci nu există nici o diferenţă!", relevă sursa citată.

SANITAS solicită o ierarhizare corectă a salariilor, cuprinderea tuturor categoriilor profesionale care lucrează în sănătate, includerea categoriilor profesionale din sănătate şi asistenţă socială care au fost omise, precum şi eliminarea plafonului de 30% şi aplicarea integrală a creşterilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018 pentru toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială.

"Ca principii generale ale aplicării Legii-Cadru, noi, Federaţia SANITAS, cerem: o ierarhizare corectă a salariilor, pe verticală, în cadrul Familiei ocupaţionale de funcţii bugetare "Sănătate şi asistenţă socială"; cuprinderea tuturor categoriilor profesionale care lucrează în sănătate şi asistenţă socială (inclusiv personalul TESA) în Anexa care reglementează salarizarea personalului din aceste domenii (Anexa ÎI); includerea tuturor categoriilor profesionale din sănătate şi asistenţă socială care au fost omise; pentru Familia ocupaţională de funcţii bugetare "Sănătate şi asistenţă socială" am solicitat eliminarea plafonului de 30% nivel la care, în actualul proiect, au fost limitate sporurile; aplicarea integrală a creşterilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018, pentru toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială", a mai spus SANITAS.

Federaţia sindicală atrage atenţia că în situaţia în care atitudinea deputaţilor va fi similară cu cea a senatorilor din Comisia de Muncă, aceştia sunt pregătiţi să îşi susţină drepturile prin toate mijloacele legale, inclusiv blocarea activităţii în sistemul de sănătate publică şi asistenţă socială. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu