luni, 29 iunie 2015

RECHIZITORIU PENTRU GINERELE LUI BASESCU – DNA l-a trimis in judecata pe avocatul Radu Pricop, sotul Ioanei Basescu, pentru complicitate la santaj si instigare la fals. Procurorul DIICOT Remus Jurj este anchetat intr-un dosar separat. O alta disjungere il vizeaza pe ofiterul de politie judiciara Constantin Comaneanu, de la DIICOT, prins in flagrant cand ar fi luat spaga in schimbul oferirii de informatii dintr-un dosar


Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, luni 29 iunie 2015, finalizarea rechizitoriului in dosarul in care omul de afaceri Sergiu Lucinschi si avocatul Radu Pricop (foto), ginerele fostului presedinte Traian Basescu, sunt acuzati ca ar fi constrans un om de afaceri sa plateasca 4 milioane euro pentru ca firma lui Lucinschi sa isi retraga plangerea penala depusa impotriva acestuia la DIICOT. Sergiu Lucinschi si Radu Pricop au fost trimisi in judecata, vineri 26 iunie 2015, sub control judiciar, pentru santaj, trafic de influenta, fals in declaratii si participatie improprie la fals intelectual, respectiv complictate la santaj si instigare la fals in declaratii.
DNA a anuntat disjungerea si continuarea cercetarilor intr-o cauza separata fata de procurorul DIICOT Tudoran Remus Jurj, acuzat de complicitate la santaj.
Un alt dosar disjuns din cel deschis impotriva lui Sergiu Lucinschi si Radu Pricop il vizeaza pe Constantin Comaneanu, ofiter de politie judiciara cu gradul profesional de comisar de politie in cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, delegat la DIICOT, trimis in judecata pentru luare de mita. DNA il acuza pe Comaneanu ca ar fi primit spaga in schimbul divulgarii unor informatii dintr-un dosar instrumentat de DIICOT: „A primit de la o persoana, in doua randuri, respectiv in zilele de 12.02.2015 si 30.03.2015, suma totala 10.000 euro (de fiecare data cate 5.000 euro), suma ce reprezenta recompensa pentru ajutorul acordat unui om de afaceri, in sensul oferirii, prin incalcarea atributiilor de serviciu, de date si informatii dintr-un dosar penal aflat in instrumentarea DIICOT care il privea pe acesta din urma si in care ofiterul de politie fusese delegat pentru a efectua acte de urmarire penala, fiind depistat in flagrant la data de 30.03.2015”.
Iata acuzatiile DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:
LUCINSCHI SERGIU, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
-santaj,
-trafic de influenta,
-fals in declaratii,
-participatie improprie, in forma instigarii, la infractiunea de fals intelectual.
PRICOP RADU PETRU, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
-complicitate la santaj,
-instigare la infractiunea de fals in declaratii.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:In perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea inculpatului Pricop Radu Petru, a exercitat asupra unui om de afaceri (denuntator in prezenta cauza), actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de acesta din urma.
Astfel, firma la care Lucinschi Sergiu era asociat/ actionar a introdus la DIICOT o plangere penala, dand, in mod intentionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o incadrare juridica penala. Actiunile de constrangere au constat in conditionarea retragerii plangerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani mentionata.
De asemenea, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor care faceau obiectul plangerii intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.
In perioada decembrie 2014-martie 2015, pentru a adauga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins ca are influenta, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate in lucru la acelasi procuror, respectiv Jurj Tudoran Remus.
In acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente.
Sub imperiul acestor constrangeri repetate, temandu-se de repercusiunile unui eventual refuz in conditiile in care Lucinschi Sergiu i-a aratat ca ar putea influenta atitudinea procurorului de caz, la data de 17 martie 2015, in schimbul 'ajutorului' promis, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins si a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de 2.000.000 euro, in forma unui contract fictiv de imprumut.
Solutia semnarii contract fictiv de imprumut a fost identificata de inculpatul Pricop Radu care, in perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit in activitatea infractionala pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin formularea a mai multor solutii nelegale, menite sa justifice remiterea banilor catre inculpatul Lucinschi Sergiu.
Prin acest document, intocmit la instigarea inculpatului Pricop Radu, Lucinschi Sergiu a declarat in mod nereal, sub semnatura proprie, in fata notarului public, ca, in perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de imprumut, suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscand acest lucru si angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015.
Prin aceasta declarare necorespunzatoare a adevarului, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat, cu intentie, pe notarul public sa comita, fara vinovatie, un fals intelectual, cu ocazia intocmirii si autentificarii contractului de imprumut respectiv.
Dupa semnarea acestui act, inculpatul Lucinschi Sergiu a continuat sa il constranga in acelasi mod pe omul de afaceri sa semneze un contract similar pentru o alta suma, avand acelasi cuantum (2.000.000 euro).
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de suspectul Jurj Tudoran Remus intr-un dosar separat, sub aspectul complicitatii la infractiunea de santaj.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza”.
Accesari:176

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu