vineri, 30 decembrie 2016

Bunicul lui Sorin Grindeanu a fost deţinut politic

Bunicul lui Sorin Grindeanu a fost deţinut politic

memorialul-de-la-sighet-4 Mihai Imbrescu, născut în 22 octombrie 1919, este bunicul din Borlovenii Vechi, judeţul Caraş Severin, care l-a crescut pe Sorin Grindeanu, premierul desemnat de către coaliţia PSD+ALDE. El a fost deţinut politic. 
Fiind principalul sprijinitor al grupului Ionescu Gheorghe-Văluşescu, începând din octombrie 1949, a fost arestat în ziua de 24 ianuarie 1951, judecat şi condamnat la 3 ani prin sentinţa nr. 688/4 mai 1951.  A trecut prin închisorile de la Caransebeş, Timişoara, Poarta Albă, Galeş şi Peninsula. A fost eliberat în 1953. Despre el a scris şi Cicerone Ioniţoiu.
Grupul Ionescu Gheorghe-Văluşescu a organizat rezistenţa în Munţii Banatului împotriva regimului comunist şi după prinderea şi uciderea lui Spiru Blănaru.
Dacă Văluşescu era ofiţer în Armata Regală,  Gheorghe Ionescu era notar în Teregova.
Prin sentinţa nr. 688/4 mai 1951, “inculpatul Mihai Imbrescu a fost învinuit că i-a găsit o ascunzătoare în pădurea Borlovenilor lui Văluşescu Vasile şi i-a adus de mâncare şi i-a favorizat întâlnirea cu familia.”
afis-proiectie-lucia-hossu-1038x576Partizanii din Banat au organizat cea mai lungă rezistenţă contra comunismului.
Mihai Imbrescu a suferit trei ani de detenţie. “Duşmanul poporului” Gheorghe Ionescu a fost executat de forţele securităţii în ziua de 7 iunie 1952 în pădurea verde de lângă Timişoara.
Vasile Văluşescu a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă.
Mihai Imbrescu a scăpat de temniţele comuniste şi a trăit în Borloveni crescându-şi nepotul, astăzi propus pentru funcţia de prim ministru.
Anchetatorii bunicului Aurel Moiş şi Coloman Ambruş au fost torţionari de prim calibru. Prin teroare şi bătăi repetate, smulgeau declaraţii celor care se opuneau regimului.
Pe călăul din Christian Tell nr 7, Aurel Moiş l-am cunoscut şi eu când am intrat cu forţa la el în apartament alături de Sandi Piekalski de la “România liberă.” Pe acea vreme anchetam crimele de la Apateu. Moiş mi-a recunoscut că a executat mai mulţi ţărani pentru vina că erau titoişti. “Dacă nu eram eu, tu nu te năşteai într-un  Banat liber,” mi-a spus în reşedinţa sa luxoasă prin aprilie 1993 din centrul Capitalei.
Mihai Imbrescu era tânăr când a ajutat gruparea Ionescu Gheorghe-Văluşescu. Purta numele Regelui. Premierul desemnat mai e şi Mihai. Fiul acestuia e tot Mihai.
Pe zidul din Spaţiul de rugăciune şi de reculegere din spatele Memorialului Sighet scrie pe unul dintre rânduri Mihai Imbrescu, alături de alţi foşti deţinuţi politic din  Banat.




Taguri: , , , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu