joi, 22 decembrie 2016

Sevil Shhaideh, mutare de şah mat. Cum răspunde Iohannis?

Autor: Marius Gîrlașiu 22 Dec 2016 - 08:55
Sevil Shhaideh, mutare de şah mat. Cum răspunde Iohannis? ALEX MICSIK/EPA epa05684454 (FILE) A file picture dated 21 May 2015 showing Sevil Shhaideh (L) shaking hands with Liviu Dragnea (R), the leader of PSD (Social Democracy Party), Bucharest, Romania. PSD party won the parliamentary elections held on 11 December, and together with ALDE (The Alliance of Liberals and Democrats in Romania) has the majority in Romanian parliament. PSD leader Liviu Dragnea appointed 21 December 2016 Romanian economist Sevil Shhaideh, 52, as designated Prime Minister. Shhaideh, former Mi
Liviu Dragnea a renunţat “deocamdată” la pretenţia de a fi prim-ministru şi a mutat ca un şahist în consultările de la Cotroceni. “El lider maximo” social-democrat a propus o femeie, minoritară etnic, pentru fotoliul de premier de la Palatul Victoria, o mutare de şah mat la adresa lui Klaus Iohannis. Tătăroaica Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării şi “fina spirituală” a şefului PSD ar fi prima femeie prim-ministru din istoria României şi singurul premier musulman din Europa, dacă preşedintele va accepta propunerea PSD.

"PSD a câștigat alegerile și conform cutumelor aveam dreptul legitim să solicit pentru mine funcția de prim-ministru”, a spus Liviu Dragnea, înghiţind în sec de ciudă după consultările de la Cotroceni. L-au împiedicat însă “o condamnare nedreaptă și o lege profund neconstituțională”, însă asta doar “deocamdată”, a recunoscut şeful PSD. Liderul suprem al stângii a lăsat să se înţeleagă că noul prim-ministru va avea, de fapt, un mandat limitat, care va lua sfârşit în clipa în care majoritatea parlamentară va modifica legea care le interzice condamnaţilor să facă parte din Guvern. “Votul cetăţenilor şi susţinerea Parlamentului mi-au pus un baston de premier în rucsac. Îl ţin acolo. De aia am spus deocamdată. Nu se ştie niciodată”, a precizat şeful PSD. Apoi a mutat ofensiv, ca un şahist care scoate regina la înaintre. Preşedintele Klaus Iohannis, un sas de religie luterană, a primit “propunerea de nerefuzat” - cadoul otrăvit din partea PSD: Sevil Shhaideh, o tătăroaică de religie musulmană, fără dosar penal, fina spirituală a lui Liviu Dragnea şi fost ministru al Dezvoltării în ultimul cabinet PSD. Mai exact, urmaşa lui Dragnea în minister după condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare dictată în luna aprilie.
Este corectă, este loială, cinstită şi transparentă. Are un singur defect: lucrează prea mult. Este un om în care eu am foarte mare încredere, de fapt a fost singura în care am avut încredere din partea din interiorul PSD că poate pune în practică acest program de guvernare pentru care eu am răspunderea maximă", a sunat portretul creionat succint de liderul social-democrat.

Dragnea şi Nicuşor, martori spirituali
 Dar cine este, de fapt, Sevil Shhaideh, propunerea scoasă din joben de Liviu Dragnea pentru Palatul Victoria? Despre fostul ministru al Dezvoltării din Guvernul Ponta IV presa a scris anul trecut că ar fi fina şefului PSD. La momentul numirii ei în ministerul Dezvoltării, în mai 2015, a apărut speculaţia conform căreia Dragnea însuşi i-ar fi fost naş, însă liderul PSD a negat zvonurile apărute, susţinând că în religia musulmană nu există naşi şi că el a fost doar martor, alături de alte persoane, la căsătoria acesteia cu sirianul Shhaideh Akram. “Cu doamna Shhaideh nu am nicio relaţie de rudenie”, a spus Dragnea după consultările de la Cotroceni. De exemplu, fostul preşedintele condamnat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, s-a aflat şi el printre martorii spirituali de la eveniment. Până să-i ia locul lui Liviu Dragnea la ministerul Dezvoltării, Sevil Shhaideh a lucrat aproape 20 de ani ca director în CJ Constanţa. A început în 1993 ca director de sisteme informatice, în 2007 a ajuns director general la Direcţia Generală de Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean, iar în acelaşi an a devenit coordonator al UNCJR – Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România. Şi-a păstrat ambele funcţii până în decembrie 2012 când a fost numită secretar de stat în ministerul Dezvoltării condus de ministrul Liviu Dragnea. În mai 2015, Sevil Shhaideh a preluat locul lăsat liber la Dezvoltare după condamnarea şefului PSD în dosarul Referendumul şi demisia acestuia din fruntea ministerului.

Avertisment subtil pentru Iohannis
Întrebat de jurnalişti ce va face dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza propunerea PSD, Dragnea nu s-a ferit să recurgă la ameninţări mai mult sau mai puţin voalate cu suspendarea. “Am venit cu o singură propunere, dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte", a anunţat liderul PSD. Dragnea s-a înfuriat însă teribil după ce unul dintre jurnaliştii acreditaţi la Cotroceni l-a întrebat cum se împacă propunerea PSD cu discursul social-democraţilor din timpul campaniei electorale, când premierul Dacian Cioloş era ironizat constant pentru prenumele Julien, iar liderii partidului invocau o legătură ocultă între acesta şi magnatul american de origine maghiară George Soros. “Ce aţi spus? E o întrebare care mi se pare de o gravitate foarte mare. Dumneavoastră consideraţi că Sevil Shaideh nu este cetăţean român? Răspundeţi-mi la această întrebare! Nu are rost să puneţi această întrebare. Este un cetăţean român care are toate drepturile!”, a tunat liderul PSD, arătându-l furios cu degetul pe ziaristul cu pricina.


Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Vă repet ce am spus. Am spus că nu voi genera niciun război, dar nu am fugit şi nu voi fugi niciodată de pe câmpul de luptă. Atât. Este mai mult decât evident. O condamnare nedreaptă și o lege profund neconstituțională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine, deocamdată. Responsabilitatea politică e în primul rând la mine și nu am de gând să o las.

Sevil Shhaideh (52 de ani)
data naşterii: 4 decembrie 1964
stare civilă: căsătorită
studii: Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică - ASE Bucureşti (1983-1987)                                      
           masterat în Managementul Proiectelor de Afaceri - Universitatea Ovidius din Constanţa (2005-2007)
cariera politică: membru PSD din iulie 2015
                            ministrul al Dezvoltării în Guvernul Ponta IV (mai-noiembrie 2015)
                            secretar de stat în Ministerul Dezvoltării (2012-2015)
                            director general în cadrul CJ Constanţa   (2007-2012)
                            director sisteme informatice (1993-2007)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu