joi, 22 decembrie 2016

Singurul maestru Feng Shui din România acreditat internațional: „Oglinda în dormitor este un fel de vampir energetic, iar grinzile sunt ca o sabie deasupra capului | Puterea cuvântului


Cristina Groza spune că Feng Shui-ul ține de percepție: nu se vede, dar se simte influența sa FOTO: DREAMSTIME
Într-o societate intoxicată de consumerism avem nevoie de cât mai multă energie pozitivă ca să ne îmbunătățim nu doar sănătatea fizică, ci și „sănătatea” relațiilor cu cei din jur, spune Cristina Groza. Vă vine sa credeți sau nu, dar în știința Feng Shui, fiecare colțișor al casei are un rol precis în desăvârșirea vieții proprietarilor. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, maestrul Feng Shui ne spune cum putem atrage energiile pozitive în cămin, pentru a avea succes în dragoste, spor la bani și șanse în carieră

- Ileana Ilie Ungureanu: Toată lumea a auzit de Feng Shui, dar puțini știu exact ce este! Cum am putea defini acest concept pe înțelesul tuturor?
- Cristina Groza: Feng Shui -ul, adică „vânt și apă”, reprezintă arta chinezească de așezare a obiectelor în spațiul nostru locuibil, cu scopul obținerii armoniei, confortului și echilibrului fizic și psihic. Ea se bazează pe credința în efectele pozitive și negative ale elementelor yin și yang, precum și Chi – forța vitală prezentă în toate lucrurile din jurul nostru.


FOTO; Cristina Groza


- Cum și când a intrat Feng Shui-ul în viața ta?
- Cristina Groza: Acum 12 ani, studentă fiind la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București, la secția de „Design de interior”, mă pasiona tot ce ținea de spațiul interior. Mi-am dorit să fiu un arhitect altfel, să înțeleg spațiul în care locuim și dintr-o altă perspectivă, nu doar să arate bine vizual, ci și să ne dea o stare de bine. Auzisem de știința Feng Shui, care se ocupă fix de cel de-al doilea aspect, dar inițial interesul a fost cu titlul de curiozitate. Deși sunt o fire creativă, eu cred în lucrurile concrete și pragmatice.
- Altfel spus, întâlnirea ta cu această știință a avut loc într-un moment de scepticism...
- Cristina Groza:Mi se părea pueril să cred că un obiect sau o casă plină de obiecte - chicioase de multe ori - poate să poarte titlul de Fneg Shui. La Arhitectură ne învață despre energia din interiorul piramidelor, despre grecii antici, numărul de aur și anumite proporții... credeam deja în energii, în armonia vizuală creată de numărul de aur descoperit de grecii antici, și atunci am zis că trebuie să fie și cu Feng Shui-ul acesta ceva. M-am informat pe internet și așa am aflat de marele maestru chinez Raymond Lo, care a devenit apoi mentorul meu.
- Acum ești tu maestru Feng Shui, acreditat internațional...
- Cristina Groza: Am făcut și refăcut cursurile susținute de maestrul meu în Franța, Singapore și China, pentru că am vrut să mă asigur că informațiile primite sunt corecte, am vrut să înțeleg foarte clar ce avea de transmis, să mă perfecționez. Degeaba creezi un spațiu foarte armonios vizual, dacă energetic este pus pe energii care în loc să ne susțină, ne fac mai mult rău.
- Când ai obținut efectiv acest titlu?
- Cristina Groza:În 2010 am devenit instructor autorizat Raymond Lo, iar în 2011, în urma examenelor susținute în cadrul Asociației Internaționale de Feng Shui (IFSA), am devenit singurul Maestru Feng Shui acreditat din România și unul dintre cei patru specialiști acreditați din Europa. Mai nou sunt și președintele nou-înființatei filiale a IFSA în România.
„Maestrul Feng Shui este doctorul casei”
- Filosofia orientală Feng Shui pornește așadar de la principiul că spațiul de locuit este o oglindă a vieții omului. Casele românilor sunt pline însă de obiecte totem. Se bate Feng Shuiul cap în cap cu ortodoxia?
- Cristina Groza:Nicidecum. Știința aceasta pe care o practic eu, veche de peste 6.000 de ani, și pe care o dau mai departe, se bazează pe formule matematice, pe mutarea și așezarea mobilierul prin casă, pentru a beneficia cu adevărat de energiile pozitive. Nu are nicio legătură cu obiectele acelea și idolatrizarea lor. Și nici cu superstițiile.
- Și totuși, în comerț, așazisele „obiecte Feng Shui” sunt oferite cu generozitate drept soluții-minune: rațele mandarin de cuart roz aduc garantat dragostea, clopoțeii de vânt cheamă norocul, iar un elefant cu trompa în sus atrage, automat, prosperitatea în casă. Și lista poate continua...
- Cristina Groza: Eu nu sunt de acord cu ele. Sunt doar o găselniță profitabilă de marketing. Din păcate, piața e plină de bâlciul acesta al etichetelor „Feng Shui” aplicate pe obiecte care nu au nimic de-a face cu armonia spațiului și de oameni care îți promit fericirea și prosperitatea dacă îți pui nu știu ce broască, nu știu ce pisică sau element din acesta care, de multe ori, nici măcar nu este legat de cultura chineză... asta este și tristețea mea.
- Bun, și atunci cum face un neinițiat deosebirea dintre o informație corectă și una greșită? Între un maestru și un autointitulat maestru?
- Cristina Groza: În momentul în care primim o informație, verificăm cu răspunsul la întrebarea de ce? Cel care îți oferă informația trebuie să aibă o bază științifică, un răspuns logic și rațional. Feng Shui-ul este o știință foarte logică. Punem patul aici, pentru că... Dar dacă este doar o persoană care a citit nişte cărţi, feriţi-vă de ea pentru că este foarte uşor să-ţi treci titulatura de specialist pe o diplomă. Acea titulatură trebuie să fie însoţită de susţinerea unei asociaţii sau a unui for puternic în domeniu. Maestrul Feng Shui este doctorul casei.
- Și când îți dorești din răsputeri să găsești dragostea, iar ea nu vrea săși facă apariția de nicăieri, rațele mandarin chiar nu ajută?
- Cristina Groza: Este absolut penibil să-i promiți unui om o relație de cuplu printr-o broscuță, maimuță sau două rațe mandarin. Să presupunem că pu-nem în casă rațele mandarin și apare perfectul sau perfecta. Dacă tu nu știi să ții o relație, pot să apară 20 de perfecți sau perfecte, pentru că tot singur rămâi. În Feng Shui există anumite zone bune, benefice, pe care, dacă stăm, atragem oameni pozitivi în viața noastră, benefici nouă. Dar dacă tu ai o problemă pe partea relațională, chiar dacă atragi oameni pozitivi, nu vei ști să-i păstrezi. Aici recomand un psiholog și un duhovnic.
- S-au înmulțit divorțurile. Ce putem face, în termeni legați de Feng Shui, pentru a avea relații de cuplu mai puternice?
- Cristina Groza: Din păcate, odată cu așa-zisa evoluție tehnologică a apărut consumatorismul. Rețelele de socializare au un rol important în declicul unui început de divorț. Oamenii nu mai știu să evalueze și să valorifice, nu mai luptă pentru lucrurile pe care le au chiar în fața lor. În trecut, aveam o cămașă și țineam de ea ca de ochii din cap... o spălam de 20 de ori, aveam grijă. În zilele noastre, nu-ți mai place cămașa? O arunci. Așa și cu relațiile. Păcăleala pe care o fac foarte mulți este că intră în relații potrivite, dar au impresia că vor găsi ceva și mai bun și dau cu piciorul la șansa lor de fericire. E trist. Persoana cea mai potrivită este cea cu care creștem, cu care ne dezvoltăm. Am văzut și oameni care involuează în relații și totuși rămân acolo. E o boală să rămâi într-o relație care te dă înapoi, în loc să te ajute să evoluezi.
„E de preferat să limitați funcționarea televizorului în dormitor”
- Există vreun obiect Feng Shui care nu trebuie să lipsească din nicio casă?
- Cristina Groza:Nu există un astfel de obiect. Armonizarea căminului din punct de vedere energetic se face prin anumite măsurători, se aplică formule, se fac calcule matematice și apoi aflăm ce energii avem în casa noastră și unde sunt ele plasate. Există într-adevăr anumite obiecte-remediu, dar care țin de cele cinci elemente - pământ, metal, apă, lemn şi foc – pe care le avem toți în casă, iar specialistul ne învață unde să le punem. Altfel, nu sunt împotriva obiectelor frumoase de cultură asiatică, dar să nu ne punem speranțe în ele și să considerăm că prin ele ni se va schimba viața. Nu. Viața se schimbă prin noi, în primul rând.
- În lipsa unui specialist Feng Shui, cum să facem măcar să nu activăm mai tare energiile negative? Ce să evităm?
- Cristina Groza: Dacă nu știm ce energii avem în casă, este de evitat să punem la întâmplare fântâni arteziene, acvarii și orice alt obiect decorativ activ, dinamic. Acestea, puse unde trebuie, pot activa energii bune, dar puse aiurea pot dinamiza și energii negative aducand blocaje, boală etc. Mai bine le puneți în stand by și vă protejați indirect. La fel de nociv poate fi și un televizor în dormitor. E de preferat să limitați funcționarea TV -ului din dormitor pentru a evita dinamizarea unor energii nedorite. Tehnologia este purtătoare de energie „yang”, activă și vibrantă, care se ciocnește cu energia „yin”, liniștitoare, a dormitorului, iar calitatea somnului are de suferit.
- Sunt foarte la modă și oglinzile în dormitor...
- Cristina Groza:Or fi, dar din nou ne întorcem la energiile yin și yang. Oglinda este un obiect receptiv, este de natură „yang”, ea atrage imaginea în interiorul ei. În timpul somnului noi suntem „yin”, nu suntem activi. Dacă suntem reflectaţi de oglindă în timp ce dormim deja devine dublu de „yin”, ceea ce duce la boală, la extenuare. Oglinda se va comporta ca un vampir energetic, iar noi ne vom trezi extenuaţi şi nu vom înţelege de ce. Este o greşeală să-ţi pui oglindă mai ales pe tavan pentru că te vei trezi epuizat.
- Dacă totuși ne plac oglinzile?
- Cristina Groza: Nu-i cazul să le dăm jos, dar putem să le acoperim în timpul nopţii, iar dimineaţa le afişăm din nou. Evitați și să aveți grinda deasupra capului, sau rafturi de depozitare. Acest lucru poate aduce stări de panică și apăsare, similare expresiei “a avea sabia deasupra capului”, și chiar conflicte în relații.
„În momentul în care stai pe o energie negativă, te cerți”
- Cât costă să îți amenajazi casa după principiile Feng Shui?
- Foarte puțin în raport cu beneficiile pe care ţi le aduce această ştiinţă. În străinătate, o expertiză Feng Shui costă între 14 şi 45 euro pe metru pătrat. În România, prețul este între 6 şi 10 euro/mp, în funcţie de dimensiunile spaţiului. Cei care iau preţuri foarte mici nu se pricep.
- A devenit Feng Shui-ul un stil de viață pentru români? Sau este sunt doar așa, un moft?
- Trebuie să fie o necesitate. Încet-încet, din ce în ce mai mulți oameni conștientizează că există mai multe lucruri pe care nu le vedem, dar le simțim, că în spațiul în care locuim ceva se întâmplă. Cum ne dăm seama? De multe ori intri într- o casă și nu te simți bine acolo, e clar că energiile nu sunt bine puse. În fiecare spațiu avem și energii bune, și energii rele. În momentul în care stai pe o energie negativă te cerți, ai o stare de nervi, ești obosit.
„În 2017 se promovează scepticismul”
- Anul viitor, conform zodiacului chinezesc intrăm în anul Cocoșului de foc. Cum se anunță a fi 2017?
- Din punct de vedere astrologic va fi un an care va promova foarte mult scepticismul. Oamenii nu vor mai crede atât de uşor lucrurile care li se dau de-a gata, îşi vor pune întrebări şi vor întoarce lucrurile pe mai multe feţe. Anii Cocoșului sunt în general o combinație de corectitudine, dreptate. În 2017, Cocoşul ne îndrumă să fim mai sceptici, mai ştiinţifici, mai raţionali. Ne îndreptăm spre o evoluţie în toate domeniile.
- Să ne așteptăm și la o revoluție?
- Focul „yin” este un element care rabdă, dar şi când explodează, creează dezastru. Probabilistic, sunt şanse să se întâmple. Depinde de ce facem noi, oamenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu