Tatăl lui Cătălin Tolontan – primul ofiţer român care i-a permis Regelui să intre în ţară. Ulterior,a fost dat afară!
Cronica revenirii Regelui.Timişoara: 20 decembrie 1989, ora 10.30. Peste o sută de mii de timişoreni strigă în piaţa Operei: “Vrem făină şi mălai şi pe Regele Mihai!”
Zurich, 26 decembrie 1989: Jurnalistul de la televiziunea locală, F. Mitterand, îl întreabă pe Suveranul României dacă este pregătit să se întoarcă în ţară. Regele răspunde sec: “Întotdeauna am fost pregătit.”
Ianuarie 1990: M.S. Regele Mihai închiriază un avion. Autorităţile de la Berna sesizează Aeroportul din Zurich că Regele nu are viză. Iosif Boda e ambasadaror. Regele insistă. Autorităţile aeriene elveţiene sunt informate că avionul va fi blocat din lipsa autorizaţiei de zbor. Ulterior, Iosif Boda devenea consilier al preşedintelui Ion Iliescu şi “analist independent” după 2000.
Decembrie 1990. Regele Mihai, împreună cu Regina Ana şi Principesa Margareta, ajung pe Aeroportul Otopeni. Coboară din avion pe o vreme câinească. În salonul oficial, domnul Tolontan, tatăl marelui jurnalist român, Cătălin Tolontan, face oficiile de gazdă. Este primul ofiţer al Poliţiei de frontieră care îi permite Regelui şi familiei sale să intre în ţară cu paşapoartele diplomatice. După o oră, un baraj al Poliţiei, condus de generalul Berechet, opreşte maşina ARO în care se afla Regele. Cele trei personalităţi sunt scoase ca nişte infractori şi duse într-o dubă. Apoi expediate din ţară, pe motiv că nu au viză.
Se ştie că oriunde în lume, paşapoartele diplomatice nu necesită vize. Înainte de vizita Regelui, care doreşte să se reculeagă la mormintele familiei sale de la Curtea de Argeş, Principesa Margareta a negociat cu Petre Roman, primul ministru de atunci. Doru Viorel Ursu e ministru de interne.
Domnul Tolontan, primul ofiţer român care i-a permis accesul Regeului în ţară, este ulterior dat afară din serviciul Poliţiei de frontieră. Aşa se scrie istoria cu literele mari
În 1991, mitropolitul Corneanu şi primarul Timişoarei, Viorel Oancea, îi fac o invitaţiei familiei regale pentru a comemora eroii revoluţiei române. Nu i se dă viză. Oficialii locali, împreună cu alte sute de timişoreni, îl omagiază în lipsă.
Sărbătorile pascale 1992. Peste un milion de români ies în stradă pentru a-l întâmpina pe Regele Mihai, conform CNN.
Între 1993-1995 este declarat Perosana Non-grata.
În 1997, regimul Constantinescu îi oferă un paşaport românesc.
După 2000, are loc reconcilierea cu Regimul Iliescu. Regele Mihai face un turneu în peste 17 ţări pentru susţinerea aderării României la NATO şi integrării în UE.
Taguri: 1990, berna, catalin tolontan, Iosif Boda, paşaport diplomatic, regele mihai, viză
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu