sâmbătă, 17 decembrie 2016

Klaus Iohannis încă o gafă nepermisă: șef de campanie la Dragnea

Klaus Iohannis încă o gafă nepermisă: șef de campanie la Dragnea

Președintele Klaus Iohannis continuă să facă greșeli de comunicare politică și strategie care-l coboară din ce în ce mai mult în viziunea electoratului.
PNL-ul s-a împărțit deja în două. O parte din membrii de bază ai partidului sunt foarte supărați din cauza rezultatelor de la parlamentare și consideră că principalul responsabil pentru eșec este chiar Klaus Iohannis, care nu numai că a impus-o pe Alina Gorghiu la cârma partidului, dar nici nu ar fi comunicat constructiv în primii doi ani de mandat. Aceștia își doresc rapid o reformă cu un nou președinte și o nouă viziune.
Cealaltă parte încă așteaptă o minune de la Cotroceni, mai exact o soluție care să-i readucă din nou într-o poziție de forță. Ceea ce a și încercat Klaus Iohannis prin negocieri secrete cu toate partidele, mai puțin PSD, care ar fi putut forma majoritatea în coabitare cu el la Cotroceni.
Doar că strategia aceasta s-a întors împotriva lui. Să-l inviți la discuții informale pe „penalul” Tăriceanu, cel care a fost eliminat de la toate evenimentele de la Ziua Națională, arată o lipsă de coerență în principiile prezidențiale.
Însă cea mai mare greșeală a lui Iohannis, care-l va costa scump pe termen lung, este dârjenia cu care refuză total ideea Liviu Dragnea premier. Acest lucru nu face altceva decât să-l victimizeze pe liderul PSD și să-i aducă puncte bonus și în fața unui electorat care nu-i era favorabil până acum.
În 2014, Ponta a pierdut alegerile pentru că a refuzat cu încăpățănare să asculte voința poporului: aceea de a mări numărul secțiilor de vot. Dacă ar fi făcut asta, astăzi era președinte, iar numărul voturilor din disapora și chiar și cel din țară era cu mult mai mic.
Exact asta face Iohannis acum. PSD a câștigat democratic, fie că ne place sau nu. Doar taberele aprinse sunt interesate de acest subiect, restul privesc pasiv. Însă atunci când nu se ascultă voința celor mai mulți, se activează și cei pasivi, exact ca la alegerile din 2014.
ANTICIPATE
Prin ultimele luări de poziții, Iohannis aproape că devine șef de campanie pentru Dragnea președinte. Probabil PSD va veni cu o variantă de premier fad, care nu-i va lua fața președintelui. Însă atunci când programul lor de guvernare nu se va implementa așa cum au promis, scuza folosită va fi cu siguranță: dacă era Dragnea sigur lucrurile ar fi decurs perfect. Iar imaginea lui Dragnea va rămâne imaculată.
O idee care pare să-i surâdă președintelui este cea a alegerilor anticipate. Iohannis pare să ia în calcul această strategie, pe care probabil ar dori să o pună în practică pe la începutului anului 2019, când speră el PSD va pica din preferințele electoratului datorită unei opoziții puternice a PNL.
În același timp, în ultima conferință de presă, președintele, în mod subliminal pare să fi transmis ideea că fuziunea PNL-PDL nu a fost tocmai cea mai bună idee, el spunând că a făcut și el greșeli apoi, un pic mai târziu, adăugând că a realizat această unire a celor două partide.
În momentul de față comunicarea PNL este la pământ. Raluca Turcan nu face deloc față poziției ei de lider, iar restul liberalilor nu se aud deloc.  Și dacă stăm numai să privim filmulețul de campanie, acceptat de liberali, al Alinei Gorghiu în care mințea un copil că-i fură Dragnea sandvișurile ne dăm seama că e mult de lucru.
Mult de lucru e și la Cotroceni unde după doi ani de privit cu atenție și îngrijorare, președintele a revenit în forța cu tema justiției care însă se aplică în funcție de persoane. De exemplu, profesorul Iohannis nu acceptă plagiatul, dar președintele DA. Și atunci lucrurile devin foarte complicate pentru axa PNL – Iohannis, pentru că există prea multe idei care se resping între ele.
TAGS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu