duminică, 18 decembrie 2016

DENTEXPERT Roman: Îngrijirea protezelor dentare

DENTEXPERT Roman: Îngrijirea protezelor dentare

poza stire dentexepertUltimele studii au aratat ca numarul persoanelor purtatoare de proteze dentare mobile creste de la an la an. Există mai multe cauze ale pierderii dinţilor naturali. De exemplu, accidentare, căderea naturală a dinţilor sau diferite probleme de sănătate orală. Pierderea totala sau partial a dintilor reprezinta o etapa grea din viata oricărei personae si poate influenta in mod negativ sanatatea fizica dar si cea mentala. Frica față de judecata celor din jur, lipsa de încredere în propria persoană, senzația că nu mai ești atrăgător, toate aceste stări te pot determina să te interiorizezi și să refuzi socializarea. In intampinarea acestor problem dar si a celor legate de pierderea anumitor functii ale sistemului stomatognat odata cu pierderea unitatilor odontale, cea mai simpla metoda este inlocuirea dintilor lipsa cu ajutorul protezelor dentare.
Prin proteze dentare intelegem structuri protetice mobile sau mobilizabile care inlocuiesc dintii lipsa. Apelam la proteze dentare atunci cand nu mai avem suficienti dinti care sa sprijine o restaurare protetica fixa. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali, şi necesită un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice şi mai confortabile decât înainte.
Există două tipuri principale de proteze dentare: totala (daca lipsesc toti dintii) sau partiala (daca mai exista 2, 3 dinti). Medicul dentist vă va ajuta să alegeţi tipul care vi se potriveşte, în funcţie de numărul de dinţi care trebuie înlocuiţi şi de costurile implicate.
Indiferent de tipul de proteze (totala sau partiala) purtatorii acestor dispositive medicale trebuie sa acorde o deosebita atentie ingrigirii si igienizarii acestora pentru a le pastra curate si functionale. Este important sa ingrijiti protezele la fel cum v-ati ingriji dintii naturali. O igiena orala riguroasa este la fel de importanta in cazul protezelor ca si in cazul dintilor naturali.
Exista o serie de produse concepute pentru curatarea protezelor. Printre acestea : periute speciale, paste de curatat sau solutii. Pastilele efervescente reprezinta un produs de curatare extrem de eficient. Protezele se introduc intr-o solutie preparata din 1 sau 2 pastile diluate intr-un pahar cu apa.
Solutiile efervescente au un efect ridicat de curatare, indepartand petele care nu ies la periaj si improspatand aspectul protezelor. Este important sa respectati instructiunile din prospectul fiecarui produs. Daca nu stiti ce produs sa alegeti, intrebati medicul dentist.
•      Curatati protezele deasupra unui vas cu apa, prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apa pentru a evita fracturarea acestora in caz ca le scapati.
•      Folositi o periuta cu cap mic sau mediu cu peri moi. Evitati periutele cu peri tari deoarece acestea pot deteriora suprafata protezelor. Exista periute specific concepute pentru curatarea protezelor.
•      Folositi sapun, lichid de spalat vase diluat sau un produs specific pentru curatarea protezelor. Este bine sa evitati detergentii puternici sau pastele de dinti foarte abrazive. Evitati in special pastele de dinti cu proprietati de albire sau orice alti agenti de albire deoarece sunt extrem de abrazivi.
•      Periati cu grija toate suprafetele protezei, inclusiv cea interioara avand grija sa nu indoiti materialul acrilic. Daca proteza contine capse, crosete sau alte elemente de ancorare, aveti grija sa nu le indoiti sau rupeti.
•      Curatati cu atentie si cavitatea bucala folosind o periuta cu peri moi. Periati cu mare atentie dintii pe care se sprijina elementele de ancorare ale protezei (capse, crosete), deoarece acesta este un loc predilect in care se poate acumula placa dentara. Nu uitati de mucoasa palatului, gingii si limba.
•      Nu folositi apa fierbinte deoarece poate deforma proteza. Daca proteza este captusita cu un material pentru gingii sensibile, intrebati medicul stomatolog care este cel mai indicat produs de curatare.
•      Majoritatea medicilor va vor recomanda sa indepartati proteza din gura in timpul noptii (mai ales in cazul protezelor totale) pentru a oferi mucoaselor orale o perioada de repaus. In timpul noptii, protezele trebuie pastrate in apa pentru a nu se usca si deforma.
•      Periaţi-vă gingiile, limba şi palatul în fiecare dimineaţă cu o periuţă moale, înainte de fixarea protezei. Astfel veţi stimula circulaţia în ţesuturi şi veţi îndepărta placa bacteriană.
•      Dacă proteza se rupe, se sparge, se crapă sau nu mai stă fixă, adresaţi-vă medicului dentist. Nu încercaţi să o reparaţi singur(ă), pentru că se poate distruge definitiv.
Autor: DENTEXPERT Roman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu