duminică, 1 noiembrie 2015

Patronii au cerut o izolaţie ieftină, iar acum o lună, materialele ignifuge au fost spălate!!!

De vineri seară, trăim una dintre cele mai urâte şi mai triste poveşti care scriu istoria Bucureştiului modern. Tinerii care au murit sau au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv sunt victimele unor erori de neiertat, care, din nefericire, nu au fost observate de autorităţi la ultima inspecţie. Probabil, mai potrivită decât starea de şoc ar fi acum, pentru noi toţi, starea de furie. De ce? Tragedia a fost declanşată de o combinaţie nefastă şi inadmisibilă de zgârcenie şi de prostie.

  • Acesta e clubul din sectorul 4 al Capitalei care a devenit mormânt, vineri seară, pentru 27 de tineri, după un incendiu devastator
  • ...iar medicii de pe Ambulanţă au preluat victimele şi le-au dus la 13 spitale din Capitală
  • Locul a fost împânzit în scurt timp de echipe de intervenţie...
  • Iată scânteile care au deschis porţile iadului...
  • Focul s-a extins de la stâlp la tavan, apoi... s-a declanşat dezastrul
  • Preşedintele Iohannis a trecut pe la club în jurul prânzului, pentru a lăsa un buchet de crini şi cale şi pentru a se reculege un moment
  • Intrarea în club s-a transformat în altar Ieri, lângă zidurile clădirii în care și-au găsit sfârșitul 27 de tineri, rudele și prietenii acestora sau doar oameni impresionați de drama fără margini au început să depună flori și să aprind
Vinerea neagră, probabil aşa va rămâne în memoria tuturor ziua de 30 octombrie 2015. 400 de tineri - conform estimărilor făcute de martori - s-au adunat în clubul bucureştean Colectiv, pentru concertul trupei preferate, Goodbye to Gravity.
În program era anunţat un show pirotehnic. Spectacol care avea să deschidă porţile iadului, în jurul orei 23.00. O scânteie de la unul dintre artificii a aprins buretele care învelea un stâlp.
Focul s-a întins apoi la plafon, care era acoperit cu scânduri din lemn, şi a izbucnit violent în momentul în care uşa clubului a fost spartă de oamenii care, panicaţi, încercau să iasă din club. Bilanţul, încă provizoriu, e copleşitor: 27 de morţi - 26 de persoane au decedat în club, o alta, la scurt timp după producerea tragediei, la spital, şi peste 150 de răniţi, unii în stare critică. Dintre aceştia din urmă, medicii se aşteaptă ca unii să piardă lupta pentru viaţă în următoarele ore sau zile.

«Ar fi trebuit să stea pompierii lângă scenă!»

În timp ce medicii fac eforturi colosale să-i salveze pe răniţi, o anchetă de amploare a fost declanşată pentru stabilirea cauzei care a dus la declanşarea incendiului. Iar primele indicii - deocamdată din surse neoficiale - sunt halucinante.
Administratorul firmei care a asigurat izolarea fonică la Colectiv ne-a declarat că patronii i-au cerut să folosească materiale ieftine, iar angajaţii ar fi spălat tavanul în urmă cu o lună, îndepărtând astfel soluţia ignifugă cu care era impregnat.
“Noi am pus la dispoziţie mai multe materiale din care să aleagă, patronii l-au ales într-un final pe cel mai ieftin. Colaborarea noastră a început în 2013, însă reprezentanţii clubului trebuiau să fie controlaţi, ei nu au avut controale până acum... La astfel de evenimente ar fi trebuit să stea cu pompierii lângă scenă! Mai grav este că, în urmă cu o lună, am aflat că angajaţii au dat jos tavanul, care este dintrun burete ce conţine soluţie ignifugă, şi l-au spălat, ca să scape de fumul care s-ar fi impregnat. Nu ştiu cu ce soluţie a fost spălat, însă acest lucru poate fi definitoriu pentru propagarea focului cu atâta rapiditate”, a declarat pentru Libertatea administratorul firmei Pro Audio Store, Ştefan Şuto.
O altă problemă care a agravat situaţia vineri seară a fost lipsa personalului calificat, a acelor oameni care să pună mâna pe un extinctor la momentul potrivit şi să îndrume lumea către ieşire.
Clubul fusese amendat din această pricină în urmă cu doar o săptămână, dar patronii nu au luat nici un fel de măsuri. Factori agravanţi au fost şi existenţa unei singure uşi, dar şi faptul că în club, care are o capacitate de 100 de persoane, erau, cum spuneam mai sus, în jur de 400 în momentul declanşării incendiului.
În aceste condiţii, nu e de mirare că, deşi ancheta este abia la început, procurorii vorbesc deja de omor calificat şi distrugere calificată.

Cei mai mulţi au murit intoxicaţi, nu arşi

Medicii care efectuează autopsiile susţin că majoritatea tinerilor au murit ucişi de aerul inhalat. Mulţi dintre ei aveau ochii arşi şi corneea distrusă. Leziunile de la nivelul feţei au îngreunat, de altfel, identificarea decedaţilor.
Asta, şi faptul că o mare parte nu aveau la ei acte de identitate. “Majoritatea au murit instantaneu. Odată cu începutul incendiului, au ars şi materialele din jur, mesele, scaunele şi acea tapiţerie care antifona şi care conţine cianuri şi substanţe toxice. Pe lângă monoxidul de carbon, arderea capitonajului, care conţine derivaţi toxici şi chimicale, a dus la otrăvirea aerului cu cianuri”, susţin surse din cadrul IML.
Cauzele morţii au fost arsurile de laringe, de faringe, trahee şi bronhii, dar şi inhalarea de fum şi intoxicaţia cu gaze toxice şi monoxid de carbon, susţin surse de asemenea, câteva persoane cu leziuni mecanice, de pe urma căderilor, lovirilor sau a strivirii.
Printre cei decedaţi se numără Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii trupei care concerta pe scena clubului, Goodbye to Gravity. Solistul formaţiei, Andrei Găluţ, e în stare gravă - în comă, cu arsuri pe 45% din suprafaţa corpului -, la fel basistul, Alex Pascu, fiul Anei Pascu, fostă scrimeră dublă laureată cu bronz în anii ’70, acum vicepreşedintă a Federaţiei Internaţionale de Scrimă şi preşedintă de onoare a Federaţiei Române de Scrimă.
Medicii de la Spitalul Floreasca, unde sunt internaţi, sunt rezervaţi în privinţa şanselor lor de supravieţuire. Adrian Despot, de la Viţa de Vie, despre care a umblat la un moment dat zvonul că ar fi fost rănit grav, a fost, de fapt, rănit uşor. Wilmark şi Oana Tache, alte vedete care s-au aflat la locul tragediei, sunt nevătămaţi.

Urmează operaţii complicate şi riscante

Turul de forţă început vineri seară de medicii din spitalele bucureştene, odată cu decretarea codului roşu, se va transforma într-un test de anduranţă în zilele următoare, când răniţii aflaţi în spitalele de urgenţă vor fi supuşi unor intervenţii chirurgicale necesare, dar riscante şi complicate. Unii, cei în stare gravă, nu se ştie dacă vor supravieţui.
Secretarul de stat Raed Arafat a făcut apel la toţi românii să doneze sânge, fiindcă vor fi necesare transfuzii în cazul tuturor celor operaţi. Sunt apţi să doneze cei care au între 18 şi 65 de ani, peste 50 kg, sunt sănătoşi clinic şi nu au avut în copilărie boli precum hepatita, nu au consumat grăsimi în ultimele 24 de ore şi nici alcool în ultimele 48. Gravidele şi lăuzele nu au voie să doneze sânge.

Cazul, preluat de Parchetul Înaltei Curţi

După ce au efectuat măsurători toată noaptea alături de criminalişti la clubul Colectiv, procurorii de pe lângă Parchetul Bucureşti au fost înştiinţaţi telefonic că trebuie să predea documentaţia Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a preluat cazul. Amploarea uriaşă pe care a luat-o acest caz şi numărul mare de victime au stat la baza acestei decizii.

Vor fi controale în toate cluburile

Autorităţile sunt hotărâte deja să nu mai lase o asemenea tragedie să se repete şi au de gând imediat să înceapă controale în toate cluburile şi pub-urile din Capitală, locuri unde se organizează evenimente artistice, pentru a se asigura că sunt respectate toate normele.

Experţii INSEMEX Petroşani au început ancheta în cazul tragediei din Capitală

O echipă formată din şase cercetători din cadrul Institutului Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani a ajuns ieri dimineaţă la Bucureşti pentru a investiga cauzele care au provocat dezastrul de proporţii din clubul Colectiv. Potrivit directorului general al INSEMEX Petroşani, Artur Găman, care conduce echipa de cercetători, solicitarea către institut pentru efectuarea expertizei a venit de la Poliţia Capitalei.
Cercetătorii de la Petroşani au efectuat şi ancheta tehnică în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, iar probele culese de la faţa locului sunt duse în laboratoarele din Valea Jiului pentru analiză.
Tot acolo se reconstituie întreaga scenă, în unele cazuri la scară 1:1, şi se fac simulări în baza cărora se ajunge la stabilirea cu exactitate a cauzelor ce au provocat tragedia. Expertiza INSEMEX are valoare judiciară. (Maximilian Gânju)

Una dintre victime a lăsat orfani 5 copii

O femeie de serviciu, care lucra “la negru” în club ca să-şi poată îngriji cei cinci copii, se numără printre cele 27 de victime care au sfârşit tragic în urma incendiului de vineri noapte de la clubul Colectiv din Capitală.
Femeia, în vârstă de 38 de ani, n-ar fi trebuit să se afle în club în seara tragediei. A ajutat-o însă pe o colegă care nu se simţea bine şi care nu putea veni la serviciu pe tura sa de muncă.
“Fără forme legale lucra. Aseară nu a fost tura ei, dar o colegă a rugat-o să vină în locul ei, pentru că ea se simţea foarte rău. Avea cinci copii şi un tată paralizat. Ea îi îngrijea pe toţi. De nevoie trebuia să muncească”, a declarat o apropiată a femeii de serviciu, în faţa IML. (Povestea pe larg aici)

Solistul trupei Goodbye to Gravity, operat de doctorul Calu

Andrei Găluţ, solistul vocal al trupei Goodbye to Gravity, formaţia care a avut parte de cea mai terifiantă lansare de album, este unul dintre supravieţuitori, dar e în stare gravă. Surprins de flăcările care s-au întins cu repeziciune, Andrei a suferit arsuri care au necesitat o intervenţie chirurgicală în regim de urgenţă.
“A fost operat noaptea trecută (n.r. - vineri spre sâmbătă). Are arsuri grave şi a pierdut foarte mult sânge. A fost adus în stare de inconştienţă, iar acum este în comă”, ne-au dezvăluit surse medicale. Medicul care l-a preluat şi l-a operat în toiul nopţii este doctorul Calu, cel care s-a aflat în avionul pilotat de Iovan, aparat s-a prăbuşit în Munţii Apuseni.

Vinerea neagră, urmată de 3 zile de doliu naţional

Ieri la prânz, Klaus Iohannis a decretat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor de la clubul Colectiv.
De altfel, imediat după producerea tragediei, preşedintele României a postat pe Facebook următorul mesaj: “Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toţi, pentru naţiunea noastră şi pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate faţă de familiile celor afectaţi de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicaţi în operaţiunile de salvare şi îi rog să aibă încredere că instituţiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toţi să fim alături de familiile îndurerate şi să dăm dovadă de solidaritate şi de compasiune”.


Citeşte şi:
Haos şi disperare! Clipele dinaintea dezastrului din Colectiv, filmate | VIDEO
EXCLUSIV | Chitaristul trupei "Goodbye to gravity" A MURIT!
Durere fără margini! A MURIT și al doilea chitarist al trupei Goodbye to Gravity
PRIMELE EXPLICAȚII despre CAUZELE INCENDIULUI din clubul Colectiv
Patronii au cerut o izolaţie ieftină, iar acum o lună, materialele ignifuge au fost spălate!!!
Mărturisirea unei ASISTENTE: "Civili urlau, tineri răniți trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Implorau să fie ajutați. Se aruncau în fața ambulanțelor"
Solidaritate cu victimele din Colectiv. Cum a intrat Andreea Berecleanu în direct, astăzi. E pentru prima dată când apare aşa la ştiri
IMAGINI ȘOCANTE Clubul Colectiv, la un pas de catastrofă, cu doar câteva luni în urmă. Nimeni nu bănuia ce se va întâmpla!
Povestea cutremurătoare a femeii de serviciu de la clubul Colectiv! A murit în incendiu, deși nu trebuia să fie la lucru în fatidica noapte
Declarațiile lui Viorel Bud, tatăl uneia dintre victimele din clubul Colectiv
Reacţia lui Mugur Mihăescu, după incendiul din Colectiv: "Doar că nu au turnat benzină pe ei"
EXCLUSIV Povestea cumplită a unui cuplu care a fost surprins în incendiul din Colectiv: un chitarist a murit ars de viu, iubita lui a scăpat ca prin minune
Declarațiile șocante ale unui martor ocular din clubul Colectiv: Ne-am călcat în picioare. Care a fost mai tare trăiește
UPDATE | Un concurent de la X Factor, RĂNIT în explozia din clubul Colectiv! Mama acestuia e în lacrimi
"Nimeni în cluburi!", acţiune pe Facebook din respect pentru victimele tragediei din Colectiv

0 comentarii
Articole similare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu