sâmbătă, 26 martie 2016

Cine este „miliardarul fără chip” care l-a trimis pe Onțanu după gratii

Autor: Ion Alexandru 25 Mar 2016 - 09:12
Numele controversatului om de afaceri Dragoş Dobrescu, membru al aşa-numitului grup de la Monaco, reapare în actualitate în mod excesiv, în ultimele săptămâni. Iniţial, prin vocea Alinei Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu, care a relatat, într-un denunţ la DNA, faptul că a asistat la o discuție referitoare la punerea la cale a uciderii lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnat, iar ieri, pentru că este, potrivit surselor judiciare, denunţătorul primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu. “Jurnalul Naţional” a analizat afacerile derulate de Dragoş Dobrescu, descoperind că printre partenerii săi în mai multe societăţi comerciale se află alte două personaje controversate, implicate într-un tun de peste 114 milioane de euro, dat la Constanţa. Fostul acţionar de la Dinamo, Emil Draoş Săvulescu, precum şi Georgică Giurgiucanu sunt trimişi în judecată, încă din anul 2008, împreună cu fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru o restituire vizând peste 100 de hectare de teren la malul mării. Despre acest caz, ziarul nostru a mai făcut dezvăluiri luna trecută, atunci când, de asemenea, am descoperit că, în afacerea din 2008, a fost implicat evaluatorul ANRP Alin Horaţiu Dima, urmărit penal în ultimul dosar deschis de DNA pe numele Crinuței Dumitrean şi al afaceristului Horia Simu.

Dobrescu, “spaima” lui Florian Walter
Dragoş Dobrescu locuieşte în Principatul Monaco şi este proprietarul din umbră al companiei Europrest Invest SRL, societate care s-a înființat în anul 2013 şi care se ocupă cu colectarea deşeurilor nepericuloase. În aprilie 2014, Europrest Invest SRL devine asociată, cu 30%, în Compania Romprest Service SA, firma de curăţenie care lucrează pentru Primăria Sectorului 1, controlată în proporţie majoritară de Florian Walter, prin intermediul companiei canadiene Detaco LTD. Din structura acţionariatului Romprest mai fac parte Premium Management Team SRL şi societatea americană Firstcom LLC, reprezentată de George Frăsineanu.
După cum se ştie deja, Florian Walter a fost arestat, după ce afaceristul a fost readus în ţară din Dubai, unde fugise imediat după ce a fost pus sub aczare în dosarul fostului primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, Walter a justificat fuga din ţară, spunând că se teme pentru viaţa lui, care i-ar fi fost ameninţată de către Dragoş Dobrescu. Într-un dosar disjuns din această cauză a fost reţinut şi arestat inclusiv directorul Romprest, Răzvan Murgeanu, fost consilier prezidenţial.
În septembrie 2015, Dragoş Dobrescu decide să coopteze în cadrul SC Europrest Invest SRL compania luxemburgheză  Energymixx Eurpe S.A., pe care o reprezintă tot el, iar, în octombrie, iese definitiv din acţionariatul societăţii.

Grupul Monolit şi terenurile din Bucureşti-Ploieşti
O altă companie, de data aceasta americană, pe care Dragoş Dobrescu o controlează este Saturn International LLC, cu sediul la Washington. Această societate a înfiinţat, în anul 2004, firma SC High-Life Trust SRL, împreună cu fostul acţionar de la Dinamo, Emil Dragoş Săvulescu. Tot prin intermediul Saturn International LLC SUA, Dragoş Dobrescu a mai controlat societatea SC Bristol International.
Dragoş Dobrescu mai controlează şi firmele americane Global Consulting LLC şi Walhorn Worldwide LLC, tot din Washington, prin intermediul cărora deţine în România grupul de societăţi Monolit (SC Monolit Park Towers SRL, SC Monolit Plazza SRL, Monolit Lake Residence SRL şi Global Invest Group – Societate de Investiţii şi Dezvoltare SA).
Global Invest Group a fost dizolvată, însă în acţionariatul ei s-a regăsit acelaşi Emil Dragoş Săvulescu. În ceea ce priveşte SC Monolit Park Towers SRL, potrivit unor documente oficiale care au intrat în posesia noastră, aceasta administrează peste un hectar de teren intravilan în Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 8 şi 8A, care aparţin lui Dragoş Dobrescu şi soţiei acestuia, Lucica Laura Dobrescu. Terenul de la numărul 8 a fost dobândit de soţii Dobrescu în cotă indiviză cu Emil Dragoş Săvulescu, cei trei cumpărându-l de la familia Luşă în data de 4 martie 2004. Tot de la familia Luşă, soţii Dobrescu au achiziţionat, la aceeaşi dată, şi terenul de la numărul 8A. În data de 25 august 2006, în firma Monolit Park Towers SRL intră alte două persoane, Marian Jean Căpăţînă şi Anton Minculescu, cu alte 1,21 hectare de teren situate în aceeaşi zonă.
Mai precizăm faptul că Dragoş Dobrescu a mai deţinut societatea Salva Extract SRL, care se ocupa cu activităţi imobiliare, unde, în 2005, împărţea în mod egal capitalul social cu un anume Georgică Gurgiucanu, din Eforie Sud.

Săvulescu şi Giurgiucanu, implicaţi în tunul imobiliar de 114 milioane de euro de la Constanţa
Toată încregătura de mai sus demonstrează relaţiile extrem de apropiate dintre Dragoş Dobrescu, Emil Dragoş Săvulescu şi Georgică Giurgiucanu. În anul 2008, ultimii doi au fost trimişi în judecată de către DNA, împreună cu alte 35 de persoane, printre care şi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, pentru restituirea şi atribuirea ilegală a aproximativ 100 de hectare de teren intravilan în Constanţa şi staţiunea Mamaia. Prejudiciul estimat în acest dosar se ridică la peste 114 milioane de euro. Un alt personaj care a fost trimis în judecată în acest dosar este colegul lui Săvulescu din acţionariatul Dinamo, Cristi Borcea.
Afaceriştii au achiziţionat drepturile litigioase ale unor suprafeţe de peste un milion de metri pătraţi de teren, unele situate chiar pe faleza mării, după care au cerut Comisiei Locale pentru aplicarea Legii 10 să fie despăgubiţi. Evaluatorul care a surpraevaluat cu până la de zece ori aceste terenuri se numeşte Alin Horaţiu Dima, expertul ANRP pus sub acuzare pentru luare de mită de către DNA, la începutul acestui an, în ultimul dosar în care s-a început urmărirea penală împotriva fostei şefe a ANRP, Crinuţa Dumitrean, şi a afaceristului Horia Simu Şchiopu. Dosarul se află în judecată la Curtea de Apel Bucureşti.

I-a denunţat pe Neculai Onţanu şi pe nepoata lui Gabriel Oprea
Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost reţinut, miercuri, de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru luare de mită. El este acuzat că a luat şpagă un teren, în suprafaţă de 1.500 metri pătraţi, în Şoseaua Barbu Văcărescu, de la o persoană care achiziţionase drepturi litigioase pentru terenuri ce totalizau 83.500 de metri pătraţi şi care a depus la Primăria Sectorului 2 cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Toate aceste fapte s-ar fi petrecut în perioada 2006-2007, însă denunţul s-a depus la DNA abia la începutul anului 2016. Surse judiciare au afirmat că denunţător în această cauză este nimeni altul decât Dragoş Dobrescu, acesta reclamând-o la procurori şi pe avocata Loredana Claudia Radu, nepoata lui Gabriel Oprea, fost preşedinte UNPR, şi fosta apărătoare a lui Victor Ponta în faza de urmărire penală efectuată în dosarul Turceni-Rovinari.
Potrivit DNA, după emiterea titlului de proprietate, Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive către avocata Loredana Claudia Radu și o altă persoană, interpuși indicați de edil. În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot, către suspecta Radu Loredana Claudia. Prețul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (preț total 250.000 euro).
“În contractul încheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.  În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia. Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Onțanu și avea o valoare de piață de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacțiilor fictive”, se arată în actul acuzării.

Şi secretarul Primăriei a fost reţinut pentru o şpagă de 2 milioane de euro
Lucrurile nu se opresc aici. Un alt denunţ formulat în această cauză îl vizează pe Toma Şutru, secretarul Consiliului Local Sector 2, considerat un fel de mână dreaptă a lui Neculai Onţanu. Acesta este acuzat de luare de mită. Procurorii spun că Şutru a facilitat denunţătorului restituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor revendicate, cerând în schimb şi primind 2 milioane de euro.
“Remiterea banilor a fost mascată prin încheierea unui contract fictiv de vânzare-cumpărare cu o rudă a inculpatului pentru un teren inutilizabil economic (traversat de linii de înaltă tensiune) și care valora la momentul încheierii înțelegerii aproximativ 215.000 euro.  Suma de 2.000.000 euro remisă de către denunțător a fost transferată într-un cont bancar pentru care inculpatul Șutru Toma avea drept de semnătură, iar pentru a ascunde originea infracțională a banilor au fost realizate ulterior mai multe transferuri bancare și investiții imobiliare în România și Spania”, se arată într-un comunicat al DNA. Atât Neculai Onţanu, cât şi Toma Şutru, dar şi avocata Loredana Claudia Radu au primit ordonanţe de reţinere şi au fost prezentaţi instanţei, pentru arestare preventivă. Asta, în ciuda faptului că, de la comiterea acestor fapte, au trecut mai bine de nouă ani.

Denunţul fostei nore a lui Virgil Măgureanu
Numele lui Dragoş Dobrescu a apărut, pentru prima dată anul acesta, în atenţia opiniei publice după ce Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu a făcut mai multe denunţuri la DNA. Prima sesizare se referă la Dragoş Dobrescu, Elan Schwartzenberg şi un ofițer SRI. Primii doi sunt, potrivit plângerii, protagoniştii unei discuţii la care Alina Petre a asistat în anul 2012, la o masă, unde s-ar fi pus la cale asasinarea lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF, Sorin Blejnar. „Atmosfera de la masă a fost tensionată datorită acestor discuţii, mai ales din momentul în care Dobrescu Dragoş a declarat că Marta Codruţ trebuie să fie lichidat şi a precizat că urmează să îngroape cadavrul într-o pădure, precizând textual: «Băi, ăsta acum se joacă cu noi? I-am dat mână liberă şi el acum se apucă să ciripească? Gata, Codruţ trebuie să dispară! Şi ştiu şi pădurea unde să-l îngropăm». La câteva zile după această petrecere, soţul meu, Măgureanu Marian, a venit acasă extrem de şocat şi mi-a declarat că Dobrescu Dragoş si Schwartzenberg Elan sunt extrem de periculoşi, că ştie că l-au lichidat deja pe Marta Codruţ şi că l-au îngropat într-o pădure, exact așa cum şi declaraseră la masa respectivă, şi mi-a precizat că nu se aștepta la aşa ceva şi a avut impresia la acel moment că cei doi glumesc. După alte câteva zile s-a anunţat oficial în presă dispariţia lui Marta Codruţ, ceea ce mi-a întărit convingerea că cei doi, Dobrescu Dragoş şi Schwartzenberg Elan, sunt ordonatorii asasinatului”, se arată în denunţul Alinei Petre.
Supranumit „Miliardarul fără Chip”, Dragoș Dobrescu este cel care, conform unor surse judiciare, l-a denunțat pe Neculai Onțanu. Tot el l-ar fi amenințat cu moartea pe afaceristul Florian Walter, care susține că, de frică, a fugit din țară.
Citeşte mai multe despre:   Dragoş Dobrescu,   neculai ontanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu