luni, 21 martie 2016

VASILICA, TU CUM VOTASI? - CSM a sesizat Parlamentul European dupa ce fosta ministresa Monica Macovei i-a umilit pe membrii Consiliului, pe care i-a catalogat mafioti: „In toata Europa Centrala si de Est, in CSM, in general, este un fel de mafie a Justitiei si ei acopera tot ce se intampla rau in sistem”. CSM o acuza pe Macovei ca a adus atingere independentei Justitiei: „S-a urmarit acreditarea ideii potrivit careia Consiliul este o institutie nefunctionala, nociva”

VASILICA, TU CUM VOTASI? - CSM a sesizat Parlamentul European dupa ce fosta ministresa Monica Macovei i-a umilit pe membrii Consiliului, pe care i-a catalogat mafioti: „In toata Europa Centrala si de Est, in CSM, in general, este un fel de mafie a Justitiei si ei acopera tot ce se intampla rau in sistem”. CSM o acuza pe Macovei ca a adus atingere independentei Justitiei: „S-a urmarit acreditarea ideii potrivit careia Consiliul este o institutie nefunctionala, nociva”

Joi, 17 martie 2016 14:35 | Scris de George TARATA | pdf | print | email
Consiliul Superior al Magistraturii o acuza pe fosta ministresa a Justitiei, Monica Macovei (foto), ca a adus atingere independentei Justitiei si a dispus sesizarea Parlamentului European. Decizia a fost luata, joi 17 martie 2016, de Plenul CSM, in urma unor declaratii facute de Macovei la inceputul lunii februarie, atunci cand i-a catalogat pe membrii Consiliului drept „mafioti”.
Cu acea ocazie fosta ministresa Macovei a sustinut ca in toata Europa Centrala si de Est in CSM este „un fel de mafie” si ca membrii acestui for acopera tot ce este rau in Justitie: „Si sa stiti ca in toata Europa Centrala si de Est, in CSM, in general, este un fel de mafie a Justitiei si ei acopera tot ce se intampla rau in sistem. In fine, au mai fost si perioade bune si persoane ok. Dar sa ne intoarcem. Cat de bun ar fi CSM-ul, chiar daca toti ar fi facuti din aur, toti integri si curati, nu este normal ca un grup de 19 oameni care voteaza colectiv si secret si au raspundere colectiva, care inseamna zero raspundere sa faca aceste propuneri. Nu conteaza cum sunt membrii CSM, asta e alta discutie. Sunt cum i-a ales colegii lor, da? Ca si asta trebuie sa ne spuna ceva. Oricum, nu un organ colectiv si cu vot secret trebuie sa faca aceasta propunere”.
CSM a decis ca Monica Macovei a urmarit acreditarea ideii conform careia Consiliul ar fi o institutie nefunctionala, nociva, lipsita de responsabilitate in exercitarea atributiilor legale, in special in cadrul procedurilor de numire in functii a magistratilor, si care escamoteaza derapajele profesionale ale magistratilor, neindeplinindu-si corespunzator rolul de instanta de judecata in domeniul disciplinar. Totodata, in opinia CSM afirmatiile ”denigratoare” ale Monicai Macovei au vizat responsabilitatea si integritatea membrilor alesi ai Consiliului, dar si o parte importanta a magistratilor romani, fosta ministresa sustinand ideea existentei in sistem a foarte putini judecatori disciplinati, a unor judecatori corupti si incompetenti, precum si a unor procurori santajabili de catre factorul politic.
Altfel, suntem curiosi cum a votat in acest caz Vasilica Danilet (foto). Iar asta intrucat, asa cum bine se stie, Cristi Vasilica Danilet este un individ extrem de apropiat de Monica Macovei, inventat practic de fosta ministresa a Justitiei. Cine stie, poate s-a abtinut...
Iata comunicatul CSM:
In sedinta de azi, 17 martie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca afirmatiile, opiniile si aprecierile personale ale doamnei Monica Macovei, deputat in Parlamentul European si lider al unui partid politic, precum si cele ale moderatorului, domnul Sabin Orcan, emise in spatiul public in cadrul emisiunii 'Xpress', difuzata de postul de televiziune B 1 TV in data de 31 ianuarie 2016, sunt de natura sa aduca o grava atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.
Totodata, Plenul Consiliului a hotarat sesizarea Parlamentului European cu privire la solutia adoptata in temeiul raportului intocmit de Inspectia Judiciara.
In aceeasi sedinta, in temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM si CNA incheiat la data de 17 noiembrie 2011, Plenul Consiliului a hotarat sesizarea Consiliului National al Audiovizualului.
Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei si are obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara la solicitarea din data de 3 februarie 2016 a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
Acestea au vizat afirmatiile lansate in spatiul public in cadrul emisiunii „Xpress” de catre doamna Monica Macovei si moderatorul acestei emisiuni cu privire la functionarea sistemului judiciar roman in general, activitatea desfasurata de consiliile judiciare din Europa Centrala si de Est si a Consiliului Superior al Magistraturii din Romania si prestatia profesionala a membrilor acestuia, in special.
Inspectia Judiciara a constatat ca prin afirmatiile lipsite de suport factual s-a urmarit acreditarea ideii potrivit careia Consiliul Superior al Magistraturii este o institutie nefunctionala, nociva, lipsita de responsabilitate in exercitarea atributiilor legale, in special in cadrul procedurilor de numire in functii a magistratilor, care escamoteaza derapajele profesionale ale magistratilor, neindeplinindu-si corespunzator rolul de instanta de judecata in domeniul disciplinar. In acelasi registru, au fost facute afirmatii denigratoare in legatura cu responsabilitatea si integritatea membrilor alesi ai Consiliului si fata de o parte importanta a magistratilor romani, fiind sustinuta ideea existentei in sistemul judiciar roman a foarte putini judecatori disciplinati, a unor judecatori corupti si incompetenti, precum si a unor procurori santajabili de catre factorul politic.
Gravitatea afirmatiilor rezulta indeosebi din calitatea uneia dintre persoanele care le-a lansat, doamna Monica Macovei, respectiv cea de europarlamentar, lider al unui partid politic, fost ministru al justitiei. Manifestarea dreptului la libera exprimare prin afirmatii neintemeiate si nefondate nu se poate circumscrie libertatii de opinie, intrucat afecteaza independenta institutiilor sistemului judiciar, prestigiul Consiliului Superior al Magistraturii, increderea si autoritatea de care organele judiciare si institutiile sistemului judiciar trebuie sa se bucure intr-o societate democratica.
Plenul Consiliului a constatat ca afirmatiile doamnei Monica Macovei si comentariile moderatorului emisiunii „Xpress” au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare si au adus o grava atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau”.
Accesari:1515

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu