sâmbătă, 19 martie 2016

Echivalentul premiului Nobel pentru matematică, acordat pentru rezolvarea unei probleme vechi de trei secole

19 Mar 2016 - 12:01
Matematicianul britanic Andrew J. Wiles de la Universitatea Oxford a fost distins cu premiul Abel 2016, echivalentul Nobelului în Matematică, pentru  „impresionanta demonstrație a Marii Teoreme a lui Fermat”.

Premiul Abel, care recunoaște contribuțiile extraordinare și influența în domeniul matematicii, se acordă anual din 2003 și este dotat cu un premiu de 600.000 de euro. Anul acesta, festivitatea de decernare va avea loc în 24 mai, la Oslo.

Andrew J. Wiles este unul dintre puținii matematicieni, dacă nu unicul, a cărui demonstrație a devenit subiectul știrilor din întreaga lume. În 1994 a reușit să prezinte lumii demonstrația Marii Teoreme a lui Femat, pe atunci, cea mai faimoasă problemă nerezolvată din istoria disciplinei.

Demonstrația nu a constituit doar apogeul carierei lui Wiles, ci și momentul unei revoluții în lumea matematicii. Savantul povestește că dezvoltase o obsesie pentru Teorema lui Fermat încă din copilărie, când a găsit o carte referitoare la această problemă în biblioteca din orașul natal.

Potrivit abc.es, Wiles a primit numeroase premii pentru contribuțiile aduse domeniului. Printre acestea pot fi enumerate Premiul Rolf Schock, Premiul Ostrowski, Premiul Wolf, Medalia Real Royal Society, Premiul pentru Matematică al Academiei Naționale de Științe din Statele Unite și Premiul Shaw. În plus, Uniunea Internațională a Matematicienilor i-a acordat o placă de argint, eveniment singular în istoria asociației.

A fost, de asemenea, distins cu grade onorifice de către Universitățile Oxford, Cambridge, Columbia, Yale, Warwick și Nottingham.
Citeşte mai multe despre:   premiul abel,   premiul nobel,   matematica,   matematician,   savant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu