LIVE TEXT Deptuatii voteaza daca Sebastian Ghita poate fi retinut si arestat/ Ghita: "Nu am nimic de denuntat despre activitatea lui Victor Ponta. Procurorii se chinuie de un an sa ii faca un dosar si sotiei lui Ponta. Am informatia de pe site-ul comisarul.ro"
de I. Rosca, C. Dinu HotNews.ro
Miercuri, 30 martie 2016, 8:56 Actualitate | Esenţial
Plenul
Camerei Deputatilor dezbate si voteaza miercuri cererea procurorilor
DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a
deputatului Sebastian Ghita, cercetat pentru dare de mita, santaj,
folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii sau cumparare
de influenta. Votul final va fi secret, cu bile si este programat la
ora 13.00.
Ora 12.37 Deputatii vor incepe votul dupa ora 13.00, dupa votul asupra proiectelor de lege.
Ora 12.17 Sebastian Ghita in fata deputatilor:
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat marti cererea DNA privind incuviintarea retinerii lui Sebastian Ghita, dar nu si arestarii, pentru ca nu a fost intrunit numarul de voturi necesar avizarii.
Dosarul trimis de DNA Camerei Deputatilor are cinci volume, insumand aproximativ 1.300 de file, iar Sebastian Ghita este acuzat de folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, dare de mita, santaj, cumparare de influenta si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.
Potrivit procedurilor parlamentare, Comisia juridica urmeaza sa intocmeasca doua rapoarte, unul cu privire la cererea de incuviintare a cererii de retinere a lui Ghita si celalalt pe cererea privind arestarea preventiva.
Procurorii DNA il acuza pe fostul deputat PSD de:
***
In acest dosar, DNA s-ar baza pe cinci denunturi, 35 de martori si martori cu identitate protejata, scrie jurnalista Sorina Matei pe blogul sau. Printre denuntatori s-ar numara fostii apropiati ai lui Ghita, Razvan Alexe si Marcel Pavaleanu, precum si afaceristul Theodor Berna (fondatorul firmei de constructii Tehnologica Radion, care sustine ca ar fi fost santajat de Ghita prin intermediul Realitatea TV) si seful Serviciului Rutier Prahova.
Reamintim ca DNA a cerut incuviintarea Camerei Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Sebastian Ghita. DNA a mai cerut, iar Curtea Suprema a aprobat, arestarea urmatorilor suspecti in dosar: Liviu Tudose, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Prahova, Aurelian Mihaila, adjunctul procurorului general al PCA Prahova, Viorel Dosaru, seful IPJ Prahova, si Constantin Ispas, sef DGA Prahova.
Ghita este implicat intr-un dosar care fusese inchis in 2014 de procurorul Lucian Papici (plecat intre timp din DNA), dar redeschis in 26 februarie 2016 in urma cererii adjunctului sefei DNA, Calin Nistor.In acest dosar, chestorul Viorel Dosaru, fostul sef al Inspectoratului de Politie Prahova, este acuzat de procurori ca ar fi primit mita ca sa ii divulge lui Razvan Alexe (un apropiat al gruparii Sebastian Ghita - Mircea Cosma) informatii confidentiale. In acelasi dosar sunt implicati si Aurelian Mihaila (fost procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti) si Ionut Botnaru (fost sef DIICOT Ploiesti, acum procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, numit in functie de Tiberiu Nitu).
In dosarul aflat la Parlament si citat de Sorina Matei apar informatii despre martorii si denuntatorii lui Sebastian Ghita. Un martor arata ca Razvan Alexe (interlop care a devenit membru al cercului politico-financiar din jurul familie lui Mircea Cosma, seful CJ Prahova) a incercat sa obtina informatii din dosarul care-l viza instrumentat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, dar si o solutionare favorabila a dosarului, iar pentru asta a apelat la Vlad Cosma (parlamentar PSD, fiul lui Mircea Cosma) care, la randul sau, i-ar fi cerut ajutorul lui Sebastian Ghita. Martorul sustine ca Sebastian Ghita le-ar fi spus lui Razvan Alexe si Vlad Cosma ca sunt supravegheati de procurori, potrivit sursei citate.
Procurorul general al PCA Ploiesti, Liviu Tudose, ar fi confirmat declaratia unuia dintre martori spunand ca il stie pe Ghita si ca "este posibil" ca in 2013 Ghita sa fi venit la locuinta sa din Paulesti, judetul Prahova, pentru a-i solicita furnizarea unor informatii din dosarul instrumentat. Procurorul general al PCA Ploiesti a mai spus in fata procurorilor DNA ca "este posibil" sa-l fi informat pe Ghita Sebastian despre numele procurorului de caz si al ofiterilor delegati in cauza. Liviu Tudose nu mai stie insa daca i-a spus lui Ghita si despre masurile de supraveghere tehnica dispuse in dosar, arata Sorina Matei.
Tot Liviu Tudose a recunoscut in fata procurorilor DNA ca la inceputul lui 2014, impreuna cu Sebastian Ghita a mers la intalnirea cu Victor Ponta (la acel moment premier si un apropiat al lui Sebastian Ghita) care i-a oferit o functie de conducere, respectiv director DLAF sau o functie de executie in cadrul Oficiului pentru Spalarea Banilor, propunere cu care acesta a fost de acord, dar care nu a mai fost materializata.
Intr-o declaratie data pentru site-ul Stiripesurse.ro, Sebastian Ghita a confirmat intalnirea procurorului cu premierul Victor Ponta, dar sustine ca nu a participat la evenimentul privat cu cei doi si nici nu a asistat la intalnirea de la Guvern: "Procurorul Tudose a dorit sa mearga la Ponta pentru a-i inmana o invitatie la un concert la Filarmonica Ploiesti. La concertul cu copiii talentati de la Liceul de muzica din Ploiesti, concerta si fiica procurorului, Ana Antonia Tudose. Victor Ponta promisese procurorului la un eveniment privat ca va veni la Filarmonica din Ploiesti. Eu nu am participat nici la evenimentul privat cu Victor Ponta si procurorul Tudose si nici la discutia de la guvern dintre cei doi", a spus Sebastian Ghita.
Ora 12.37 Deputatii vor incepe votul dupa ora 13.00, dupa votul asupra proiectelor de lege.
Ora 12.17 Sebastian Ghita in fata deputatilor:
- Am doi copii. Am venit in fata dvs pt a imi sustine nevinovatia si pentru a va ruga sa respingeti cererile. Colegii din comisia juridica s-au aratat contrariati dupa dovezile prezentate de mine.
- Votul de astazi nu va reprezenta blocarea justitiei.
- Parlamentul Romaniei este supus unui presiuni uriase. Scopul este instaurarea fricii prin hartuirii si folosirea arestarii ca intrument modern de tortura.
- Iata ce scrie ieri Dan Tapalaga, apostolul arestarilor: "Arestarea lui Ghita poate deschide calea unor noi denunturi". Asta vrem sa facem?
- Traim astazi intr-o Romanie in care
- Presedintele Iohannis este in pragul demisiei din cauza unui posibil dosar facut sotiei;
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este amenintat pe surse cu dosare si perchezitii la fosti colaboratori;
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, are in lucru doua dosare;
Fosti Prim Ministri ai Romaniei au fost fie arestati, fie trimisi in judecata, fie au dosare in lucru;
Sefi de servicii de informatii au dosare;
Procurorul General a fost demis cu un dosar;
Sefii tuturor partidelor politice sunt tinuti sub amenintarea dosarelor, inclusiv Vasile Blaga si Alina Gorghiu;
Peste 100 de parlamentari au dosare;
Sefii tuturor institutiilor media au dosare: Antena 3, Evenimentul Zilei, B1 TV, Realitatea TV, Romania TV, Mediafax etc.
Mii de medici, profesori, oameni de afaceri si functionari sunt hartuiti cu dosare;
Mii de firme romanesti au fost distruse cu dosare. Rezultatul: Romania a pierdut peste 5 miliarde de euro, bani europeni!
Este un tablou inspaimantator! - Mi-au fost aduse doua acuzatii de dare de mita. In ambele cazuri nu sunt acuzat de faptul ca i-am mituit cu bani sau imobile, decat prin mentinerea in functie. Nu exista interceptari, documente, declaratii publice. Pe ce se bazeaza procurorii? Pe denunturi si denuntatori. Emit niste pareri. Repet, nicio dovada.
- In cazul procurorului sef situatia este mai absurda. De fiecare data, acesta a fost numit de LC Kovesi si CSM. Crede cineva ca eu pot influenta pe dna Kovesi si plenul CSM?
- Joi, dosarul meu a ajuns sigiliat la biroul comisiei juridice. Niciun coleg nu a consultat acel dosar pana sambata. Acel dosar ramane inchis in biroul comisiei. Sorina Matei a reusit sa publice acel documente la dansa pe blog, aceste data nu s-au scurs de la parlament ci de la procurorul care a instrumentat dosarul.
- Alexe a avut o revelatie dupa ce a fost arestat: si-a denuntat procurorul. Acesta calatoreste in strainatate si pune poze pe Facebook.
- Sunt acuzat ca as fi promis procurorului functii in viitor pentru a afla informatii dintr-un dosar facilitand o intalnire cu Ponta. Intalnirea la care nu am participat a avut loc la un an dupa ce dosarul a fost trimis in instanta.
- M-am intrebat si eu de ce imediat dupa alegerile prezidentiale am devenit tinta: acest lucru se intampla pentru a ma forta sa fiu denuntator. Vor sa il denunt pe Victor Ponta. Nu am nimic de denuntat despre activitatea lui Victor Ponta.
- Aminteam despre dosarul sotiei preseidntelui Iohannis. Am vazut-o cu totii pe sotia lui Liviu Dragnea pentru o acuzatie minora.
- Procurorii se chinuie de un an de zile sa ii faca un dosar si sotiei lui Victor Ponta. Vreti sa va spun de unde am informatia asta? De pe site-ul comisarul.ro.
- Lumea da vina pe noi pe parlamentari pentru acest spectacol al catuselor.
- Nu putem sa construim o tara ca o inchisoare.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat marti cererea DNA privind incuviintarea retinerii lui Sebastian Ghita, dar nu si arestarii, pentru ca nu a fost intrunit numarul de voturi necesar avizarii.
Dosarul trimis de DNA Camerei Deputatilor are cinci volume, insumand aproximativ 1.300 de file, iar Sebastian Ghita este acuzat de folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, dare de mita, santaj, cumparare de influenta si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.
Potrivit procedurilor parlamentare, Comisia juridica urmeaza sa intocmeasca doua rapoarte, unul cu privire la cererea de incuviintare a cererii de retinere a lui Ghita si celalalt pe cererea privind arestarea preventiva.
Procurorii DNA il acuza pe fostul deputat PSD de:
- doua (2) infractiuni de dare de mita,
- doua (2) infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
- santaj,
- cumparare de influenta,
- conducerea unui vehicul fara permis de conducere
***
In acest dosar, DNA s-ar baza pe cinci denunturi, 35 de martori si martori cu identitate protejata, scrie jurnalista Sorina Matei pe blogul sau. Printre denuntatori s-ar numara fostii apropiati ai lui Ghita, Razvan Alexe si Marcel Pavaleanu, precum si afaceristul Theodor Berna (fondatorul firmei de constructii Tehnologica Radion, care sustine ca ar fi fost santajat de Ghita prin intermediul Realitatea TV) si seful Serviciului Rutier Prahova.
Reamintim ca DNA a cerut incuviintarea Camerei Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Sebastian Ghita. DNA a mai cerut, iar Curtea Suprema a aprobat, arestarea urmatorilor suspecti in dosar: Liviu Tudose, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Prahova, Aurelian Mihaila, adjunctul procurorului general al PCA Prahova, Viorel Dosaru, seful IPJ Prahova, si Constantin Ispas, sef DGA Prahova.
Ghita este implicat intr-un dosar care fusese inchis in 2014 de procurorul Lucian Papici (plecat intre timp din DNA), dar redeschis in 26 februarie 2016 in urma cererii adjunctului sefei DNA, Calin Nistor.In acest dosar, chestorul Viorel Dosaru, fostul sef al Inspectoratului de Politie Prahova, este acuzat de procurori ca ar fi primit mita ca sa ii divulge lui Razvan Alexe (un apropiat al gruparii Sebastian Ghita - Mircea Cosma) informatii confidentiale. In acelasi dosar sunt implicati si Aurelian Mihaila (fost procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti) si Ionut Botnaru (fost sef DIICOT Ploiesti, acum procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, numit in functie de Tiberiu Nitu).
In dosarul aflat la Parlament si citat de Sorina Matei apar informatii despre martorii si denuntatorii lui Sebastian Ghita. Un martor arata ca Razvan Alexe (interlop care a devenit membru al cercului politico-financiar din jurul familie lui Mircea Cosma, seful CJ Prahova) a incercat sa obtina informatii din dosarul care-l viza instrumentat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, dar si o solutionare favorabila a dosarului, iar pentru asta a apelat la Vlad Cosma (parlamentar PSD, fiul lui Mircea Cosma) care, la randul sau, i-ar fi cerut ajutorul lui Sebastian Ghita. Martorul sustine ca Sebastian Ghita le-ar fi spus lui Razvan Alexe si Vlad Cosma ca sunt supravegheati de procurori, potrivit sursei citate.
Procurorul general al PCA Ploiesti, Liviu Tudose, ar fi confirmat declaratia unuia dintre martori spunand ca il stie pe Ghita si ca "este posibil" ca in 2013 Ghita sa fi venit la locuinta sa din Paulesti, judetul Prahova, pentru a-i solicita furnizarea unor informatii din dosarul instrumentat. Procurorul general al PCA Ploiesti a mai spus in fata procurorilor DNA ca "este posibil" sa-l fi informat pe Ghita Sebastian despre numele procurorului de caz si al ofiterilor delegati in cauza. Liviu Tudose nu mai stie insa daca i-a spus lui Ghita si despre masurile de supraveghere tehnica dispuse in dosar, arata Sorina Matei.
Tot Liviu Tudose a recunoscut in fata procurorilor DNA ca la inceputul lui 2014, impreuna cu Sebastian Ghita a mers la intalnirea cu Victor Ponta (la acel moment premier si un apropiat al lui Sebastian Ghita) care i-a oferit o functie de conducere, respectiv director DLAF sau o functie de executie in cadrul Oficiului pentru Spalarea Banilor, propunere cu care acesta a fost de acord, dar care nu a mai fost materializata.
Intr-o declaratie data pentru site-ul Stiripesurse.ro, Sebastian Ghita a confirmat intalnirea procurorului cu premierul Victor Ponta, dar sustine ca nu a participat la evenimentul privat cu cei doi si nici nu a asistat la intalnirea de la Guvern: "Procurorul Tudose a dorit sa mearga la Ponta pentru a-i inmana o invitatie la un concert la Filarmonica Ploiesti. La concertul cu copiii talentati de la Liceul de muzica din Ploiesti, concerta si fiica procurorului, Ana Antonia Tudose. Victor Ponta promisese procurorului la un eveniment privat ca va veni la Filarmonica din Ploiesti. Eu nu am participat nici la evenimentul privat cu Victor Ponta si procurorul Tudose si nici la discutia de la guvern dintre cei doi", a spus Sebastian Ghita.
REFERINTE
Surse: Sebastian Ghita i-a cerut in genunchi lui Liviu Tudose sa il
salveze pe Mircea Cosma de o ancheta / Tudose sustine ca Ponta i-ar fi
oferit, la inceputul lui 2014, conducerea Departamentului pentru Lupta
Antifrauda
Sebastian Ghita: De un an se doreste sa fac denunturi impotriva lui Victor Ponta
ACTUALIZAT Deputatii juristi au incuviintat retinerea lui Ghita, dar nu si arestarea preventiva. Plenul decide miercuri
Ghita si protectia Puterii. Cea mai scurta cariera de mogul
Dosarul lui Sebastian Ghita: cinci denunturi si 35 de martori. Printre denuntatori s-ar afla fostii sai oameni de incredere, Razvan Alexe si Marcel Pavaleanu
Referat DNA: Victor Ponta i-a oferit o functie de conducere procurorului Liviu Tudose/ Martor: Ghita - persoana care hotaraste promovarea, numirea definitiva sau temporara a unor persoane agreate
Ghita: Ii voi ruga pe colegi sa nu incuviinteze cererea DNA de retinere si arestare. Chestiunea cu imunitatea parlamentarilor este falsa
Sebastian Ghita: De un an se doreste sa fac denunturi impotriva lui Victor Ponta
ACTUALIZAT Deputatii juristi au incuviintat retinerea lui Ghita, dar nu si arestarea preventiva. Plenul decide miercuri
Ghita si protectia Puterii. Cea mai scurta cariera de mogul
Dosarul lui Sebastian Ghita: cinci denunturi si 35 de martori. Printre denuntatori s-ar afla fostii sai oameni de incredere, Razvan Alexe si Marcel Pavaleanu
Referat DNA: Victor Ponta i-a oferit o functie de conducere procurorului Liviu Tudose/ Martor: Ghita - persoana care hotaraste promovarea, numirea definitiva sau temporara a unor persoane agreate
Ghita: Ii voi ruga pe colegi sa nu incuviinteze cererea DNA de retinere si arestare. Chestiunea cu imunitatea parlamentarilor este falsa
Citeste mai multe despre cumparare de influenta • sebastian ghita • dare de mita
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu