miercuri, 30 martie 2016

Sunteți invitați să descoperiți Romanul, la 624 de ani de la prima atestare documentară! La mulți ani romașcani!

Sunteți invitați să descoperiți Romanul, la 624 de ani de la prima atestare documentară! La mulți ani romașcani!

poza roman 9Sunteți invitați să descoperiți Romanul, veche cetate mușatină, un oraș patriarhal și plin de istorie. Aici, în nord-estul României, exact în inima Moldovei, veți descoperi un oraș în care peste 60.000 de suflete calde vă vor arăta ce înseamnă marea familie romașcană, o comunitate definită prin respectul față de tradiții, față de muncă, o familie care prin spiritul ei a depășit milenii de istorie și care astăzi se regăsește ca o forță dinamică în contextul european.
Veniți să ne cunoașteți orașul, să înțelegeți de ce îl iubim atât de mult și de ce pot afirma cu mândrie întotdeauna, oriunde m-aș afla - SUNT ROMAȘCAN !
Parafrazând dictonul "Toate drumurile duc la Roma", nouă ne place să spunem despre urbea noastră muşatină că în Moldova "Toate drumurile trec prin Roman" şi vă invităm în oraşul nostru să ne cunoașteți mai bine.
Pe 30 martie se împlinesc 624 de ani de la prima atestare documentară a Romanului, un loc binecuvântat de oamenii care au locuit aici, care locuiesc și care vor veni să locuiască, să trăiască și să fie alături de cei dragi, aici.
Rădăcini în istorie
Prima atestare documentară este Uricul din 30 martie 1392 (hrisov de danie către Ionaş Viteazul, în care a fost scris "în cetatea noastră, a lui Roman voievod"), numele oraşului fiind preluat de la numele voievodului Roman I Muşat (1392-1394) și este celebrată în fiecare an prin manifestări culturale.poza roman 3
Zilele Municipiului Roman au fost stabilite prin Statutul municipiului Roman în perioada 15 – 21 mai, prima ediţie desfăşurându-se în anul 2010.
Populația
Municipiul Roman este, din punct de vedere demografic, al doilea oraş din judeţul Neamț şi între cele mai mari municipii din ţară care nu au funcţia de reşedinţă de judeţ, cu o populaţie stabilă de 50.713 locuitori, conform Recensământului General al Populaţiei din anul 2011, în timp ce Institutul Național de Statistică prin fișa localității pe anul 2012 indică o populație stabilă de 65.205 locuitori, valoare apropiată de datele Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Neamț.
Din punct de vedere etnic, populația românească reprezintă 88,3%, restul fiind reprezentat de alte etnii: rromi, ruși lipoveni, italieni, greci, armeni, germani, evrei, maghiari, ucraineni ...
Economie
De-a lungul vremii, încă din secolele XVI-XVII, urbea mușatină a reușit să se dezvolte şi să se impună ca un important centru în care meşteşugarii şi negustorii desfăşurau o intensă activitate.poza roman 5
În prezent, în municipiul Roman îşi desfăşoară activitatea 1451 de societăţi comerciale, cele mai multe desfăşurându-și activitatea în sectorul industriei prelucrătoare, al comerţului şi serviciilor.
În anul 2012, din totalul firmelor din municipiu, 689 sunt microîntreprinderi, 116 sunt firme mici, 25 sunt întreprinderi mijlocii iar 4 întreprinderi se încadrează în categoria firmelor mari cu peste 250 de angajaţi.
După cifra de afaceri și numărul de angajați se remarcă următoarele societăți:
-      ArcelorMittal Tubular Products Roman SA - producţia de tuburi, ţevi;
-      Agrana Roman - fabricarea zahărului;
-      Cersanit România SA - fabricarea de obiecte sanitare din ceramică;
-      Somaco Grup Prefabricate SRL- fabricarea produselor din beton pentru construcții;
-      Caremil SRL, Odlo SRL - fabricarea de articole de îmbrăcăminte;
-      Petrotub Izoterom SA - lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide;
-      Marsat SA - depozitări;
-      Societatea Smirodava SRL ce face parte din Cluster-ul Textil Astrico Nord Est.
În domeniul comerțului, în ultimii ani, au fost deschise unităţi comerciale ale unor reţele naționale și internaţionale cum ar fi: LIDL, PROFI, PENNY MARKET, KAUFLAND, AYA, DEDEMAN.
Sectorul serviciilor de intermedieri financiare şi asigurări este dezvoltat, în municipiu fiind prezente sucursale ale principalelor unităţi bancare din ţară.poza roman 4
Din punct de vedere investițional, Romanul a cunoscut în ultima perioadă o dinamică deosebită. Astfel, pe amplasamentul fostei platforme industriale, situată în partea de nord a orașului, compania TRW Airbag Systems S.R.L. a inaugurat o fabrică de airbag-uri auto, care va ajunge la 1.500 de salariați iar S.C. Cersanit România S.R.L. a modernizat secția de obiecte sanitare și a inaugurat recent cea mai modernă fabrică de ceramică termică din România.
Începând cu 2014, Microhidrocentrala de pe râul Moldova asigură integral iluminatul public din municipiul Roman. Odată cu finalizarea lucrărilor se va amenaja și faleza râului Moldova și a lacului de acumulare ca zonă de promenadă și divertisment.
Un alt obiectiv important pentru urbea romașcană îl reprezintă modernizarea zonei de agrement - bazine de înot din Ștrandul municipal.
Servicii Sociale
Autorităţile publice locale creează condiţiile necesare de aplicare şi derulare a programelor sociale prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială care asigură, la nivel local, servicii de consultanță, sprijin și îndrumare pentru persoanele defavorizate sau aflate în situație de risc social.poza roman 6
Serviciile sociale în municipiul Roman sunt asigurate prin următoarele structuri specializate: Casa Pâinii - cantina de ajutor social, Casa Speranţei – adăpost în regim de urgenţă pentru persoanele aflate in situaţie de dificultate, victime ale violenţei familiale; Casa Vârstnicului – centru de zi, activitate de loisir pentru pensionari; Centrul Municipal de Acţiune Socială pentru Bătrâni – activităţi de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice aflate in situaţie de criză, Casa Copilului - centrul de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc social, Casa Bunicilor – activităţi de îngrijire a persoanelor vârstnice.
Sănătate
În municipiul Roman funcționează două spitale, 1 dispensar medical, 1 centru de sănătate mintală, 9 cabinete de medicină generală, 4 cabinete medicale şcolare, 28 de cabinete medicale de familie, 60 de cabinete de stomatologie, 65 de cabinete medicale de specialitate, 49 de farmacii, 8 puncte farmaceutice şi 1 depozit farmaceutic,1 creşă, 11 laboratoare medicale, 31 de laboratoare tehnică dentară, 2 tipuri de alte cabinete medicale.
Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, cea mai importantă unitate medicală din municipiu, deserveşte locuitorii acestuia și pe cei din zonele limitrofe (30 comune, respectiv o populație de circa 200.000 de locuitori), inclusiv pacienți din județele învecinate.
Educație
Reţeaua școlară din municipiul Roman cuprinde unităţi de învăţământ de diferite specialităţi: umaniste, tehnice, comerciale, de artă, de sport şi religioase după cum urmează: o unitate de învățământ pentru educație timpurie, patru unități de învățământ pentru nivelul secundar inferior sau gimnazial, 17 grădinițe, o unitate de învățământ de artă, șapte unități de învățământ pentru nivelul secundar superior sau liceal, o unitate pentru învățământul sportiv, două unități de învățământ pentru nivelul postliceal, un centru școlar pentru educaţie incluzivă precum și un club al copiilor.poza roman 8
Liceele şi colegiile tehnice oferă elevilor 29 de specializări care aparţin filierei tehnologice, vocaţionale ori teoretice.
În ceea ce priveşte învăţământul superior, în municipiul Roman funcţionează Institutul Teologic Romano-catolic Franciscan cu două facultăți, dar și sucursale ale Universității "Petre Andrei" Iași și Universității "Danubius" Galați.
Cultură
Activitatea culturală şi artistică gravitează în jurul Bibliotecii Municipale "George Radu Melidon", a celor patru muzee: Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii și Casa Hogaș și a asociațiilor și fundațiilor culturale care menţin vie flacăra spirituală a oraşului (Fundaţia "Episcop Melchisedec", Asociaţia Culturală "George Radu Melidon", Societatea Culturală "Roman-Muşat", Societatea Culturală "Clepsidra" etc.), alături de Casa de Cultură ce dispune de săli de spectacole cu 600 de locuri.poza roman 1
Activitatea editorială romaşcană este susţinută de cele 4 edituri: Muşatinia, Filocalia, Serafica şi Signum Company care editează periodice şi cărţi precum: "Cronica Romanului", "Studii franciscane", "Viaţa fraternă", "Melidonium".
Mai multe detalii, într-o prezentare deosebită, la următorul link:
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu