luni, 28 martie 2016

„Nu desființați SMURD-ul de la Roman!” De ce este necesară utilitara SMURD, în Zona Roman?

„Nu desființați SMURD-ul de la Roman!” De ce este necesară utilitara SMURD, în Zona Roman?

poza stire timÎn luna mai 2015, ISU Neamț trimite o comunicare SMUR precum că au încă o utilitară SMURD, pe lângă cea de la Piatra Neamț, și vor să o operaționalizeze pe zona municipiului Roman.
S-a solicitat să se pună la dispoziție un medic și un asistent iar conducerea spitalului romașcan s-a conformat, cu precizarea ISU Neamț, că toate avizele sunt în regulă.
Urma ca ISU Neamț și DSP Neamț să obțină și alte avize necesare dar…în februarie 2015, conducerea SMUR Roman primește o adresă prin care i se comunică faptul că este necesar un aviz de la Ministerul Sănătății.
Conducerea spitalului a încercat să facă toate demersurile ca Centrul de Primire Urgențe să devină CPU – SMURD și să unifice structura existentă.
În februarie 2015, s-a primit o adresă de la domnul Raed Arafat în care se comunică faptul că mașina nu trebuie să funcționeze la Roman ci numai la județ și că nu există noțiunea de CPU – SMURD.
S-a încercat transformarea CPU în Unitate de Primire Urgențe, așa cum este la Piatra Neamț pentru aprobarea structurii UPU – SMURD. S-a făcut alt memoriu și s-a trimis la București iar domnul Raed Arafat, președintele Comisiei Interministeriale, a comunicat printr-o adresă, pe 8 martie, că Unitățile de Primire Urgențe nu pot funcționa decât în reședințe de județ sau la spitalele de urgență din București”, a declarata medicul Maria Andrici, managerul interimar al Spitalului Municipal de Urgență Roman.
Solicitarea a fost respinsă iar mașina, dotată cu ultima tehnică medicală de Clasă C, specializată SMURD, a fost trasă pe dreapta, în curtea Detașamentului de Pompieri Roman.
Mașina mergea la cazurile cele mai grave, unde nu exista echipamentul necesar, pe celelalte ambulanțe. De când a funcționat, această mașină a salvat foarte multe vieți!
Este o diferență să ajungi la locul unui accident cu poli traume, aflați în stop cardiorespirator, cu o ambulanță numai cu asistent medical și să nu poată începe resuscitarea! De la producerea accidentului până când pacientul este transportat în Centrul de Primire Urgențe Roman, să înceapă resuscitarea, poate să moară.
Acesta a fost beneficiul cel mai mare al mașinii SMURD, pentru care noi am insistat să funcționeze. Avem cazuri foarte grave, suntem pe E85 și este absolut necesară intervenția unui medic specializat, cu aparatură performantă”, a spus medicul Oana Onu, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență Roman (SMUR).poza stire smurd
Vă prezentăm o statistică a cazurilor rezolvate de echipajul TIM de pe mașina SMURD pe care o aveam aici, la Detașamentul de Pompieri Roman, până în data de 24 februarie.
De la înființare și până în data memoriului nostru, 24 februarie 2016, pe tipuri de intervenție:
-      Intoxicație – misiuni executate – 20;
-      Afecțiuni cardiace – 61;
-      Traumatisme – 58;
-      Arsuri – 4;
-      Stop cardiorespirator resuscitat – 28;
-      Diverse afecțiuni medicale 84;
-      Diverse afecțiuni neurologice și psihiatrice – 66;
-      Bolnavi în stop cardiorespirator ne resuscitat – 25;
-      Bolnavi găsiți decedați – 5;
-      Transport medicalizat – 4;
-      Accidente rutiere – 52;
-      Descarcerare – 4;
-      Asigurare supraveghere zonă – 1.
În total, au fost 412 misiuni executate, dintre care 383 adulți și diferența, copii. Toate acestea le-am prezentat în memoriul pe care l-am trimis către Comisia Interministerială și către Ministerul Sănătății.
Noi vom continua demersurile pentru că dorim să avem mașina, sub ce formă, depinde de cei care hotărăsc. Important este să o avem și să funcționeze”, a menționat managerul interimar al SMUR, medicul Maria Andrici.
Este necesar un efort din partea tuturor autorităților locale, instituțiilor implicate și cu posibilități în rezolvarea cazului în rezolvarea acestei situații în care, cei care au de suferit sunt romașcanii și locuitorii Zonei Roman.
Soluția ar fi ca în cadrul Unității de Primiri Urgențe de la Piatra Neamț să se înființeze o a doua linie de gardă în care medicii de la noi să facă gărzile, pe această mașină.
Mașina ar reveni din nou la Roman, funcțională, plata medicilor urmând să se facă de Spitalul Județean Neamț. Așteptăm deciziile conducerii Spitalului Județean”, a declarat medicul Maria Andrici, managerul SMUR.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu