vineri, 11 martie 2016

„AHTIATA” KOVESI – Fostul presedinte Traian Basescu o acuza pe sefa DNA ca s-a „imbolnavit de putere” si ca vrea sa se comporte precum securistii din 1989: „Eu i-as da afara pe toti cei care au cerut aparatura si bani in plus... Niste bugetari care vor sa acumuleze putere. Cine are informatia, se duce in fata unui politician si ii spune: 'hehe, domnul, stim noi'. Cum faceau securistii... Vrea acel ranjet, 'stim noi'”

„AHTIATA” KOVESI – Fostul presedinte Traian Basescu o acuza pe sefa DNA ca s-a „imbolnavit de putere” si ca vrea sa se comporte precum securistii din 1989: „Eu i-as da afara pe toti cei care au cerut aparatura si bani in plus... Niste bugetari care vor sa acumuleze putere. Cine are informatia, se duce in fata unui politician si ii spune: 'hehe, domnul, stim noi'. Cum faceau securistii... Vrea acel ranjet, 'stim noi'”

Joi, 10 martie 2016 16:26 | Scris de George TARATA | pdf | print | email
Laura Codruta Kovesi este un bugetar extraordinar de bine platit, ahitata dupa putere si ar trebui data urgent afara. Asta sustine fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu, care, fara a-i pronunta numele, a acuzat-o pe sefa DNA ca doreste sa acumuleze cat mai multa putere, ca s-a imbolnavit de putere si ca isi doreste „acel ranjet” astfel incat sa se poata duce in fata unui politician si sa-i spuna „he he, stim noi”, la fel cum faceau securistii inainte de 1989.
Traian Basescu a comentat, miercuri seara 10 martie 2016, intr-o interventie telefonica la Romania TV, Decizia CCR care a spart „Binomul” si a scos SRI din anchetele penale. Fostul presedinte a precizat ca in opinia sa este o decizie corecta, in spiritul Constitutiei, iar afirmatiile cum ca CCR demoleaza toate dosarele de coruptie si ca blocheaza Justitia sunt de fapt niste minciuni. Basescu a declarat ca daca exista dosare bazate doar pe interceptari, acestea ar trebui intoarse urgent la procurori, in conditiile in care o cauza trebuie sa contina si probe. In aceeasi interventie telefonica, Basescu a comentat si solicitarile venite din partea DNA si DIICOT privind suplimentarea bugetelor cu cateva zeci de milioane de euro pentru a putea face interceptari si activitati de supraveghere. Potrivit fostului presedinte, sefii acestor institutii vor sa acumuleze putere, stiind ca cine are informatii are si putere. Basescu a subliniat ca, daca ar fi fost presedinte, i-ar fi dat afara pe sefii parchetelor care au cerut aparatura si bani in plus dupa Decizia CCR, deci implicit si pe Laura Codruta Kovesi.
De asemenea, Basescu o acuza pe sefa DNA ca este un bugetar care si-a construit soclu de statuie pe ruinele Parlamentului, cerand de 2-3 ori pe saptamana arestarea unui deputat sau senator. In acelasi context, fostul presedinte a precizat ca Parlamentul are naivitatea sa aprobe cererile de arestare, in loc sa le dea cu flit procurorilor si sa le transmita ca pot ancheta si baga senatori si deputati in puscarie, fara a fi nevoie de arestare preventiva.
Iata mai jos dialogul dintre Traian Basescu si jurnalista Romania TV Andreea Cretulescu:
Andreea Cretulescu: Domnule Basescu, nu o sa intram pe fondul acestei decizii, pentru ca asta este misiunea avocatilor. Cu siguranta deja au inceput dezbateri in zona aceasta. Dar vreau sa va intreb ce inseamna un astfel de semnal, atat pentru Romania in an electoral, cat si pentru lupta aceasta anticoruptie. Pentru ca si dumneavoastra spuneati de atatea ori ca multe, poate mult prea multe dosare de coruptie s-au facut doar pe baza unor interceptari.
Traian Basescu: Trebuie sa recunosc ca nu am facut o asemenea interpretare a dosarelor, ca multe dosare s-au facut numai pe interceptari. Dar este intr-adevar un moment extrem de important. As face o prima observatie. Curtea Constitutionala a dat o decizie corecta, in spiritul Constitutiei. As face o a doua observatie, pozitia Curtii Constitutionale este generata de un articol din noul Cod de Procedura Penala, Articolul 142. De ce pana la aparitia noului Cod Penal a fost legal sa se procedeze asa cum s-a procedat? Dintr-un motiv simplu, nu exista nicio referire la modul cum se fac interceptarile in vechile coduri penale. Atunci acest gol a fost acoperit, prin decizii a doua institutii. Una a fost CSAT-ul, printr-o hotarare din martie 2008, cu o luna inainte de summitul NATO de la Bucuresti. In pregatirea summitului NATO s-a facut o dotare deosebita a Serviciului Roman de Informatii pentru a fi capabil sa asigure si supravegherea comunicatiilor pe timpul summitului, in perioada premergatoare summitului si imediat dupa summit. Avand in vedere summitul din aprilie, in martie s-a emis o hotarare CSAT care a facut din SRI singura institutie care avea dotarile necesare, pentru ca se dotase premergator statutului, a facut din SRI deci autoritate nationala in materie de interceptari a comunicatiilor. Iar hotararea CSAT a fost pusa in practica printr-o hotarare a actualului ANCOM, care la vremea aceea, in 2008, se numea ANRC, Autoritatea Nationala pentru Radio Comunicatii. Deci in baza acestor decizii ale unor institutii executive, SRI-ul a fost declarat autoritate nationala in materie de interceptari pentru ca era singurul care avea dotarile necesare. Problemele au aparut dupa ce a aparut noul Cod Penal, care la Articolul 142 spune ca interceptari face Politia si alte institutii, ceea ce categoric, prin formulare, a creat confuzie. Si din acest motiv eu consider ca hotararea Curtii Constitutionale este absolut corecta.
Andreea Cretulescu: Corecta pentru ce? Pentru functionarea statului de drept, pentru lupta impotriva coruptiei, pentru cei care s-au ales in perioada aceasta cu foarte multe dosare penale? Sau pentru curatarea acestei tari de cei care fac practici, care intra in zona aceasta a spalarii de bani, a actelor de coruptie, a traficului de persoane, a traficului de armament? Pentru ca toate sunt inglobate si toate aceste dosare s-au folosit intr-un fel sau altul interceptari. Si nu ma refer aici doar la interceptari telefonice.
Traian Basescu: Doamna Andreea Cretulescu, observ argumentatia pe care o aveti, e subtire si nu are fundament.
Andreea Cretulescu: Explicati de ce.
Traian Basescu: O sa va explic. Pana la intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala, interceptarile nu pot fi contestate. Deci daca sunt chestiuni de neconstitutionalitate, sunt de la intrarea in vigoare a noului Cod Penal. Este interpretarea pe care eu o dau. Va rog sa ma scuzati. Chiar daca nu sunt jurist, macar experienta constitutionala ma face sa trag aceasta concluzie. Deci tot ce s-a facut pana la intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala, deci pana in februarie 2014, nu poate fi pus sub semnul intrebarii.
Andreea Cretulescu: Si atunci?
Traian Basescu: Si interceptarile facute de SRI dupa aceasta data, acolo unde s-au pronuntat deja hotarari definitive, de asemenea nu pot fi atacate. Are autoritate de lucru judecat. Problemele sunt pentru ceea ce se afla acum in ancheta penala sau in instanta, unde sunt interceptari facute de SRI si nu de DNA sau de Politie.
Andreea Cretulescu: Corect.
Traian Basescu: Deci dezastrul apologetilor minciunii nu exista. Ganditi-va ca aveti de cand Curtea Constitutionala a pus sub semnul intrebarii Articolul 142 din noul Cod de Procedura Penala, avem figuri ilustre care-s tinute de sfoara. Ascultati-ma ce va spun.
Andreea Cretulescu: Domnule presedinte, cu permisiunea dumneavoastra…
Traian Basescu: Lasati-ma sa termin.
Andreea Cretulescu: Va rog!
Traian Basescu: Care propaga minciuna daramarii dosarului lui Udrea spre exemplu.
Andreea Cretulescu: Care nu s-a facut pe interceptari. Aici voiam sa va ajut.
Traian Basescu: Unde, nu va suparati, nu exista nicio interceptare.
Andreea Cretulescu: Tocmai de aceea, voiam sa va ajut, domnule presedinte. Noi ne-am documentat astazi si am facut o lista de dosare unde ar exista interceptari. Dosarele doamnei Udrea nu sunt printre acelea.
Traian Basescu: Am rugamintea, lasati-ma sa termin, ca eu am dezavantajul ca nu sunt in studio. Daca m-ati invitat sa am o interventie, dati-mi voie sa o fac, dupa care vorbiti dumneavoastra.
Andreea Cretulescu: Va ascult.
Traian Basescu: Va rog foarte mult. Deci minciuna asta propagata este o minciuna platita sau interesata, una din doua. Deci nu se darama toate dosarele si nu cad toti infractorii. Uitati, mai inainte, venind de la avion catre casa, am vorbit cu un ziarist. Si imi spunea el: vino in padure la Baneasa sa iti dau doua milioane de lei. Si eu ii spuneam: daca vin, mi-i dai? El a spus: da. Am facut, sigur, o joaca. Si l-am intrebat: ce zici, la chestia asta ne poate aresta cineva? Iar raspunsul meu a fost pe urma: categoric nu, trebuie sa vina sa ne si prinda ca tu imi dai mie 2 milioane si eu ma duc si fac interventia. Deci va spun ca sa intelegeti foarte bine care este valoarea interceptarilor in dosar. Daca sunt dosare cu acuzatii, probate numai cu interceptari, aceste dosare trebuie sa faca obiectul intoarcerii lor la procurori imediat, daca discutam de un stat de drept. Daca sunt interceptari in urma carora procurorii au gasit probe care au confirmat cele discutate intre doua sau mai multe persoane, atunci discutam despre un dosar care are probe. Iar daca sunt probe, poti sa scoti interceptarile din toate dosarele, doamna Andreea Cretulescu.
Andreea Cretulescu: Corect, aici sunt de acord cu dumneavoastra.
Traian Basescu: Va spune un om care a fost 10 ani sef de stat, daca vreti sa discutam de stat de drept. Daca sunt acuzatii numai in baza interceptarilor, valabil si pentru situatia in care sunt acuzatii numai in baza unor delatiuni sau ale unor declaratii ale unora si nu mai exista o proba materiala ca s-a comis infractiunea, aceste dosare trebuie trimise inapoi la procuror. Nu exista acuzatie numai in baza interceptarii, nu poate exista. Interceptarea este un suport pentru acuzare. Dar pe urma procurorul trebuie sa probeze cele ce le suspicioneaza in baza discutiei telefonice. Si cred ca procurorii de la DNA nu au facut asa ceva, sa acuze doar in baza interceptarilor.
Andreea Cretulescu: Domnule presedinte, vreau sa va intreb, dupa aceasta decizie, indiferent daca ea se va aplica pentru procesele in curs, dupa cum va aprecia fiecare avocat in parte. Va incepe pentru institutiile care instrumenteaza astfel de dosare un soi de lupta de putere pentru interceptari? Pentru ca ma uitam astazi pe reactiile la cald facute de fiecare institutie in parte. DNA-ul cerea 10 milioane de euro pentru interceptari si cate 100 si ceva de angajati noi, DIICOT la fel, 20 de milioane. Au venit si reprezentantii Politiei si au cerut si eu cam dublu fata de cele doua institutii si aproape 1000 de angajati pe acest domeniu. 10 mii, ma scuzati. Cum se va… ce se va intampla? Pentru ca pana acum stiam un lucru, intercepteaza SRI-ul. De acum incolo lucrurile astea se vor duce in toate aceste institutii si pana la urma este o putere pe care o dobandesc in urma acestei decizii a Curtii Constitutionale.
Traian Basescu: Doamna, asa este. In primul rand v-as ruga sa luati nota de urmatorul lucru. Toate aceste institutii sunt bugetare, da? Deci discutam de lideri ai acestor institutii care sunt niste bugetari, ce-i drept extraordinar de bine platiti, si care vor sa acumuleze putere. Pentru ca cine are informatii, are putere. Cine are informatia, se duce in fata unui politician si ii spune: 'hehe, domnul, stim noi'. Exact cum faceau securistii inainte de revolutie.
Andreea Cretulescu: De fapt asta e momentul in care s-au intors cumva armele?
Traian Basescu: Doamna, numai putin, lasati-ma sa termin. Deci probabil nu ati prins vremea, eu am prins-o. Cand securistul spunea: 'stim noi…' Eu i-as da afara, daca as fi presedintele Romaniei, pe toti cei care au cerut astazi aparatura si bani in plus.
Andreea Cretulescu: Adica si pe doamna Kovesi?
Traian Basescu: Doamna, nu stiu cine, ca eu am fost in avion. Dar toti sunt niste bugetari ahtiati dupa putere, indiferent cine a cerut. Toti acesti bugetari trebuiau sa spuna: ne adresam Parlamentului sa creeze o autoritate civila neutra de supraveghere a interceptarii comunicatiilor. Dar s-au repezit bugetarii sa ne spuna ce dezastru avem. Vrem aparatura, vrem echipamente, vrem tot ce ne trebuie. In loc sa puna problema in care exista echipamentele, problema este cine le controleaza.
Andreea Cretulescu: Apropo de chestiunea asta, ca ati invocat momentul NATO, stiu ca SRI a investit zeci, daca nu sute de milioane in serverele acelea super performante.
Traian Basescu: Doamna, nu SRI-ul a investit.
Andreea Cretulescu: Ma rog, statul roman, aveti perfecta dreptate.
Traian Basescu: Au investit cetatenii in securitatea nationala.
Andreea Cretulescu: Unde vor ramane serverele alea? Vor ramane la SRI sau? Mie nu imi e clar.
Traian Basescu: Trebuie puse sub control civil. Este momentul in care putem crea Autoritatea Nationala de Interceptare care sa nu mai fie o institutie militarizata, ci una pusa sub control civil si sa nu mai poata veni nimeni sa ranjeasca in fata unui politician si sa ii spuna: 'hehe, stim noi'.
Andreea Cretulescu: O alta intrebare, dar m-as duce putin si in ideea ca anul 2016 este un an electoral. Multi se asteptau ca jocurile in aceasta campanie sa fie facute printre altele si de dosare. De la momentul acesta de astazi sau poate de la momentul in care in cateva zile va fi publicata in Monitorul Oficial decizia Curtii Constitutionale, credeti ca in urmatoarele luni, pana se va clarifica intr-un fel sau altul situatia, vreo institutie importanta – si ma refer aici la zona Procuraturii – va mai avea curajul sa iasa cu dosare facute pe interceptari? Indiferent de cine e vorba.
Traian Basescu: Doamna, categoric trebuie sa aiba. Acele interceptari care corespund canoanelor stabilite de Curtea Constitutionala trebuie sa iasa in dosare. Dar nu ca proba fundamentala, ci ca element de proba, peste care procurorul vine si aseaza fapte, nu vorbe. Deci interceptarile sunt vorbe. Procurorul trebuie sa aseze peste vorbe, fapte, ale celui pe care il acuza. Deci vor fi utilizate interceptarile si in continuare. As vrea sa spun altceva. Apropo de tema de mai inainte, cum s-au repezit astazi DNA, DIICOT, DGA, IGPR, toata lumea vrea sa aiba echipamente de ascultare. Doamna, se poate imagina ori o autoritate civila, ori daca nu, nu stiu de ce aceste doua directii autonome ale Parchetului General, DNA si DIICOT, nu au spus: trebuie sa avem la Parchetul General echipamente care sa ne deserveasca pe toti. Va dau o alta varianta decat la ce am spus cu o autoritate civila.
Andreea Cretulescu: Apropo de autoritatea asta…
Traian Basescu: Uitati-va ca fiecare sef de institutie bugetar vrea putere, vrea acel ranjet, 'stim noi'. Oamenii astia nu mai au ce cauta in functii in fruntea institutiilor statului, habar nu am cine a facut declaratiile, ca acum 10 minute am aterizat. Dar acesti oameni trebuie sa plece, s-au imbolnavit de putere. Cum doua directii ale Parchetului General si public, fie ca una e DNA-ul si fie ca alta e DIICOT-ul, dati-ne noua aparatura, dati-ne si politistii sa ii tinem sub papuc, si nu spun puneti la Parchetul General autoritatea de interceptare pe dosare care privesc tot tipul de activitati care vizeaza civilii.
Andreea Cretulescu: Nu as vrea sa ma joc cu cuvintele, dar momentul acesta mi se pare asa un soi de moment de intoarcere a armelor. Lumea in ultimul an si jumatate a asistat la o lupta anticoruptie, la multe dosare, la lucruri pe care nu le-am sperat si multi au acuzat in timpul mandatelor dumneavoastra ca nu se fac aceste lucruri. si v-as da un exemplu, multiplele dosare ANRP. Dar nu ma voi referi acum la acuzati in ceea ce priveste modalitatea in care ati gestionat tara ca presedinte. Intrebarea mea era alta, ca am vazut oameni care odata v-au fost apropiati – si aici de exemplu as invoca-o pe doamna Macovei – care astazi spunea cu subiect si predicat ca daca aceasta decizie a Curtii Constitutionale este publica, toate marile dosare de spalare de bani, coruptie, trafic de persoane, armament, vor fi pur si simple inchise.
Traian Basescu: Doamna, imi pare rau, doamna Macovei, sa fiu scuzat, minte. Pai cum poti sa inchizi dosarele de trafic de armament cand ele sunt pe siguranta nationala, deci SRI a facut in mod legal ascultarile si in conformitate cu noul Cod Penal. El are in legea lui, ca e chestiune de siguranta nationala. Daca cineva imi spune ca SRI-ul nu trebuie sa se ocupe de problemele de trafic de armament, e copil. Tin de siguranta nationala, deci nu ai cum sa darami un dosar de trafic de armament al DIICOT-ului pe argumentul hotararii Curtii Constitutionale de astazi. Va mai spun ceva, este o mare minciuna cu daramarea multor dosare. Va repet principiul. O interceptare nu este proba. Noi putem vorbi si in gluma la telefon. Redarile de la interceptari nu au nuante. De aceea ele trebuie probate pe urma cu fapte. Si mai este un mare adevar care porneste tot de la noul Cod de Procedura Penala. Marele adevar este ca SRI nu este si nu are atributiuni de urmarire penala. De aceea, dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala, este corect ca atata timp cat nefiind organ de cercetare penala, nu poate fi cenzurat nici de procuror, nici de judecator. Si atunci ce valoare mai are acea proba? Daca o proba, o interceptare, nu poate fi cenzurata de procuror sau de judecator.
Andreea Cretulescu: Dar stiti, in egala masura oamenii care pana la urma au schimbat majoritati politice, au schimbat Guverne si nu ma refer doar la ceea ce s-a intamplat in ultimul an si jumatate, acesti oameni si-au dorit sa ii vada pe coruptii din tara aceasta, o tara cu coruptie, dar fara corupti. Am putea intelege ca dupa momentul acesta, care indiferent ce va genera, este un moment de cotitura, sperantele acestor oameni, din punctul dumneavoastra de vedere, se vor duce pe apa sambetei?
Traian Basescu: Nu, doamna, dimpotriva. Uitati-va ca ieri Radu Rusanu a fost achitat dupa ce a fost tinut 4 luni la beci.
Andreea Cretulescu: E adevarat, dar decizia nu e definitiva, e doar in prima instanta. Corect ceea ce spuneti, am facut doar precizarea.
Traian Basescu: Este corect. Deci a primit achitare in prima instanta. Deci aici revin la ce am spus cu ceva vreme inainte. In timpul lui Daniel Morar, pe dosarele facute in timpul lui Daniel Morar, a fost condamnat un prim-ministru, un viceprim-ministru si vreo 8 ministri, da? Nu ati vazut arestari preventive. De ce? Pentru ca marea majoritate erau parlamentari si exista o decenta in raportul parchete – Parlament. In 2015, au aparut oameni, bugetari, care si-au construit socluri de statui pe ruinele Parlamentului, cerand in fiecare saptamana de 2-3 ori arestari de parlamentari, cu tot vartejul generat de o asemenea actiune, de cererea arestarii, cand tu poti sa anchetezi parlamentarii fara nicio problema, ca nu au imunitate la ancheta penala. Deci cred ca este momentul in care Curtea Constitutionala a intervenit in mod legitim, profesionist, cu intentia de a pune lucrurile in ordine in jocul de daramare a institutiilor politice ale statului. Este una sa te certi cu un Parlament, daca esti presedinte, este una sa ai dispute cu politicienii si alta sa distrugi credibilitatea unei institutii pe ruinele careia sa se ridice socluri de statui de bugetari. Intelegeti ce s-a intamplat in Romania in 2015?
Andreea Cretulescu: Imi amintesc in egala…
Bogdan Chirieac: Buna seara, domnule presedinte! Admiteti si intrebari din studio?
Traian Basescu: In principiu, nu.
Bogdan Chirieac: Daca nu se poate, nu se poate.
Andreea Cretulescu: Domnul Chirieac…
Traian Basescu: Doar daca e una inteligenta, domnul Chirieac.
Bogdan Chirieac: Eu nu am decat intrebari inteligente, domnule presedinte.
Traian Basescu: Va rog.
Bogdan Chirieac: Dar va adresez una doar daca imi dati un raspuns inteligent.
Traian Basescu: Sa vedem daca aveti capacitate sa o puneti pe cea inteligenta.
Bogdan Chirieac: Haideti sa vedem. Si raspunsul il astept pe masura. Domnule presedinte, simtiti ca aveti vreo responsabilitate pentru situatia existenta astazi pana la publicarea deciziei Curtii Constitutionale? Totusi, institutiile despre care vorbiti, dumneavoastra ati afirmat ca le-ati intarit foarte tare, dar tot dumneavoastra ati afirmat ca ati neglijat controlul asupra lor, iar de cand nu mai sunteti presedinte, de mai multe ori ati afirmat ca in Romania sunt in pericol drepturile si libertatile cetatenesti.
Traian Basescu: Domnul Chirieac, este o intrebare inteligenta, ca atare va dau un raspuns pe masura.
Bogdan Chirieac: Sa vedem.
Traian Basescu: Deci nu am niciun regret ca am creat institutii foarte puternice. Romania avea nevoie de astfel de institutii. Dar v-as ruga sa va aduceti aminte comportamentul acestor institutii cand eu eram presedinte si comportamentul lor de dupa terminarea mandatului meu. Despre cate cereri de arestare ati auzit in timpul mandatului meu?
Andreea Cretulescu: Si acesta credeti, domnule presedinte, ca este un argument in favoarea dumneavoastra sau in defavoarea dumneavoastra?
Traian Basescu: Nu, este un argument care trebuie analizat de politicieni extrem de serios. Ce s-a declansat dupa terminarea mandatului meu in relatia parchete… Atentie, nu spun justitie, pentru ca parchetele nu sunt justitie. Justitia sunt judecatorii. Ce s-a declansat, ce mecanism s-a declansat dupa ce mi-am terminat mandatul si de ce orice parlamentar, oricine isi aduce aminte de ceva ce ar fi facut acum 6 ani, primul lucru pe care il cer parchetele este arestarea lui.
Bogdan Chirieac: Un pic de lumina ne-ar ajuta si mai mult, domnule presedinte.
Traian Basescu: Stati ca mai am sa va fac putina lumina la prima intrebare.
Bogdan Chirieac: Da, va rog. Chiar asteptam. Ca urma si a doua intrebare si anume sa ne descrieti mecanismul care s-a declansat dupa plecarea dumneavoastra, fiindca aveti multa experienta in aceasta tara.
Traian Basescu: Domnul Bogdan Chirieac, raspunsul este simplu. Oameni platiti din bugetul statului au ajuns la concluzia ca este bine sa discrediteze toate institutiile politice cu toata forta, in loc sa discrediteze politicieni care au furat. Ati inteles?
Andreea Cretulescu: Ati putea sa faceti cateva nominalizari, cu nume si prenume? Ca sa inteleaga si telespectatorul la ce va referiti.
Traian Basescu: Doamna Andreea Cretulescu, spre exemplu, ce rost are sa ceri in fiecare saptamana una la doua arestari de parlamentari pentru denunturi legate de lucruri care s-au petrecut acum 6 ani?
Andreea Cretulescu: As avea ultimul exemplu cu Nicolae Paun si Madalin Voicu. Cred ca s-a intamplat acum 4 ani.
Traian Basescu: Da. … care s-au intamplat acum 7 ani si tot la arestare ceruta, iar Parlamentul a avut naivitatea sa aprobe arestari in loc sa spuna: anchetati, domnilor, si bagati in puscarie.
Bogdan Chirieac: Domnule presedinte, puteti sa ne spuneti totusi ce s-a intamplat cu cei pe care ii numiti, asa, un pic acuzator, ca sunt bugetari, de au dorit sa distruga? Ca oferiti o imagine, s-au creat socluri pe ruinele Parlamentului ati spus.
Traian Basescu: Da, domnul Bogdan Chirieac.
Bogdan Chirieac: Ce anume i-a determinat sa faca acest lucru in opinia dumneavoastra?
Traian Basescu: Imi este usor sa fac o comparatie. Va aduceti aminte inainte de revolutie ca organul ne dadea caldura pe cartela, paine pe cartela, lapte pe cartela. Si cand a fost nevoie, organul care ne dadea tot ce aveam nevoie pe cartela, inclusiv dreptul de a vorbi in soapta in casa, organul la revolutie a pus mana pe arma si a tras in populatie ca sa isi apere privilegiile. Pana s-a prins ca nu merge. Dar intre timp impuscaseu vreo 1200 de oameni si bagaseu in inchisori vreo cateva mii de oameni, da? Este reflexul institutiilor de forta cand nu sunt controlate. Si institutiile noastre de forta nu sunt controlate, daca ne referim la parchete, nu sunt controlate de CSM asa cum trebuie. Daca ne referim la structurile de securitate, nu sunt controlate de Parlament asa cum trebuie. Pentru ca nu Iohannis controleaza institutiile de forta, ci sunt niste institutii abilitate care trebuie sa controleze modul cum se desfasoara activitatea institutiilor de forta. Pentru parchete este CSM-ul, pentru serviciile de informatii sunt comisiile parlamentare. Ei, acest lucru nu se intampla si cand li s-a parut ca s-a mai schimbat presedintele si este unul care mai are nevoie de vreun an-doi pana sa isi dea seama cum functioneaza parghiile de putere in stat, au zis: cand stapanul nu-i acasa, soarecii joaca pe masa. Iar furia asta declansata impotriva Curtii Constitutionale este absolut incorecta. si as incheia subliniind urmatorul lucru: Elena Udrea nu are nicio interceptare, deci pentru amatorii de minciuna, ca Basescu este de acord pentru ca Elena Udrea are interceptari in dosar, va garantez, am si intrebat-o si pe ea si pe avocatul ei daca este acuzata in baza vreunor interceptari. Nu exista asa ceva in dosarul Elenei Udrea.
Andreea Cretulescu: Chiar am precizat.
Bogdan Chirieac: O ultima intrebare, domnule presedinte. Partenerul strategic al Romaniei, Statele Unite, Excelenta Sa domnul ambasador, noul ambasador, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, au apreciat, au avut cuvinte de apreciere pentru activitatea desfasurata in ultimii 20 ani, aceasta asupra careia dumneavoastra ridicati un semn de intrebare. Din ce cauza credeti ca Statele Unite apreciaza si au cuvinte de apreciere vizavi de ce se intampla in Romania?
Traian Basescu: Domnul Chirieac, priviti la campania din Statele Unite. E un spectacol.
Bogdan Chirieac: Este, da.
Traian Basescu: Institutiile de spectacol sunt apreciate si in Romania de catre orice american care vine sa priveasca la ele. Dar eu v-am vorbit ca un om care 10 ani a fost seful statului si si-a dorit un stat echilibrat in raport cu cetateanul. Aici nu discutam numai de politicieni, discutam si despre alti oameni. Uitati-va ca nu mai avem constructori romani, dar isi face Strabach publicitate pe televiziuni, firmele de IT sunt la pamant si ele. si o sa continuam tot asa. Laptele vad ca l-am pus pe butuci acum. Suntem o tara libera.
Andreea Cretulescu: Apropo de echilibrul institutiilor in statul roman, pentru ca ati invocat si Parlamentul Romaniei…
Traian Basescu: Doamna Andreea Cretulescu, despre ce echilibru al puterilor in stat discutam cand CSM-ul nu observa ca o componenta a unei puteri pur si simplu demoleaza Parlamentul din punct de vedere credibilitate?
Andreea Cretulescu: Aici voiam sa ajung, domnule presedinte.
Traian Basescu: Prin organizare de spectacol, intelegeti?
Andreea Cretulescu: Inteleg ca asta este opinia dumneavoastra, dar aici voiam sa va intreb daca dumneavoastra, in calitate de fost sef al statului, considerati ca aveti vreo responsabilitate? In conditiile in care ca presedinte al Romaniei ati decredibilizat prin declaratii politice si dumneavoastra si Parlamentul si clasa politica. Chiar citeam acum o declaratie din 2008 cand spuneati ca intreaga clasa politica din Romania este o zoaie pe un geam. Era un moment de confruntare, Parlamentul cu cei 322 o suspendasera. Adica era firesc pana la un punct discursul dumneavoastra.
Traian Basescu: Doamna Andreea Cretulescu, cu usurinta as repeta aceasta expresie daca s-ar pune problema suspendarii mele pentru a treia oara. Deci eu am fost intr-o batalie politica cu Parlamentul Romaniei. Pentru ca Parlamentul a vrut suspendarea mea, aveau nevoie de un presedinte ca Iohannis, care sa nu consolideze institutiile statului, nu le convenea un presedinte care a vrut sa consolideze institutiile statului si sa faca Romania sigura. Eu am fost in batalie politica cu Parlamentul, care m-a suspendat de doua ori. Si sunt convins ca daca as mai fi in functie, m-ar suspenda si a treia oara. Dar eu nu am tolerat abuzurile institutiilor. Aduceti-va aminte ca au fost cateva situatii in care toti mi-ati sarit in cap cand am criticat unele excese ale DNA-ului din timpul domnului Daniel Morar? Va aduceti aminte arestarile de la Ministerul de Interne, cu secretarul general Mironescu si asa mai departe. L-am considerat un spectacol si l-am taxat imediat pe postul national de televiziune si in conferinta de presa. Deci nu mi-au placut spectacolele gratuite si nu le-am acceptat.
Andreea Cretulescu: Dar va amintiti ca in timpul mandatului dumneavoastra DNA-ul si sub domnul Morar, dar si sub doamna Kovesi, pentru ca au fost mai multe mandate, trimitea in spatiul public interceptari care au distrus, au ridicat sau au coborat cariere politice.
Bogdan Chirieac: Le-au coborat.
Traian Basescu: Doamna, nu cariere politice. Niciodata nu a recunoscut nimeni ca face acest lucru, tot timpul … de la avocati.
Andreea Cretulescu: Dar stiti ca au aparut si mailurile la un moment dat.
Traian Basescu: Doamna Andreea Cretulescu, am rugamintea, daca tot ati vrut sa intervin, aveti pe cine sa intrerupeti, aveti 3 acolo in studio, ii luati pe urma.
Andreea Cretulescu: O ultima intrebare, politica.
Traian Basescu: Nu, ca nu vreau sa va las fara raspuns. Asa este, este o practica ilegala a Parchetelor in care folosesc oameni ca dumneavoastra, care primiti si cu draga inima popularizati numai probe impotriva celui acuzat de parchete. Este pasiunea dumneavoastra, deci cozile de topor sunteti dumneavoastra, nu va suparati.
Andreea Cretulescu: Pentru ca jurnalistul trebuie sa faca lucrul asta, asta e misiunea lui, sa fie un intermediar intre institutie si telespectator. Problema e a celui care difuzeaza, nu a celui care este intermediar.
Traian Basescu: Ca si procurorul care difuzeaza, si dumneavoastra stiti ca faceti un lucru ilegal si ca ingropati un om inainte de a fi judecat. stiti foarte bine.
Andreea Cretulescu: Ilegal spuneti?
Traian Basescu: Este ilegal ca procurorii sa strecoare la presa documente din dosar. Iar dumneavoastra sunteti partasi la astfel de ilegalitati.
Andreea Cretulescu: Dar va amintiti ca acesti jurnalisti care difuzau erau laudati de dumneavoastra, ca erau vreo 4 la numar.
Traian Basescu: Nu. Vreti sa imi spuneti un exemplu pe care l-am laudat?
Andreea Cretulescu: Erau acei jurnalisti care de fiecare data pozau in luptatori impotriva coruptiei.
Traian Basescu: Doamna Andreea Cretulescu…
Andreea Cretulescu: Nu imi place sa imi critic colegii de breasla, nu despre asta este vorba.
Traian Basescu: Nu, dar sa nu va placa nici sa dezinformati. O faceti si cand sunteti cu mine in legatura.
Andreea Cretulescu: Nu am dezinformat.
Traian Basescu: Am rugamintea sa imi spuneti un singur ziarist pe care l-am laudat ca a fost partenerul procurorilor care au dat documente din dosare. Dati-mi un nume, spuneti-mi numele lui si cand am facut-o.
Andreea Cretulescu: L-ati laudat pentru misiunea aceasta. Dar as vrea sa depasim momentul.
Traian Basescu: Nu il putem depasi daca nu discutam cu sinceritate, doamna. Va place dumneavoastra sa intoarceti lucrurile pe toate partile, dar aici dezinformati. Nu am laudat niciodata un ziarist care a facut publice documente strecurate de procurori, cum nu i-am laudat nici pe aceia care stateau cu camerele de luat vederi in fata DNA-ului sa transmita incatusarile in direct.
Bogdan Chirieac: Domnule presedinte, dumneavoastra nu ati laudat niciodata niciun ziarist, daca ma gandesc bine. Dar intrebarea ultima…
Traian Basescu: Pe dumneavoastra, domnul Chirieac, cateodata v-am mai laudat, v-am spus morsa competenta.
Bogdan Chirieac: Nu stiu daca e de bine pentru mine in momentul acesta, domnule presedinte. Dar, ultima intrebare, din partea mea cel putin…
Traian Basescu: E si ultimul raspuns.
Bogdan Chirieac: Ce intentionati sa faceti ca om politic si presedinte de partid pentru a indrepta lucrurile si pentru ca Romania sa nu mai fie denumita chiar de catre dumneavoastra, cu un usor regret am sesizat, in nuanta, pe interceptare nu o sa apara asa: Romania e o tara libera.
Andreea Cretulescu: Domnule presedinte, o mare rugaminte, inainte sa raspundeti trebuie sa iau o scurta pauza de doar 20 de secunde si ii dati raspunsul domnului Bogdan Chirieac. Va rog frumos. Domnule presedinte, suntem din nou in direct. Va ascultam raspunsul.
Traian Basescu: Deci, domnul Chirieac, a fost atat de inteligenta intrebarea incat nu am inteles-o, va rog sa o repetati.
Bogdan Chirieac: Trebuie sa pregatiti un raspuns de mare forta, domnule presedinte. Dumneavoastra ati spus adineauri ca Romania practic nu mai este o tara libera. Ce intentionati sa faceti ca om politic ca sa ne redati libertatea?
Traian Basescu: Domnul Chirieac, libertatea si-o ia fiecare. Dar eu voi sustine fara rezerve hotararea corecta a Curtii Constitutionale. Dar sa retineti ce va spun, libertate isi ia fiecare. Cei care vor sa ramana supusi raman supusi, cei care vor sa fie liberi, se comporta ca oameni liberi. Iar eu cand ii voi vedea de acum inainte pe astia care tipa 'se distrug dosarele', nu se distruge niciun dosar dupa parerea mea. 'I-am scapat pe infractori'. Nu se scapa niciun infractor. Procurorul trebuie, in baza interceptarii, sa produca probe materiale pentru vinovatia omului. si venim intr-un stat de drept. Iar daca la acest lucru va contribui si presa, va fi extraordinar. Dumneavoastra stiti ca in ultimele luni oamenii sunt condamnati inainte de a ajunge in fata instantei de judecata? Pentru ca multi judecatori pe atmosfera creata, urmare a scurgerii din dosare a documentelor in timp util si a plimbarii cu catuse, nu mai au curaj sa priveasca cu toata atentia la toate probele. Este parerea mea”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu