marți, 29 martie 2016

Laurențiu Leoreanu: „În legătură cu infracționalitatea din municipiul Roman este nevoie și de implicarea cetățenilor!”

Laurențiu Leoreanu: „În legătură cu infracționalitatea din municipiul Roman este nevoie și de implicarea cetățenilor!”

poza stire laurentiu leoreanuPrezentam zilele trecute o sesizare a unui romașcan, legată de infracționalitatea din municipiul Roman, postată pe portalul domnuleprimar.ro
Știrea a stârnit reacții pe paginile sociale și au fost aduse nenumărate exemple.
Domnule Primar, va sesizez cu privire la infractionalitatea crescanda in municipiul Roman.
Desi suntem in anul 2016, putem observa cum lucrurile din comunitatea noastra s-au degradat foarte mult comparativ cu anii 90. Saptamana trecuta ziua in amiaza mare in zona liceului roman voda - un grup de tineri se agatau de posetele oamenilor si asta in vazul lumii fara ca cineva sa intervina in vreun fel. Stiu o sa spuneti ca sunt minori , da dar ar putea sa fie acolo un om al legii. Daca nu sunt oameni care sa ne asigure linistea publica apelati la militari, rugati-i sa patruleze, toata noaptea.
Batranilor le este frica sa mearga pe strada, copiilor la fel, Politia locala, are multe atributii, dar poate apelati la voluntari, pe care sa ii imbracati in veste reflectorizante, poate faceti niste patrule ca in zonele rurale.
D-lor situatia este grava, in oras, infractionalitatea este in crestere si va creste atata timp cat nimeni nu vegheaza. Autoritatile sunt depasite de situatie, deci cereti ajutor guvernamental, instituiti legea, ca nu mai putem trai, violenta escaladeaza”, spunea în sesizarea din 20 martie doamna Florina Buzdugan.
Răspunsul primarului municipiului Roman Laurențiu Leoreanu
Din pacate, asa cum ati sesizat si dumneavoastra exista o infractionalitate stradala practicata de minori, care in fata actualei legislatii penale nu pot fi trasi la raspundere pentru faptele lor.
Chiar daca efectivul Politiei Locale este mic in comparatie cu solicitarile numeroase care sunt adresate de cetateni, fapt care ne demonstraza ca exista incredere din partea cetatenilor in capacitatea de interventie si raspuns a politistilor locali, am cautat sa orientam activitatea acestora cu precadere catre zonele semnalate cu risc infractional. In acest sens precizam ca se efectueaza patrule pedestre, auto, dar si in colaborare cu Politia Municipala, in conformitate cu planurile de actiune stabilite pentru zonele cu risc criminogen, zilnic fiind sanctionate persoane care practica cersetoria sau care au savarsit fapte antisociale, tulburand linistea si ordinea publica.
Pentru ca nu avem cum sa desemnam, pentru fiecare strada din municipiu sau institutie, sa fie prezent 24 de ore din 24, cate un politist local, avem nevoie si de colaborarea si implicarea cetatenilor in semnalarea evenimentelor antisociale, asa cum se intampla si in cazul organelor de ordine publica din alte state europene. Orice cetatean poate sesiza aspectele la care este martor sau din nefericire chiar victima, la Politia Locala – telefon gratuit 0233.984 sau numarul de urgenta 112.
Sistemul de monitorizare video este un instrument care ajuta activitatea organelor de cercetare penala ale Politiei Municipale sau a celor de ordine publica, dar nu poate inlocui in totalitate cooperarea activa a cetatenilor.
Discutii cu privire la lipsurile legislatiei, privind faptuitorii minori, au fost purtate la nivel institutional, judetean si municipal, insa fara implicarea factorului puterii legislative, a Parlamentului, care sa asigure prevederile necesare, lucrurile nu vor putea fi aduse curand la o stare de normalitate.
La nivelul municipiului Roman am dorit realizarea unui centru de educare a tinerilor(minorilor) care savarsesc fapte penale, in spatiile fostului Liceu nr. 1.
Din pacate nu am fost sprijinit de nici o institutie in acest sens, in ciuda demersurilor adresate chiar la nivel guvernamental si parlamentar.
Apreciem sugestia dumneavoastra privind instituirea unui voluntariat in privinta combaterii faptelor antisociale stradale, dar va precizam ca legislatia actuala stipuleaza restrictiv care sunt institutiile cu competente pe ordine publica, iar fortele armatei intervin doar in cazul starii de necesitate sau urgenta.
Un punct de plecare insa in materializarea ideii pe care ne-ati transmis-o ar fi sesizarea de indata a situatiilor cu risc infractional catre institutiile abilitate: Politia Locala – 0233.984 si Politia Municipala/Jandarmeria - 112.
De altfel am atras atentia in acest sens nu numai lucratorilor din Politia Locala, ci si functionarilor din primarie si cred ca ati putut vedea actiuni in acest sens, pe care mass-media locala le-a prezentat si promovat. Cu stima, primarul Municipiului Roman Laurentiu Dan Leoreanu.”
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu