In timp ce crescatorii de vaci se plang de pretul tot mai mic
al laptelui pe piata, un fermier din Huedin, judetul Cluj, face profit
cu o ferma de magarite.
Laptele, renumit pentru virtutiile lui, se vinde si cu 100 de lei litrul, iar omul abia face fata comenzilor. Cererea vine si din strainatate, acolo unde branza de magarita poate costa si o mie de euro kilogramul!
Ioan se ocupa de cand se stie de cresterea animalelor si a avut magari pe care ii folosea la stana. Habar n-avea insa cat de pretios este laptele de magarita. I-a deschis ochii baiatul lui, Ionut, familiarizat cu internetul.
Ionut Tomos, crescator de magarite: "Am pus anuntul pe internet si la cateva zile m-au sunat oameni fiecare colt al tarii din Craiova, Olt, Constanta, Timisoara si dupa ce am vazut ca merge le-am zis parintilor sa marim efectivul de magarite."
Daca o vaca da in medie 10 litri de lapte pe zi, o magarita da unul. Insa costa chiar si 100 de lei.
In ferma sa sunt 18 magarite care dau in medie 10 litri de lapte. Daca ar vinde intreaga cantitate, proprietarul ar obtine 30.000 de lei lunar. Este un profit urias daca ne gandim ca oamenii cheltuie lunar 500 de lei pt hrana."
Ferma de magarite de la Huedin, singura din zona, e cunoscuta si peste hotare. Strainii fac din materia prima lapte praf sau branza. Pentru un kilogram de branza de magarita se folosesc 25 de litri de lapte, iar pretul este fabulos: un kg ajunge la 1000 de euro.
Ioan Tomos, crescator de magarite: "Din Slovenia, din Germania, din Moldova, din Ungaria, din toate tarile au venit. E un lapte cu care castigi cel mai mult in Romania."
Laptele de magarita, bogat in calciu, este recomandat celor cu intoleranta la laptele de vaca. Amelioreaza tusea seaca si chiar astmul, spun medicii. Pentru a nu-si pierde calitatile, trebuie consumat nefiert, iar spre deosebire de laptele de vaca, poate fi pastrat la rece chiar si o luna.
Ioan Tomos, crescator de magarite: "Am avut un batran in Zalau si a dus 3 ani la rand cu astm, ducea de doua ori pe iarna si nu mai racea"
Dr. Madalina Indrie, medic Specialist Diabet, Nutritie si Obezitate: "Are o biodisponibilitate a lipidelor mai buna, proteinele sunt in cantitate mai mica. Acest lucru da o toleranta ridicata, ce se traduce printr-o cantitate mai mare de acizi grasi Omega 3 si raportul da proprietati antiinflamatoare a laptelui."
Se spune ca faimoasa Cleopatra a Egiptului obisnuia sa se imbaieze in lapte de magarita pentru a-si intretine frumusetea. In zilele noastre, companii din strainatate prepara din acest tip de lapte sapunuri si creme fine.
Laptele, renumit pentru virtutiile lui, se vinde si cu 100 de lei litrul, iar omul abia face fata comenzilor. Cererea vine si din strainatate, acolo unde branza de magarita poate costa si o mie de euro kilogramul!
Ioan se ocupa de cand se stie de cresterea animalelor si a avut magari pe care ii folosea la stana. Habar n-avea insa cat de pretios este laptele de magarita. I-a deschis ochii baiatul lui, Ionut, familiarizat cu internetul.
Ionut Tomos, crescator de magarite: "Am pus anuntul pe internet si la cateva zile m-au sunat oameni fiecare colt al tarii din Craiova, Olt, Constanta, Timisoara si dupa ce am vazut ca merge le-am zis parintilor sa marim efectivul de magarite."
Daca o vaca da in medie 10 litri de lapte pe zi, o magarita da unul. Insa costa chiar si 100 de lei.
In ferma sa sunt 18 magarite care dau in medie 10 litri de lapte. Daca ar vinde intreaga cantitate, proprietarul ar obtine 30.000 de lei lunar. Este un profit urias daca ne gandim ca oamenii cheltuie lunar 500 de lei pt hrana."
Ferma de magarite de la Huedin, singura din zona, e cunoscuta si peste hotare. Strainii fac din materia prima lapte praf sau branza. Pentru un kilogram de branza de magarita se folosesc 25 de litri de lapte, iar pretul este fabulos: un kg ajunge la 1000 de euro.
Ioan Tomos, crescator de magarite: "Din Slovenia, din Germania, din Moldova, din Ungaria, din toate tarile au venit. E un lapte cu care castigi cel mai mult in Romania."
Laptele de magarita, bogat in calciu, este recomandat celor cu intoleranta la laptele de vaca. Amelioreaza tusea seaca si chiar astmul, spun medicii. Pentru a nu-si pierde calitatile, trebuie consumat nefiert, iar spre deosebire de laptele de vaca, poate fi pastrat la rece chiar si o luna.
Ioan Tomos, crescator de magarite: "Am avut un batran in Zalau si a dus 3 ani la rand cu astm, ducea de doua ori pe iarna si nu mai racea"
Dr. Madalina Indrie, medic Specialist Diabet, Nutritie si Obezitate: "Are o biodisponibilitate a lipidelor mai buna, proteinele sunt in cantitate mai mica. Acest lucru da o toleranta ridicata, ce se traduce printr-o cantitate mai mare de acizi grasi Omega 3 si raportul da proprietati antiinflamatoare a laptelui."
Se spune ca faimoasa Cleopatra a Egiptului obisnuia sa se imbaieze in lapte de magarita pentru a-si intretine frumusetea. In zilele noastre, companii din strainatate prepara din acest tip de lapte sapunuri si creme fine.
Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu