duminică, 30 august 2015

Nimic nu-i mai bun decât CIOCOLATA | Iată 7 deserturi ce te vor trimite în al nouălea cer

Ştim, îngraşă, dar nu-i un capăt de ţară, nici pentru siluetă, nici pentru sănătate, dacă te răsfeţi, la sfârşit de săptămână, cu un desert decadent, ce musteşte de ciocolată! O astfel de “supradoză” te va încărca de energie şi de bună dispoziţie, căci, se ştie, ciocolata stimulează creierul să producă endorfine, aşa-numiţii hormoni ai fericirii. Aşadar, suflecă-ţi mânecile şi treci la treabă, fiindcă ai 7 reţete delicioase din care poţi alege. Iar dacă ţi-e greu să alegi... încearcă-le pe toate

Publicitate

Brioşe

Ingrediente: 250 g făină, 200 g zahăr, 50 g cacao, o lingură de praf de copt, 1/4 linguriţă de sare, două ouă, 225 ml lapte, 90 ml ulei, zahar vanilat.
Preparare: se amestecă făina, zahărul, cacaua, praful de copt şi sarea. Separat se amestecă ouăle bătute cu laptele, uleiul şi zahărul vanilat. Se toarnă amestecul lichid peste cel solid şi se încorporează. Se pun hârtiile de brioşe în forme şi se toarnă compoziţia. Se dau la cuptor cam 20- 25 de minute. După răcire, se pot orna cu cremă.

Brownie cu portocale

Ingrediente: blat - 150 g unt, 150 g ciocolată amăruie, 3 ouă, 200 g zahăr brun, două linguri de lichior de cafea, o lingură de suc de portocale, o linguriţă de coajă de portocală rasă, 160 g făină, 1/2 pliculeţ praf de copt; topping - 50 g ciocolată neagră, 50 ml smântână pentru frişcă, câteva picături de esenţă de portocale.
Preparare: se mixează ouăle cu zahărul, se adaugă lichiorul, sucul de portocală şi coaja rasă şi se continuă mixarea. Se topesc ciocolata şi untul la bain-marie, se lasă la răcit şi se adaugă peste ouă, treptat. Se încorporează şi praful de copt amestecat cu făina. Compoziţia finală se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se bagă în cuptorul preîncălzit pentru 30-35 minute - nu mai mult, deoarece interiorul trebuie să rămână uşor umed, iar suprafaţa să fie crocantă. Pentru toppingul de ciocolată se încălzeşte smântâna pentru frişcă la foc mic, se adaugă ciocolata ruptă, iar după omogenizare, esenţa de portocale. Se toarnă peste blat cât e cald. După ce se răceşte, se taie şi se decorează cu coajă de portocală confiată.

Tartă

Ingrediente: blat - 200 g făină, 90 g zahăr, 25 g cacao, un vârf de cuţit de sare, 100 g unt, un ou, un albuş; cremă - 250 g ciocolată neagră (70 % cacao), 80 ml lapte, 20 g unt, 200 ml frişcă lichidă, două ouă.
Preparare: se amestecă făina, zahărul şi cacaua, apoi se adaugă untul tăiat cuburi. Se frământă până se obţine un aluat sfărâmicios. Se bate oul cu un pic de sare şi se adaugă în compoziţie, amestecând. Se înveleşte în folie alimentară şi se bagă la frigider pentru cel puţin o oră. Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade. Se întinde aluatul în forma de tartă, se înţeapă cu furculiţa şi se coace 20 de minute. Se scoate şi se unge cu un albuş bătut. Pentru cremă, se rade ciocolata. Se pun într-o cratiţă, pe foc mediu, laptele, untul şi frişca lichidă. Se amestecă până ce compoziţia dă în clocot, apoi se toarnă peste ciocolată şi se amestecă uşor cu o lingură. Se lasă la răcit, apoi se încorporează ouăle bătute. Se toarnă peste aluat şi se dă tava la cuptor pentru 10 minute. Se stinge focul şi se mai lăsă tarta încă 10 minute în cuptorul cald. După ce se răceşte, se dă la frigider pentru cel puţin o oră înainte de servire.

Trufe

Ingrediente: 120 ml smântână lichidă pentru frişcă, 200 g ciocolată amăruie, 30 g unt, două linguri de rom sau de coniac, cacao.
Preparare: se mărunţeşte ciocolata şi se pune într-un bol termorezistent. Smântâna lichidă şi untul se pun pe foc, iar când sunt pe punctul de a fierbe, se toarnă peste ciocolată. După două minute, se amestecă uşor cu o spatulă până se topeşte ciocolata. Se adăugă romul sau coniacul, se amestecă şi se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se acoperă bolul cu o folie de plastic şi se dă la frigider peste noapte. A doua zi, se formează biluţe de ciocolată din compoziţie, apoi se tăvălesc prin cacao.

Biscuiţi cu alune

Ingrediente: 240 g făină, 140 g zahăr pudră, două ouă, un plic de zahăr vanilat, 1/2 plic praf de copt, 3 linguri de cacao, 30 g ciocolată neagră, 50 g alune de pădure, un vârf de cuţit de sare.
Preparare: se amestecă făina cu praful de copt, cacaua şi sarea. Se topeşte ciocolata la abur, se lasă puţin la răcit, se adaugă ouăle, apoi zahărul pudră şi zahărul vanilat. Cele două compoziţii se amestecă, obţinându-se un aluat lipicios, în care se adaugă alunele sfărâmate. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se pune aluatul în ea şi se aplatizează. Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 15-20 minute. Se scoate, se taie felii groase, apoi se bagă din nou tava în cuptor, pentru încă 10-15 minute.

Tort în 3 culori

Ingrediente: blat - două ouă, două linguri de zahăr, două linguri de făină, două linguri de ulei, două linguri de cacao, o linguriţă praf de copt; primul mousse - 200 g ciocolată amăruie, 100 ml frişcă lichidă, 100 ml frişcă bătută, un plic de gelatină; mousseul alb - 200 g ciocolată albă, 100 ml frişcă lichidă, 200 ml frişcă bătută, două plicuri de gelatină.
Preparare: se bat ouăle cu zahărul, se adăugă uleiul, făina, cacaua şi praful de copt şi se omogenizează. Se toarnă într-o formă cu margini detaşabile, tapetată cu hârtie de copt, şi se dă la cuptor. Pentru prima cremă, se pune frişca lichidă pe foc până dă în clocot, apoi se ia deoparte şi se adăugă ciocolată amăruie ruptă. Se omogenizează şi se lasă să se răcească. Se încorporează gelatina preparată conform indicaţiilor de pe plic, urmată de frişca bătută. Se întinde mousse-ul obţinut peste blatul răcit şi se bagă la frigider. Se face mousse-ul alb urmând aceiaşi paşi ca la prima cremă, apoi se întinde peste mousse-ul amărui deja răcit.

Vulcan de ciocolată

Ingrediente: 200 g ciocolată neagră, 200 g unt, 8 linguri de zahăr, două linguri de făină, 4 ouă, scorţişoară, un praf de sare.
Preparare: se ung cu unt 6-8 forme de ceramică, se tapetează cu foarte puţină făină şi se dau la congelator 20-30 de minute. Ciocolata ruptă, untul şi zahărul se topesc la bain-marie. Se lasă puţin la răcit, apoi se încorporează uşor ouăle bătute cu praful de sare, urmate de făina amestecată cu scorţişoară. Se toarnă compoziţia în formele răcite, apoi se bagă în cuptorul preîncălzit la 175 de grade, pentru 12 minute sau până când suprafaţa prăjiturii nu mai e lichidă. Se scot pe farfurie şi se servesc imediat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu