luni, 31 august 2015

Neagu Djuvara, despre criza imigrantilor: Europa nu este pregatita sa faca fata unei asemenea invazii



Istoricul Neagu Djuvara a sustinut intr-un interviu ca Europa nu este pregatita se faca fata valurilor de imigranti care au patruns pe continent.

Totodata, Djuvara arata ca planul Europei de a imparti refugiatii are punctele lui slabe, intrucat un procent de 10 % din numarul imigrantilor ar fi ”enorm” pentru orice cultura.

„Istoria se schimba, dar Europa zilelor noastre este mai reticenta si la limita unui refuz in fata valurilor de imigranti. Un procent e asimilabil, dar 10 inseamna enorm pentru orice cultura, iar Europa nu este pregatita sa faca fata unei asemenea invazii”, spune istoricul Neagu Djuvara.

In ceea ce priveste populatia care vine in numar mare in Europa, Neagu Djuvara sustine ca aceasta este diferita ca structura.

„Nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebita, ceea ce ne apropie de problema din sfarsitul Imperiului Roman, cand a fost invadat de populatii din Africa, Asia. Traim un lucru ca acum 2000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rau, se cam unificase”, a spus  Neagu Djuvara.

De asemenea, istoricul a precizat ca nu va fi o misiune usoara gasirea unei solutii, insa a subliniat ca istoria gaseste intotdeauna solutii.

„Nu exista formula. Se va gasi, fiindca totdeauna istoria gaseste solutii, dar ele pot fi si dramatice. Anume sa se schimbe profilul Europei In mod foarte sensibil. Cand avem mase, milioane de turci, algerieni, de niste natii foarte diferite de europenii nostri, se pot intampla fenomene de refuz”, spune Neagu Djuvara.

Despre exodul romanilor din ultimii 25 de ani, romani care pleaca in numar mare sa muncesca si sa traiasca in alte tari, Neagu Djuvara arata ca de fapt aceasta reprezinta o preschimbare a mentalului colectiv.

„Romanul, timp de veacuri, raspundea formulei Fie painea cat de rea, tot mai bine-i in tara mea. Or, in mod extraordinar, intr-o singura generatie, generatia copiilor mei, ca sa spun asa, au descoperit ca e mai bine in alta parte. Dar asta e o preschimbare a mentalului colectiv. Noi, timp de veacuri, am fost stabili pe coltul asta, arcul carpatic si Marea Neagra, si Dunarea. Suntem nemiscati de 5.000 de ani si acum ne plimbam in lumea intreaga si avem dorinta de a ne stabili in alta parte”, a spus Neagu Djuvara.

Potrivit unui raport de vineri al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, peste 300.000 de imigranti au traversat Marea Mediterana anul acesta, in incercarea de a ajunge in Europa, iar aproximativ 2.500 au murit sau au disparut pe durata acestei calatorii. Dintre acestia, aproape 200.000 au ajuns in Grecia, jumatate dintre ei doar in ultimele doua luni, si 110.000 in Italia. Prin comparatie, pe tot parcursul anului 2014, 219.000 de persoane au traversat Marea Mediterana. De asemenea, oficiali germani au declarat ca sunt asteptati peste 800.000 de imigranti in cursul acestui an.



Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu