sâmbătă, 29 august 2015

Secretele din spatele acestor medici socheaza! Iata cat castiga in realitate, fara sa lucreze la program!

• Acesti medici castiga sume de bani la care altii viseaza o viata intreaga • Medicii de familie din comunele din Iasi au alte preocupari in timpul programului de munca • Programul de pe teren nu implica si vizita la domiciliul pacientilor • Multi oameni sunt nemultumiti de obiceiul acestora

Oamenii din comunele iesene nu reusesc sa poata avea parte in fiecare zi de serviciile medicale, in primul rand pentru ca nu in toate zonele din Iasi sunt dispensare sau cabinete medicale, iar mai apoi pentru ca unde sunt, medicii nu respecta programul pe care il au afisat. In aceasta situatie este si comuna Comarna. Cladirea in care functioneaza dispensarul in aceasta comuna este intr-o stare dezastruoasa, mai are putin si peretii casei se darama, insa nimeni nu poate face nimic.

Pe geamul usii dispensarului este afisat un program care nu ajuta pe nimeni, pentru ca medicii din comuna nu pot fi gasiti la cabinet decat in anumite zile. In program scrie ca medicii sunt la cabinet de marti pana vineri si duminica, iar orele in care acestia pot fi gasiti la cabinet sunt de la 07:30 - 12:30, dupa care trebuie sa mearga pe teren, pe la sateni, intre orele 12:30 - 15:30. Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au ajuns la dispensarul din Comarna pentru a vedea in ce mod isi trateaza medicii pacientii care au nevoie de serviciile lor, insa mare a fost uimirea cand in jur de ora 11:00 nu era niciunul dintre medici prezent. Usile dispensarului erau inchise si se vedea ca niciunul dintre medici nu este la locul de munca, in timpul programului. Cu toate ca acestia nu vin la munca in orarul stabilit, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi deconteaza lunar banii de care medicii au nevoie. Medicul Culita Cotea din comuna Comarna a primit doar in luna iulie de la CJAS decontari in valoare de 11.000 de lei, iar in iunie 11.594 de lei, desi zilele de munca sunt mai putine decat cele stabilite.

Satenii trebuie sa se programeze dupa timpul medicilor

Din spusele satenilor, ei nu pot beneficia de serviciile medicale decat in zilele de marti, joi si duminica. Desi este de datoria lor sa fie la cabinet, pentru a putea trata bolnavii care au nevoie de ajutor, medicii sunt destul de ocupati sa isi poata rezolva problemele personale. Contactat telefonic de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI, pentru a oferi o explicatie a faptului ca in timpul programului nu poate fi gasit la dispensar, unul dintre medicii de familie din Comarna, dr. Culita Cotea, a declarat ca "desi era program pe ziua de azi (vineri - n.r.) la cabinet, nu a fost nimeni, eu am fost doar prin sat, iar asistenta este in concediu de odihna. De cand e problema cu cardurile sunt mai tot timpul la cabinet, uneori se pleaca si la ora 15:00 din cabinet, nu se intampla sub nicio forma sa lipsesc miercurea de la cabinet. In ultimul timp, imi depasesc programul". Medicul afirma ca el poate fi gasit zilnic in cabinet, insa oamenii din sat povestesc ca nu il gasesc decat trei zile pe saptamana, marti, joi si duminica. "Nu stiu din ce motive, doar pe usa scrie ca are mai multe zile de munca, pe domnul doctor il gasim doar martea, joia si duminica. Daca ai nevoie urgenta in alte zile, la dispensar gasesti doar pe doamna asistenta. In ultima vreme, nici pe ea nu am vazut-o, nu stiu de ce", a povestit o femeie din Comarna, obisnuita de faptul ca daca nu isi face timp dupa programul medicului, nu poate beneficia de serviciile lui. Un lucru mai interesant este faptul ca desi dr. Culita Cotea spune ca merge prin sate la bolnavi, acestia spun ca medicul nu se intereseaza de starea lor de sanatate. "Nu vine acasa, nu a venit niciodata. Nici cand mergem la consultatii nu are grija asa multa, doar se uita la tine, te intreaba ce ai, ce te doare si iti da reteta sau trimitere. Dar trebuie sa anunti din timp ca vii la el", povesteste femeia.

Pana la sfarstiul lunii octombrie ar trebui terminata cladirea noua a dispensarului

Cladirea in care functioneaza in prezent dispensarul este intr-o stare deplorabila. Toti peretii sunt crapati in intregime, iar scandurile din prispa casei se clatina. Geamurile nici nu mai sunt inchise deoarece nu este nimic de luat, asa ca nu se arata interes. Dr. Culita Cotea povesteste ca imobilul in care lucreaza in prezent a fost luat in concesiune in perioada in care a semnat contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, dar ca este in constructie o noua cladire, amplasata fix in fata actualului dispensar, pe care ar trebui sa o termine pana la sfarsitul lunii octombrie. "Si ieri (joi - n.r.) si azi dimineata am fost sa vorbesc la primarie. Este o problema pentru ca ei nu au contribuit deloc cu bani. Trebuie sa o continui eu, m-a ajutat un prieten sa o ridic, dar a intrat in insolventa. Am vrut sa fac doar parter, dar el a zis sa facem mai mare, sa facem si cabinet stomatologic si cabinet de balneofizioterapie. Asta e, de doi ani nu o mai putem termina. De la Sanepid mi-au zis ca trebuie sa o rezolv pana in octombrie, daca nu, nu o sa mai am dreptul de a functiona acolo", a declarat dr. Culita Cotea.

Nici cabinetele stomatologice din comune nu au timp pentru pacienti

In Comarna nu este singurul lor unde satenii nu pot beneficia zilnic de serviciile medicilor de familie. In comuna Golaiesti, singurul medic de familie face naveta din satul apropiat, Bosia, din cand in cand. De asemenea, in Bosia este si un cabinet stomatologic, care a fost gasit inchis de catre reporterii cotidianului, desi programul de lucru era afisat si pentru ziua de vineri, intre orele 09:00 - 14:00. Cabinetul are incheiat contract cu CJAS Iasi, astfel ca pacientii asigurati nu pot beneficia oricand de serviciile stomatologice de care au nevoie, mai ales ca toti copiii cu varsta de pana la 18 ani beneficiaza, incepand cu 1 iulie, de asistenta stomatologica gratuita, conform unui anunt lipit pe usa cabinetului stomatologic.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu