luni, 31 august 2015

În patria drogurilor, unei fetiţe îi este refuzat tratamentul cu marijuana medicinală

În patria drogurilor, unei fetiţe îi este refuzat tratamentul cu marijuana medicinală

GALERIE
marijuana
  • marijuana
În Mexic, patria drogurilor, o fetiţă în vârstă de opt ani, care suferă de o formă gravă de epilepsie, aşteaptă zadarnic tratamentul ce ar putea reduce intensitatea crizelor care îi pun zilnic viaţa în pericol: marijuana medicinală. În ţara în care cartelurile de droguri trafichează stupefiante cu tonele, legea aspră nu le permite unor părinţi disperaţi să cumpere medicamentul care ar putea alina suferinţa copilului lor.
La fiecare oră, Grace Elizalde are o criză epileptică majoră, care îi face tot corpul să se cutremure şi care o lasă de fiecare dată epuizată şi inertă. Însă crize mai mici are cu sutele într-o singură zi. După ani întregi în care au încercat fără succes o sumedenie de medicamente anti-convulsive, părinţii fetei îşi mai pun speranţele într-un tratament experimental care i-a ajutat pe copiii americani aflaţi în aceeaşi situaţie, dar care în Mexic este interzis cu desăvârşire: uleiul de marijuana. Dar chiar dacă statele americane au aprobat astfel de medicamente, ţara din care ajung cele mai multe stupefiante în SUA se opune cu îndârjire legalizării lor. Zeci de mii de mexicani au murit în războiul pe care statul îl duce cu cartelurile de droguri, însă în tot acest timp poziţia guvernului faţă de aprobarea utilizării marijuanei în scopuri medicinale a rămas inflexibilă.
La începutul acestei luni, totuşi, un judecător a decis că Guvernul din Mexic nu-i poate împiedica pe părinţii lui Grace să importe medicamentul numit cannabidol pentru a-i trata crizele. Dacă familia poate obţine medicamentul, Grace ar putea deveni prima persoană din Mexic care utilizează marijuana în mod legal. „Suntem contra-timp”, spune tatăl fetiţei, Raul Elizalde. „Crizele devin din ce în ce mai puternice”.
Trăind în violentul oraş Monterey, unde două carteluri se bat pentru supremaţie, bărbatul înţelege foarte bine ce înseamnă războiul împotriva drogurilor. Atât tată lui, cât şi cel al soţiei lui au fost răpiţi de traficanţi. Soţia lui, Mayela, a fost jefuită în timp ce se ducea să o ia pe Grace de la şcoală. A fost nevoit să îşi închidă micul magazin în care vindea accesorii pentru păr, pentru că un cartel îi cerea în fiecare lună taxă de protecţie. „Era teroare în cel mai pur sens al cuvântului”, spune el. Nici el, nici soţia sa nu se văd drept activişti care susţin legalizarea drogurilor. Caută, pur şi simplu, un medicament pentru a-şi ajuta fetiţa şi pe alţi copii bolnavi. „Nu vrem să schimbăm sistemul sau ceva de genul ăsta. Este ultima noastră şansă”, le-a spus el jurnaliştilor.
Aflaţi amănunte de pe gandul.info

- +

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu