luni, 31 august 2015

Invazie la UMF Iaşi. Francezii devin medici prin filiera română

Invazie la UMF Iaşi. Francezii devin medici prin filiera română

GALERIE
umf iasi student
  • umf iasi student
În acest an, 479 de francezi şi-au depus dosarul la UMF. În ţara lor, admiterea la Medicină se face după un an pregătitor, urmat de selectarea a numai 10% dintre candidaţi
Universitatea de Medicină şi Farmacie a raportat anul acesta una dintre cele mai mari concurenţe pe locurile de studiu în limbă străină cu taxă anuală în valută. Însă, potrivit cifrelor obţinute în exclusivitate de către „Ziarul de Iaşi“, se identifică o situaţie interesantă - din numărul total de 1.359 de candidaţi care şi-au depus dosarele la Iaşi, 479 sunt cetăţeni francezi care doresc să vină să urmeze studiile de medicină în capitala Moldovei. Cifra este cu atât mai semnificativă cu cât se remarcă o emigrare aproape în masă a studenţilor români, de diferite specializări, inclusiv medicină, către ţările din vestul Europei.
Invazia franceză
În mod concret, există un număr de 275 de studenţi francezi care şi-au depus dosarele la Medicină Generală (MG) în limba franceză şi 182 care au depus astfel de dosare la Medicină Dentară (MD) în limba franceză. Există însă şi un număr de 14 studenţi din Franţa la MG şi cinci la MD care s-au înscris la linia de studiu în limba engleză. Situaţia acestora, dar şi a celor din Belgia, spre exemplu, este una diferită, fiindcă în ţările respective admiterea la studiile universitare de medicină se face pe baza unui sistem numit „numerus clausus“. Acesta presupune ca, timp de un an (Franţa) sau doi (cum e cazul la unele universităţi din Belgia), toţi studenţii care doresc să devină doctori să facă un fel de ani pregătitori, însă apoi dau un examen pentru a putea rămâne la studii, numărul de locuri fiind limitat în unele cazuri şi la 10% dintre candidaţi.
Cei care pică sau care iau examenul, dar nu au notă suficient de mare încât să se afle între cei 10%, nu îl pot da din nou. Din acest motiv a pornit o dezbatere care trenează de câţiva ani în care oficialităţi franceze au acuzat faptul că mulţi dintre tinerii care nu reuşesc la ei, vin să se şcolească în Est pentru a se întoarce apoi să facă rezidenţiatul în Franţa.
Reprezentanţii UMF Iaşi susţin însă că, anul acesta, foarte multe dosare primite din Franţa vin din partea absolvenţilor de liceu, şi nu din partea tinerilor care nu s-au descurcat cu sistemul din ţara natală. „Acest lucru demonstrează faptul că ei vin şi pentru că doresc să studieze la universitatea noastră. Sigur, există printre ei şi dintre cei care au fost împinşi înspre alte opţiuni de «numerus clausus», dar mulţi nu vin doar pentru că nu au promovat acolo, ci vin direct după bacalaureat“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală a UMF Iaşi.
Candidaţi din China, Somalia, Siria sau Irak
 
Dacă cei mai mulţi străini care s-au înscris anul acesta la UMF au cetăţenie franceză, pe locul al doilea sunt tinerii din Israel, fiind 234 de dosare depuse din ţara respectivă. Cei mai mulţi s-au înscris la MG cu predare în limba engleză, 203 dosare, în timp ce la MD engleză sunt 16. Un număr similar de dosare a ajuns la instituţia de învăţământ superior medical şi din Maroc, fiind 225 în total, 160 dintre ele fiind depuse la Medicină Generală, cu predare în limba franceză.
De altfel, la nivelul întregii universităţi se remarcă o predilecţie a candidaţilor pentru locurile cu predare în limbă franceză, existând un număr total de 807 de candidaţi pentru această linie la toate facultăţile UMF, faţă de un număr de 512 care vin să studieze în limba engleză. Reprezentanţii universităţii susţin că acest lucru se explică prin faptul că există puţine instituţii de învăţământ superior medical în ţară care sunt acreditate să aibă linii de predare în limba franceză, fiind doar trei în afară de UMF Iaşi - la Cluj, Timişoara şi Arad. În total, la Iaşi s-au înscris străini din 57 de ţări, fiind de pe aproape continentele, printre cele mai exotice amintim Zimbabwe, Siria, Taiwan, Somalia, Siria, Qatar, Singapore, Mauritius, Liban, Irak, China sau India.

Aglomeraţie şi la studiul în limba română, taxa în valută
 
Un alt element specific al admiterii de anul acesta constă în ocuparea aproape integrală a locurilor scoase la concurs de către Facultatea de Medicină Generală pentru studenţii străini cu predare în limba română, dar cu taxa în valută, de 5.000 de euro. Trebuie precizat faptul că un student care locuieşte în România nu poate să „sară“ peste examenul de admitere şi să se înscrie cu dosarul pe această linie de studiu, fiind o condiţie obligatorie ca acesta să fie un cetăţean al unei alte ţări. De cele mai multe ori însă, ei sunt persoane cu dublă-cetăţenie, stabilite într-o altă ţară, dar care mai au cunoştinţe şi de limba română.
 
Prin urmare, anul acesta există 30 de dosare depuse de către tineri din 11 ţări pentru a studia medicina în limba română, 20 dintre ele, completarea până la numărul maxim de locuri, fiind studenţi care şi-au depus dosarul de anul trecut pentru liniile de studiu în engleză şi franceză, nu au fost admişi, şi au făcut cerere către Ministerul Afacerilor Interne pentru a fi luaţi în evidenţă că urmează studii de limba română la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, pentru perfecţionare.
 
Aceştia încearcă astfel să aibă mai multe şanse de admitere la locurile cu predare în limbă română, unde concurenţa nu este la fel de mare, şi au avantajul de a se fi pregătit un an“, a precizat prof.dr. Doina Azoicăi. UMF a scos la concurs anul acesta 150 de locuri la engleză şi 150 la franceză pentru Facultatea de Medicină Generală, 70 la engleză şi 90 la franceză pentru Facultatea de Medicină Dentară şi 70 la engleză pentru Facultatea de Farmacie.
Cea mai mare concurenţă a fost pe linia de predare în limba franceză la Medicină Generală, unde au fost 3,6 dosare pe un loc, şi la aceeaşi linie, dar la Medicină Dentară, unde au fost trei dosare pe un loc.
 

- +

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu