luni, 31 august 2015

Ce spun „venerabilii“ despre plic?

Niciodată în ultimul deceniu lumea medicală românească nu a fost într-o fierbere mai mare. Dar aproape absenți din dezbaterea publică au fost, până acum, medicii care conduc sau reprezintă instituțiile cele mai importante din medicină: universitățile și academiile de profil. „Viața medicală“ a dorit să afle punctul lor de vedere în privința unui subiect extrem de important, atât din punct de vedere moral, cât și economic. Într-un astfel de context o parte dintre cei solicitați au ales să practice precauția sau, pur și simplu, au invocat distanța vacanței în care se află pentru a se abține. Alții, mai curajoși, au vorbit, au explicat, nu s-au ferit.
     Președintele interimar al Colegiului Medicilor România, Gheorghe Borcean, spune că premierul nu a făcut în mod abrupt, intempestiv, această propunere, ci „pentru că și-a adus aminte că, în timpul discuțiilor despre creșterile salariale, purtate cu sindicatele, reprezentanții CMR, șeful CNAS și membrii Guvernului îndreptățiți pe spețe financiare, s-a vorbit despre legea drepturilor pacientului – Legea 46/2003 –, care spune, la articolul 34, că pacientul poate oferi medicului și unității sanitare daruri, bunuri, atenții, orice crede el de cuviință, în mod necondiționat și neforțat, după terminarea actului medical“.
     Dar, probabil din teama de a nu intra în conflict cu Codul fiscal, crede profesorul Vladimir Beliș, vicepreședintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), Victor Ponta s-a gândit că nu ar fi rău să adauge încă un punct: sumele trebuie să fie declarate la fisc și impozitate. „Să fim serioși, asta e o copilărie“, spune profesorul Beliș. „Am foarte mari dubii că suma pe care o declară
Publicitate
[medicul] este și cea reală; această propunere a prim-ministrului este absolut irealizabilă și imposibil de pus în practică“. Altfel, intenția premierului este bună, pentru că „medicul nu poate fi acuzat de mită fiindcă a luat o apreciere sub orice formă, eventual chiar sub formă de bani în sume rezonabile față de tratamentul aplicat“.
     Gheorghe Borcean mai spune că suntem în fața unei divizări a medicilor: „Pe de-o parte este această categorie de medici care sunt astăzi pe internet și declară grevă și categoria doctorilor care sunt la patul bolnavului și își văd de treabă, care mâine ar accepta intrarea în normalitate a acestei relații bazată pe liberalismul profesiei medicale, în concluzie și pe onorariu. Ar accepta, dar le este rușine, pentru că ceilalți proferează cuvântul cu legalizarea șpăgii“.
     Academicianul Victor Voicu, președintele Secției de științe medicale a Academiei Române opinează că, prin această legalizare, statul român îi umilește și pe doctori, și pe pacienți. „În momentul acesta să mai creezi o altă breșă într-un sistem pe care îl consideri etic… păi am încurcat-o. Cum să faci asta? O să zică [medicul]: «A, păi n-ai dat destul», sau «A, păi nu știam că o să dai». Se creează ceva inadmisibil, pentru că statul nu a găsit soluții la timp“. Soluția pe care acesta o consideră viabilă ar fi plata după performanță, pentru că „doar așa se va crea competiție atât morală, cât și profesională“.
     Profesorul Marius Raica, rectorul UMF „Victor Babeș“ Timișoara, apreciază dezbaterea publică despre aceste subiect, dar nu crede „că rezolvă problemele majore ale sistemului. Umblăm cu ștampila după găina primită de medic s-o ștampilăm, ca să știm a cui e?“. Atât timp cât se va merge pe principiile actuale, nu va exista o rezolvare reală a problemelor din sănătate: „Problema este de sustenabilitate, de a pune niște manageri într-adevăr competenți pe poziții la spitale și nu numiți politic. Apoi, trebuie lucrat cu specialiști în domeniu și nu cu cine credem că se potrivește la un moment dat. Sunt foarte mulți oameni care știu ce trebuie să se facă într-un sistem de sănătate“.
     Rectorul interimar al UMF „Gr. T. Popa“ Iași, profesorul Dragoș Pieptu, apreciază intenția premierului Victor Ponta dar nu crede că este cea mai fericită opțiune: „Medicii nu au nevoie de «atenții», au nevoie de o salarizare corectă, conform cu valoarea muncii prestate, importanța socială a sănătății populației și beneficiile sociale generate“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu