luni, 31 august 2015

Cu banii furati s-ar fi schimbat fata Iasului. Caracatita uriasa de firme fantoma descoperita de Fisc



• Fondurile incasate se scurgeau ilegal in conturi deschise pe numele unor societati fantoma • Prejudiciul adus bugetului statului de aceste firme se ridica la incredibila suma de 13.184.530 lei

Un control de amploare efectuat de inspectorii Fiscului a deconspirat una dintre cele mai mari retele de firme fantoma care a activat vreodata pe raza judetului Iasi. De altfel, in urma finalizarii controlului Directia Regionala de Finante a formulat plangere penala. In centrul retelei se afla firma Euro Flor Construct Fin SRL inregistrata in Lunca Cetatuii, societate care are ca obiect de activitate "comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare".

Aceasta firma inregistra in contabilitate o serie de tranzactii fictive care au dus la prejudicierea bugetului statului cu o suma ce a ajuns la 13.184.530 lei prin neplata in mod corect a TVA si a impozitului pe profit. Astfel, printre societatile implicate se numara ALPACINO IMPEX SRL, DANUBIANA METAL SRL, COMESAD CONSTRUCT SRL, NICOANTO SRL, EURO METAL OIL COMPANY SRL, METAL COMESAD SRL, METAL GOLD PALAS SRL, METAL FON-STIL SRL si asa mai departe. Numai prin neplata in mod corect a TVA s-a produs o gaura in bugetului statului de 4.808.847 lei prin inregistrarea unor achizitii fictive de marfuri. Controlul Fiscului a evidentiat faptul ca pe facturile prin care s-a incercat justificarea achizitiilor de utilaje si materiale de constructii erau trecute unele date nereale. Nu s-a putut stabili provenienta utilajelor si a marfurilor respective si de asemenea nu au fost identificate contracte care sa stea la baza achizitiilor respective. "Ca urmare s-a constatat ca tranzactiile efectuate de societati nu sunt reale, avand ca scop diminuarea TVA aferenta livrarilor efectuate cu taxa aferenta achizitiilor de la societati care nu inregistreaza si nu declara TVA", se arata in raportul intocmit de inspectorii Fiscului.

Citeste si: O caracatita de firme cu sediul in niste grajduri a inselat statul cu milioane de euro

In plus prejudiciul calculat prin neplata in mod legal a impozitului pe profit se ridica la 5.259.916 lei. Acest prejudiciu s-a produs tot prin inregistrarea unor achizitii fictive de genul celor inregistrate mai sus. Pentru ca in realitate nu s-a cumparat nimic, cheltuielile efectuate intre firme cu "achizitiile" nu au putut fi considerate deductibile. Mai trebuie precizat ca au fost inregistrate unele "achizitii" si de la firme radiate sau inactive.

Tunuri de milioane de euro

Aceasta nu este singura retea de firme evazioniste descoperite anul acesta de Fiscul iesean. La inceputul acestui an Directia de Finante a descoperit, de exemplul, faptul ca firma Construct Arizona SRL, cu sediul tot in Lunca Cetatuii, a produs o gaura in bugetul statului in suma de 16.671.614 lei in urma unor tranzactii comerciale care ar fi fost realizate in perioada 6.07.2011-31.12.2014. Tunul a fost dat tot prin inregistrarea unor achizitii fictive.

Citeste si: Descinderi in birourile unor combinatori. Escrocheriile lor vor starni invidia celor mai smecheri evazionisti - FOTO, VIDEO

"Nu au fost prezentate echipei de inspectie fiscala documente justificative, respectiv nu s-a facut dovada intrarii in gestiune a bunurilor (nu s-au prezentat avize de insotire a marfii, note de receptie si constatare a diferitelor contracte pentru prestarile de servicii, situatii de lucrari sau nu au prezentat la control documente justificative, respectiv facturi). Pe de alta parte, facturile prezentate nu cuprind toate elementele necesare pentru a indeplini calitatea de document justificativ, cum ar fi mijlocul de transport, adresa completa a cumparatorului, contul bancar", au consemnat inspectorii Fiscului in raportul care priveste firma Construct Arizona.

Un alt caz similar este cel al firmei Mar Cim Forest SRL care a facut o gaura de 8.744.544 lei in bugetul statului. Jumatate din suma, adica exact 4.046.734 lei, reprezinta TVA care trebuia achitat intr-o perioada de 3 ani, iar diferenta pana la 8,7 milioane reprezinta impozit pe profit care nici macar nu a fost evidentiat in contabilitate, daramite sa mai fie si virat bugetului statului. Afacerile au constat in special in comercializarea unor cantitati mari de fier vechi. Un alt dosar care se afla "pe rol" si va intra curand in executare silita vizeaza firma Spitar Company SRL care a intrat in faliment la data de 31 octombrie 2013. In urma afacerilor dubioase derulate de aceasta firma s-au acumulat datorii la bugetul de stat in valoare de 2,45 milioane lei vechi. Peste  jumatate din aceasta suma, adica 1,34 miliarde lei vechi, reprezinta cuantumul taxelor si impozitelor depistate in urma deconspirarii faptelor de evaziune fiscala savarsita la aceasta societate comerciala. O alta firma luata in vizor se numeste SC Safira Expert SRL.  "Pentru aceasta firma s-au stabilit obligatii suplimentare la bugetul de stat in valoare de 7.494.514 lei, din care numai la TVA s-a stabilit o diferenta suplimentara de 3.022.991 lei", au spus surse din cadrul Fiscului.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu