duminică, 30 august 2015

Medicii de familie despre modificarile propuse pentru inscrierea in noul an scolar: Nerealizabile, au ca rezultate imediate sporirea birocratiei si scaderea calitatii actului medical

Modificarile propuse de Ministerul Sanatatii pentru inscrierea copiilor in noul an scolar, atat pentru scoli, cat si pentru gradinite, transfera atributiile medicului scolar catre medicul de familie si nu sunt fezabile, arata reprezentantii Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie, potrivit Mediafax.

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege ce prevede obligativitatea unei adeverinte medicale cu date privind suferinte patologice ale copilului si un aviz epidemiologic prin care se atesta daca acesta are semne de boala transmisibila la inscrierea in fiecare nou an scolar, atat la scoala, cat si la gradinita. Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin comun al ministerelor Educatiei si Sanatatii.

Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie considera modificarile propuse "drept nerealizabile avand ca rezultate imediate sporirea birocratiei in cabinetele de medicina de familie si scaderea calitatii actului medical".

Asociatia arata ca masurile propuse in acest proiect minimalizeaza importanta medicinei scolare si transfera atributiile medicului scolar catre medicul de familie, fara consultarea prealabila a celor direct implicati si fara o fundamentare realista a acestei decizii.

"Consultatiile de triaj epidemiologic si controalele periodice nu se pot efectua intr-o perioada scurta de timp la nivelul cabinetului de medicina de familie avand in vedere complexitatea si varietatea serviciilor prestate. Programarile si accesul pacientilor la cabinetul de MF vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate intr-o perioada scurta de timp (luna septembrie). Astfel, un cabinet de medicina de familie care are inscrisi un numar de 500 copii prescolari si scolari va trebui sa asigure in luna septembrie o medie de 22 consultatii preventive pentru intrarea in colectivitate, in conditiile in care contractul cu Casa de Asigurari prevede un numar total de 20 consultatii pe zi. Altfel spus, accesul pacientilor cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proportional cu timpul acordat consultatiei", explica reprezentantii Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie.

In plus, modificarea actelor pentru intrarea in colectivitate (de la formatul A6 in care se completau doar concluziile examenului de bilant si antecedentele patologice, la trei pagini A4 la care se adauga si adeverinta de vaccinari) presupune un consum de munca, timp si personal de care cabinetele de medicina de familie nu dispun, mai arata reprezentantii Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie.

Totodata, revenirea in colectivitate dupa absente mai mari de trei zile nu trebuie sa fie conditionata de avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, triajul epidemiologic realizandu-se zilnic in cabinetele de medicina scolara, mai arata asociatia, precizand ca o astfel de masura aglomereaza sala de asteptare a cabinetelor de medicina de familie, crescand riscul transmiterii unor boli infectioase.

Potrivit proiectului Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei, documentele medicale necesare la inscrierea / frecventarea fiecarui an de invatamant / terminarea unui ciclu de invatamant sunt: adeverinta medicala si aviz epidemiologic.

Adeverinta medicala cuprinde date privind suferinte patologice ale copilului care urmeaza sa intre sau sa reintre in colectivitate, printre care astm, otita, maladii congenitale de cord, probleme de invatare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburari de vorbire, auz vedere, tuberculoza. De asemenea, vor fi trecute in adeverinta informatii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, si ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.

Totodata elevul va fi supus unui examen fizic, in care ii vor fi evaluate inaltimea, greutatea, indicele de masa corporala si presiunea arteriala (pentru copii peste trei ani).

Documentele medicale se elibereaza de medicul de familie sau de medicul colectivitatii de la care provine copilul.

Pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru inscrierea/ frecventarea fiecarui an de invatamant al prescolarilor si elevilor vor fi depuse la sediul unitatilor de invatamant pana la data de 1 octombrie 2015.

In cazul in care medicul de familie considera necesara realizarea unor analize, precum exudatul faringian sau coprocultura, intrucat suspecteaza o anumita boala, acesta va trimite copilul sa faca analizele bacteorologice, dupa care va putea elibera avizul medical pentru intrarea in colectivitate, potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc. Potrivit acestuia, multe unitati de invatamant mai solicita, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice, insa ele nu sunt obligatorii pentru inscriere.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu