Un şofer român s-a răsturnat cu o
camioneta plină de imigraţi, joi noapte, pe autostrada M5, între Szeged
şi Budapesta (SANDOR UJVARI/EPA)
Legislaţia românească e mai blândă, însă condamnările se dau în ţările în care sunt prinşi. Traficanţii pot fi găsiţi pe traseu, dar si pe reţelele de socializare.
Doar în ultimele cinci zile, 27 de români au fost reţinuţi în Ungaria şi alţi doi în Austria, în timp ce transportau, cu autoturismele proprii sau închiriate, cetăţeni străini fără acte. 12 dintre ei sunt deja judecaţi pentru trafic de persoane, după ce au primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Ancheta va stabili dacă românii fac parte dintr-o reţea sau acţionează pe cont propriu.
După finalizarea cercetărilor preliminare, românii-călăuze sunt judecaţi în ţările în care au fost prinşi. Pedepsele pentru această faptă sunt de până la 16 ani în Ungaria, ţară care a anunţat, ca şi Bulgaria, înăsprirea pedepselor.
„Naţionalitatea organizatorilor şi a co-participanţilor la acest canal nu are nicio relevanţă, pentru că este vorba despre oameni de toate naţionalităţile. De aceea problema trebuie soluţionată la nivel de UE, prin adoptarea unor pedepse grele pentru astfel de grupuri de crimă organizată”, a declarat ministrul de Externe bulgar, Daniel Mitov, la postul naţional de televiziune bulgar.
În România pedepsele pentru trafic de persoane sunt mai mici, de la trei la zece ani, iar practica judiciară arată că tendinţa este de a se acorda o pedeapsă spre limita minimă, mai ales la prima abatere. Românii călăuze prinşi în alte ţări nu vor beneficia, însă, de prevederile legii româneşti.
Preţul pe care imigranţii îl plătesc depinde de distanţa parcursă. De la graniţa Serbiei cu Ungaria până la Budapesta, drumul costă, conform declaraţiilor făcute de unii dintre ei, în jur de 600-700 de euro, şi între 1.000 şi 3.000 de euro până în Austria.
Autorităţile maghiare arată că fenomenul traficului de imigranţi este mai vechi, dar a devenit vizibil în ultima săptămână. De la începutul anului au fost inregistrate peste 250 de procese pentru călăuze care transportau migranţi spre vestul Europei, 321 de persoane fiind arestate. Şoferii preiau imigranţii din parcări şi îi transportă, pentru câteva sute de euro, în afara Ungariei.
“Traficul de persoane s-a transformat într-o afacere profitabilă, care riscă viaţa şi soarta multor oameni. În mare măsură, acest trafic înlocuieşte businessul cu narcotice” - Ministrul de Externe bulgar, Daniel Mitov
Citeşte mai multe despre:
călăuză, pedeapsa cu moartea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu