luni, 31 august 2015

Cum sa devii o persoana matinala

Cum sa devii o persoana matinala

Cum puteti deveni o persoana matinala? / Foto: MorgueFile.com

Nu e de mirare ca ni se intampla sa nu ne putem da jos din pat, cel putin in unele dimineti. Conform unor statistici efectuate recent de catre Organizatia Americana National Sleep Foundation, aproximativ 60% din populatia Statelor Unite ale Americii resimte oboseala si ameteala aproape in fiecare dimineata. Pentru a ne trezi odihniti, exista cateva secrete de catre putem tine cont, cum ar fi consumul de ceai de musetel si evitarea verificarii e-mail-urilor inainte de a merge la somn, conform cercetatorilor.

Iata alte cateva sfaturi care ne ajuta sa devenim o persoana matinala:
1. Renuntarea la obisnuinta de a amana alarma telefonului in fiecare dimineata. Daca credeam ca amanarea alarmei ne poate ajuta sa ne revenim treptat si sa resimtim mai putin oboseala de dupa somn, specialistii neurologi sustin ca acest obicei ne pacaleste si ne impiedica sa incepem ziua odihniti. Recomandarea acestora este sa setam alarma la ora la care trebuie sa ne trezim, punand ceasul sau telefonul cat mai departe de pat pentru a fi nevoiti sa ne ridicam in picioare atunci cand trebuie sa oprim alarma si a nu ne ingreuna procesul de trezire specific fiecarui inceput de zi.
2. Expunerea la lumina trebuie sa fie treptata si, de aceea, este mai bine sa tinem draperiile trase, daca vrem sa ne trezim odihniti. “Lumina este, cu siguranta, un semnal de alerta pentru organism, iar gradul de sensibilitate la lumina variaza de la individ, la individ. Insa daca dorim ca ritmul cicardian sa functioneze normal trebuie sa ne asiguram ca somnul nu este intrerupt de expunerea la lumina,” spune Amy Amara, specialista in stiintele neurologice in cadrul Centrului Universitar al Tulburarilor de Somn din Alabama.
3. Respectarea programului este un aspect deosebit de important pentru o viata echilibrata. Oamenii tind sa doarma in medie cu o ora mai mult in zilele libere, insa ritmul cicardian este influentat de aceste diferente si, de cele mai multe ori, o ora de somn in plus poate contribui la oboseala pe care o simtim in primele momente ale diminetii. In schimb, specialistii psihiatri de la Universitatea din Pittsburgh recomanda planificarea unui somn de pranz, pentru zilele libere, care sa nu depaseasca 20 de minute.
4. Cel mai vechi si mai eficient secret pentru a fi matinali este sa ne spalam pe fata cu apa rece imediat dupa ce s-a declansat alarma. Acest obicei va naste un plus de adrenalina si ne va pune pe picioare cat mai rapid.
5. Un alt aspect deosebit de important este miscarea de dimineta. Indiferent ca este vorba despre gimnastica sau alergat, persoanele care aloca un total de 150 de minute in fiecare saptamana pentru activitatea fizica dorm mai bine si sunt mai odihnite de-a lungul zilei in comparatie cu cei care nu obisnuiesc sa faca miscare.
6. Hidratarea este, de asemenea, un aspect important care contribuie la senzatia de oboseala pe care o resimtim in unele dimineti. “Persoanele care se hidrateaza corespunzator se simt mai odihnite dimineata,” conform unui studiu publicat in 2011 in revista medicala American Journal of Nutrition. Specialistii recomanda sa bem in fiecare dimineata 200 de ml de apa pentru a evita efectele deshidratarii care pot consta nu numai in senzatia de oboseala resimtita pe parcursul zilei, ci si in lipsa de concentrare si aparitia durerilor de cap.
Sursa: abcnews
G.T.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu