duminică, 30 august 2015

Doliu in literatura mondiala! Neurologul şi scriitorul britanic Oliver Sacks a murit la vârsta de 82 de ani

30 Aug 2015 - 19:29
Doliu in literatura mondiala! Neurologul şi scriitorul britanic Oliver Sacks a murit la vârsta de 82 de ani jozet-1/Getty Images/iStockphoto One bright burning candle
Neurologul şi scriitorul britanic Oliver Sacks, autorul celebrului roman 'The Man Who Mistook His Wife for a Hat', a murit duminică la vârsta de 82 de ani, la domiciliul său din Statele Unite, a anunţat cotidianul New York Times, citat de AFP.

Asistenta sa personală Kate Edgar a comunicat cotidianului american că Oliver Sacks a murit la domiciliul său din New York, în urma unei forme de cancer. Sacks descoperise în luna februarie a acestui an că se afla în faza terminală a bolii, după ce infecţia se extinsese de la unul dintre ochi către organele interne şi afectase şi ficatul.

Oliver Sacks a devenit cunoscut pentru lucrările sale privind disfuncţiile neurologice. Una din lucrările sale 'Awakenings', publicată în 1973, a fost un adevărat succes, în aceasta analizând cazuri ale unor pacienţi care sufereau de encefalită letargică. A fost ecranizată, în 1990, cu Robin Williams şi Robert De Niro în distribuţie, obţinând trei premii Oscar la ediţia din 1991 a premiilor Academiei americane de film.

Absolvent al Universităţii Oxford, cu specializare în fiziologie şi biologie, Oliver Sacks a efectuat apoi studii aprofundate în neurologie la Los Angeles şi din 1965, odată cu stabilirea sa la New York, a început să şi publice constant articole pentru New Yorker şi lucrări pe teme de neurologie, dar şi romane.

În 2001 a fost recompensat cu Premiul Lewis Thomas pentru lucrări publicate în domeniul ştiinţei, premiu câştigat printre alţii de Richard Dawkins şi James Watson, scrie cotidianul The Independent în ediţia online.

Agerpres
Citeşte mai multe despre:   deces

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu