vineri, 28 august 2015

Vreți să ajutați migranții ilegali? Trimiteți-i acasă

Există două poziționări majore față de criza migranților în desfășurare acum în sudul Europei. Prima dintre ele și cea mai ușor de demontat este poziția naționalist-xenofobă a populiștilor noii drepte europene (Marine Le Pen, Farage ș.a.m.d): migranții sunt barbarii care asediază cetatea, vin să jefuiască sistemele de asigurări sociale prea generoase, să ne lase fără locuri de muncă, să-și impună cultura rudimentară asupra noastră și să remodeleze societatea europeană după calapodul statelor eșuate din care provin.
Cea de-a doua poziționare apelează la sentimentele de compasiune și de solidaritate universală: refugiații sunt niște victime ale unor conflicte devastatoare, ale unor tirani și lideri criminali și totodată victime ale rețelelor de trafic care le promit salvarea în Europa. Să întorci spatele unor oameni aflați într-o asemenea stare de nenorocire nu este o opțiune pentru o Europă a secolului al XXI-lea, fondată pe valori umaniste și sociale.
Cred că există o a treia abordare mai puțin politicianistă. Ce trebuie să înțelegem cu toții este că migranții sunt niște oameni la fel de inteligenți ca noi, raționali înainte de toate și care răspund la stimulente economice. Valul refugiaților nu este o fatalitate întâmplătoare, ci un răspuns perfect uman al unor oameni care au văzut în Europa o șansă de a trăi o viață decentă, iar reacția pe care Europa a avut-o cu ocazia primelor valuri de refugiați a modelat situația actuală. Cei peste 3000 de oameni care au murit de la începutul acestui an în încercarea de a traversa Mediterana, nu sunt doar victimele traficanților; rețelele de trafic există pentru că Europa le-a permis existența și le-a încurajat prin inacțiune.
Câtă vreme la capătul unei periculoase și scumpe călătorii se află morcovul irezistibil al unei rezidențe în Europa de vest, vor fi tot mai mulți emigranți, tot mai multi morți, tot mai multe vase eșuate și tot mai multe rețele de traficanți care nu sunt altceva decât afaceriști lipsiți de scrupule care văd o cerere nestăvilită pentru produsul oferit. Dacă Europa vrea ca legile sale să fie respectate – migranții fiind, prin definiție, în afara legii – atunci Europa nu trebuie să răsplătească încălcarea acestora.
Un pas esențial pentru asanarea rețelelor de traficanți este, așadar, repatrierea migranților ilegali de o manieră cât mai lipsită de birocrație. Intrarea ilegală în Europa trebuie să garanteze refuzul de a primi rezidență sau statut de refugiat. Dacă o călătorie scumpă și periculoasă are toate șansele să eșueze într-o repatriere, atunci nu mai are rost să-ți riști viața și să cheltui toată agoniseala pentru a o întreprinde. Iar dacă numărul migranților va scădea, eficiența operațiunilor de control al granițelor sudice va crește, scăzând și mai mult atractivitatea călătoriei ilegale, într-un cerc virtuos care va limita fenomenul.
Subliniez că repatrierea nu este o măsură îndreptată împotriva emigranților, ci este singura strategie posibilă pentru a opri măcelul care are loc în Mediterana și abuzurile traficanților.
În acest punct trebuie făcută o distincție între migranții din zonele de război – Siria, Libia, Irak – și cei din zonele sărace. În ce-i privește pe aceștia din urmă, este complet nerezonabil să ne așteptăm ca Europa să rezolve problemele a sute de milioane de oameni aflați în sărăcie. Situația acestora este, în primul rând, determinată de structurile sociale și economice din țările lor. Dacă vrem să-i ajutăm pe acești oameni, trebuie să le oferim sprijin instituțional și investiții în țările lor. Paritatea puterii de cumpărare a unui euro în Etiopia este de trei ori mai mare decât în Germania. Asta înseamnă că aceeași sumă cheltuită de Europa în Etiopia va avea efecte sociale mult mai puternice, efecte de multiplicare în economie și va ajuta la crearea unor structuri economice durabile care să elimine sărăcia nu doar pentru o generație de emigranți cu ceva bani agonisiți, ci pentru viitor, pentru cei mai săraci oameni din Etiopia care nici măcar nu-și permit biletul spre Europa. A repatria migranții africani și a redirecționa spre țările lor de origine sumele pe care le-am cheltui cu protecția lor socială în UE sunt acțiuni de bun simț economic și de eficiență a politicii publice.
În cazul refugiaților din zone de conflict, avem o dilemă morală: fie îi repatriem în zone de conflict, dându-i pe mâna unui dictator sau a jihadiștilor, fie le acordăm un statut de refugiat în Europa, încurajând rețelele ilegale de trafic, cum am explicat mai sus.
Cu siguranță există argumente pentru a acorda statut de refugiat acestor oameni, însă acesta nu poate fi acordat ca o răsplată pentru pătrunderea ilegală în Europa. De aceea, probabil, soluția este crearea unor centre de primire a refugiaților în apropierea zonelor de conflict sau la granița statelor vecine care colaborează în acest sens cu UE (care are pârghii economice foarte puternice să obțină această colaborare). În aceste centre cererile de azil pot fi analizate și persoanele în situațiile cele mai grave – cei care și-au pierdut casele, minoritățile persecutate, dizidenții politici – pot primi azi în Europa fără să fie împinși la acțiuni disperate, eliminând totodată sursa de profit a traficanților de persoane. Tot în aceste centre pot ajunge migranții ilegali repatriați de la granița sudică a Europei. Încercarea de a ajunge fraudulos în Europa poate aduce după sine interdicția temporar de a primi azil pentru câțiva ani, tot în ideea de a stimula oamenii să evite metodele ilegale și periculoase de a ajunge în Europa.
De asemenea, oportunitatea de a analiza și tria solicitanții înainte să ajungă în Europa limitează riscul ca printre refugiați să se ascundă militanți sau membri ai organizațiilor teroriste. Câtă vreme rețelele de trafic funcționează la scară industrială, infiltrarea lor de către extremiști ce caută să atace Europa e imposibil de controlat.
Insist asupra faptul că întărirea graniței de la sudul Europei și aplicarea pe scară largă a repatrierii nu este o încercare de a pasa răspunderea și de a ne îngropa capul în nisip. Repatrierea e doar o componentă a unui plan care trebuie să includă deschiderea granițelor UE pentru un număr semnificativ mai mare de migranți legali decât cel actual, crearea unor centre de primire în zonele afectate de conflicte și un consens european asupra împărțirii sarcinii de a primi migranți. Numai așa – blocând migrația ilegală și lărgind-o pe cea legală – vom opri dezastrul umanitar din Mediterana.
În încheiere, aș milita pentru mai puțină ipocrizie și mai mult pragmatism. Cred că în lumea globalizată în care trăim, principiul solidarității sociale nu mai poate fi limitat strict la conaționali și că avem o responsabilitate să intervenim (în măsura în care putem și desigur prin decizie democratică) atunci când semenii noștri de orice culoare, limbă sau religie sunt în pericol de moarte sau în suferință extremă. Însă dacă vrem să ajutăm alți oameni trebuie să-i tratăm în primul rând ca pe niște adulți raționali, altfel reacția lor ne va copleși.
Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu