marți, 27 septembrie 2016

Ministrul Agriculturii, ingrijorat de mancarea aruncata la gunoi: Se spunea ca singura solutie de a reduce consumul de combustibil este sa creasca pretul, probabil ca la asta se va ajunge si la alimente

Ministrul Agriculturii, ingrijorat de mancarea aruncata la gunoi: Se spunea ca singura solutie de a reduce consumul de combustibil este sa creasca pretul, probabil ca la asta se va ajunge si la alimente

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 27 septembrie 2016, 14:47 Actualitate | Esenţial

Achim Irimescu
Foto: Agerpres
Umplerea frigiderului cu produse alimentare si expirarea acestora inainte de a fi consumate a devenit, din pacate, o obisnuinta la romani, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, intr-o conferinta de specialitate, informeaza Agerpres. "Asa cum se spunea ca singura solutie de a reduce consumul de benzina si de combustibili fosili este sa creasca pretul, probabil ca la asta se va ajunge si pe piata agro-alimentara", a mai declarat ministrul, avertizand ca atunci cand populatia vada pe un kilogram de carne pretul corect, atunci va  gestiona acest produs cu mult mai mare atentie, potrivit Digi24.

"Omenirea va ajunge la o criza alimentara si acest fapt a condus si la orientarea catre ceea ce se arunca si ceea ce se degradeaza, pentru ca sunt doua elemente diferite. Mai util ar fi sa avem in vedere si modificarea mentalitatilor, in Romania. Cred ca Romania are capacitatea de a rezolva aceasta problema. Avem un grup de lucru la nivelul ministerului, format din 25 de entitati publice si private si sper ca, pe termen lung, sa avem rezultate in combaterea risipei alimentare. Consumatorul trebuie sa stie cum se comporta fata de produs. Problema se pune tot mai acut pe viitor fata de consumul de alimente. Stim cu totii ca actualmente, in Uniunea Europeana, fara subventii, nu s-ar putea produce produse la preturi accesibile pentru consumatori. Din pacate, la romani s-a constatat o obisnuinta in a-si umple frigiderul si, dupa un timp, sa se constate depasirea termenului de valabilitate inainte de consum. Recunosc, si mie mi s-a intamplat acest lucru. Deci, trebuie sa ne schimbam comportamentul alimentar", a spus Irimescu.

Ministrul a continuat facand o comparatie cu situatia pretului combustibilului: "Asa cum se spunea ca singura solutie de a reduce consumul de benzina si de combustibili fosili este sa creasca pretul, probabil ca la asta se va ajunge si pe piata agro-alimentara. Cand vei da pe un kilogram de carne pretul corect, in mod cert vei gestiona acest produs cu mult mai mare atentie", potrivit Digi24.



Potrivit sefului de la Agricultura, in tarile vestice exista asociatii care se ocupa de redistribuirea alimentelor aflate in apropierea termenului de expirare, la preturi modice, pentru populatia defavorizata.

"Deja in Vest s-au infiintat forme care se ocupa cu redistribuirea alimentelor la preturi modice pentru patura saraca a populatiei, pentru a accesa alimente care sunt in termen de garantie si se mai pot consuma. Interesul nostru este sa aruncam cat mai putin la cosul de gunoi", a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, sumele care se pierd sunt foarte mari.

"Numai la cati bani se aloca in agricultura pentru subventii, ne putem da seama de impact. Daca ne uitam la bugetul european, circa 40 de miliarde de euro, anual, se cheltuiesc in agricultura. Sunt foarte multe solutii. Pe de alta parte, exista riscul ca o mare parte dintre alimente sa fie lasate la un pret mare pana la momentul expirarii lor. Este extrem de important sa dezvoltam si solutii. Sigur, trebuie sa gestionam foarte bine si termenele la care expira alimentele, dar si comportamentul nostru ca si consumatori. Poate vi s-a intamplat ca un produs, care trebuie sa stea la o anumita temperatura, a stat aruncat pe un alt raft, iar de buna credinta il cumperi si constati acasa ca acesta nu mai e bun de consum', a afirmat Achim Irimescu.

Federatiile si asociatiile reprezentative din domeniul alimentar si din cel de ambalaje participa, marti, la conferinta de lansare a campaniei de responsabilitate sociala "Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana", initiata de Asociatia Facem Romania Bine, in parteneriat cu Eurexpo si Romexpo.

Evenimentul are loc in marja expozitiei internationale Pack Expo, organizata la Romexpo, dedicata tehnologiilor pentru productia de ambalaje si solutii de ambalare.

Campania "Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana!' isi propune sa sensibilizeze opinia publica in legatura cu protejarea resurselor naturale si a risipei de hrana, dar si referitor la promovarea unei impachetari corecte, ca masura concreta de reducere a deseurilor.


Citeste mai multe despre   









[P] Ultimele zile de inscrieri la conferinta RIUF YouForum

Conferinta YouForum are loc la Bucuresti, la Sala Palatului, in perioada 1-2 octombrie si propune elevilor si studentilor sesiuni de discutii, ateliere, seminarii si prezentari ale universitatilor din Romania si din strainatate care au drept scop informarea si orientarea tinerilor cu privire la viitoarele alegeri educationale.
926 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    rezultate (Marţi, 27 septembrie 2016, 15:00) tibirk [utilizator]
    In loc sa se ocupe de combaterea risipei alimentare nu mai bine s-ar ocupa ei de combaterea traiului la limita subzistentei? zic si io... si cand spun asta nu ma refer la combaterea prin pomeni. As accepta un raport de 5-1 (adica 5 masuri concrete pentru combaterea saraciei, una pentru combaterea risipei)
  • +5 (5 voturi)    
    Care obicei? (Marţi, 27 septembrie 2016, 15:05) Toni_Romania [utilizator]
    In RO cca 80% din romani traiesc cu sub 1000 lei pe luna, la preturi de Ue. Aia au "frigiderul plin"?
  • +2 (2 voturi)    
    Sa-i umplem frigiderul si lui ! (Marţi, 27 septembrie 2016, 15:16) baciul-vrancean [utilizator]
    Sa ne spuna domnul ministru cu ce ocazie il plimba pe omologul kuweitian prin Slobozia.
    Ii prezenta, cumva, niste terenuri?
    Daca nu-si spargeau nasurile pe-acolo, nu stia nimeni de vizita asta!
  • -2 (6 voturi)
    Mda, are dreptate (Marţi, 27 septembrie 2016, 15:45) newlook [utilizator]
  • +2 (2 voturi)    
    mancarea e scumpa (Marţi, 27 septembrie 2016, 16:00) Toni_Romania [utilizator]
    mancarea e scumpa ca preturile sunt de Ue (si mai mari) si lefurile de 6 ori mai mici - de aia
  • +1 (1 vot)    
    altul pe care-l ia gura dinainte. (Marţi, 27 septembrie 2016, 16:01) berenger [utilizator]
    n-ar fi bine oare, pentru toți politicienii cu idei crețe precum ăsta, să se facă magazine speciale cu prețuri de 10 ori mai mari?să vadă, pe propriile buzunare, ce bine e să promovezi scumpirile... oricum, e măreț câtă economie știe: transformă prețul din efectul întâlnirii dintre cerere și ofertă în mecanism de control al cererii. nu înțeleg de ce nu spune clar să primim totul pe cartelă, la prețurile pe care le vrea onor mușchiul dlui menestrel.
  • 0 (0 voturi)    
    mai frate (Marţi, 27 septembrie 2016, 16:08) Mawrkuss [anonim]
    oamenii astia is de pe ce planeta?!

    Ce treaba are el cu astia care iti permit sa cumpere mai mult decat pot consuma?!

    El daca are frigiderul plin are impresia ca toti ramanii au la fel.

    Alo badie! avem cea mai scumpa mancare din toata europa, trezeste-te!


Abonare la comentarii cu RSS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu