joi, 29 septembrie 2016

Înmormantare Sebastian Papaiani. Ion Dichiseanu, scene stânjenitoare în cimitir




Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Sebastian Papaiani va ajunge, în câteva momente, la Cimitirul Bellu, unde regretatul actor îşi va dormi somnul de veci. Primul care a ajuns la cimitir a fost chiar Ion Dichiseanu, bunul său prieten.
Deşi alaiul mortuar se află încă la biserica Biserica Nicolae Dintr-o Zi, unde are loc slujba, actorul Ion Dichiseanu, bunul prieten al lui Sebastian Papaiani, s-a îndreptat deja spre cimitir.
Ajuns primul la locul de veci al actorului, Ion Dichiseanu a avut parte de un moment cât se poate de stânjenitor în momentul în care o bătrână, probabil mare admiratoare a lui, a vrut să-i pupe mâna. Galant, actorul a încercat să evite momentul şi s-a îndreptat, apoi, spre locul de veci unde va fi înmormântat Sebastian Papaiani.
unnamed (1)
Actorul Sebastian Papaiani, decedat la 80 de ani după o lungă suferinţă, va fi înmormântat cu onoruri militare la cimitirul Bellu, lângă Marin Moraru, un alt tital al cinematografiei din România.
unnamed (2)

VIDEO EXCLUSIV/ Imagini nemaivăzute cu Sebastian Papaiani de la un șpriț cu Ion Dichiseanu

Actorul Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Pitești. Și-a petrecut copilăria, după cum declara într-un interviu, ”într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de țigani, dar țigani cu care puteai să fii prieten…”. Tatăl său, Alecu Papaiani, era grec de origine — Papayannis fiind proprietarul unei curți, undeva în mărginimea Piteștiului în care erau apartamente de două cămăruțe, închiriate de coșari, geambași, lustragii etc. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier și de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne și Johnny Weissmuller erau preferații lui.
A absolvit, în 1960, Institutul de Teatru și Cinematografie din București. În 1961, și-a făcut debutul în producția cinematografică ”Purgatoriul nr. 5”, iar în 1963 joacă în comedia regizorului Geo Zaizescu ”Un surâs în plină vară”, unde alături de tânăra și frumoasa actriță Florina Luican, se face remarcat atât de critici, cât și de public. Filmează an de an, însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974).
Copilăria actorului a fost marcată de un eveniment extrem de tragic: la doar patru ani, și-a pierdut frații gemeni în cutremur din 1940.
„A căzut tavanul pe ei. Mama a băgat copăița cu Radu și cu Luminița sub pat, iar noi am ieșit. Noi nu am știut că a căzut tavanul peste ei… au murit asfixiați acolo. Casa noastră era făcută dintr-un material care nu te omoară, din chirpici. Cădea peretele, rămânea restul. Dar aici a căzut tocmai pe pat, care s-a rupt și el, la rândul lui”, a povestit Papaiani.
Sebastian Papaiani a fost căsătorit, de foarte tânăr, cu actrița Eugenia Giurgiu. În 1963, aceasta i-a dăruit un fiu, botezat la rândul sau, tot Sebastian. Sebastian Jr. a fost crescut de mamă și nu și-a văzut tatăl din 1987.
Foto: Gabi Pătruţ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu